logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skomunikować się ze sterownikiem FX3G-24M przez mini USB?

witbike 30 Sie 2017 09:45 2121 14
  • #1 16671101
    witbike
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich serdecznie,
    dostałem za zadanie wykonać matrycę do urządzenia które posiada sterownik FX3G-24M. Zdjęcie poniżej.
    Potrzebuję odczytać z tego sterownika programy, skopiować i zmienić nazwę. Proszę mi powiedzieć jak skomunikować się z tym sterownikiem? Jest tam wyjście mini USB jednak po podłączeniu zwykłego kabelka widniał komunikat, że urządzenie nie zostało rozpoznane. Oprogramowanie GX Works 2 mam, jednak chyba ono jest potrzebne jedynie do programowania.
    Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak wykonać tę komunikację z tym sterownikiem? I czy można gdzieś kupić taniej kabel niż od Mitsubishi za 120 euro...

• Pomocny post
    #2 16671155
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Zostań przy USB. Trzeba zainstalować drivery(załącznik co prawda do "FX3U", ale powinien działać). Nie wiem za bardzo co znaczy "matryca" do urządzenia, ale FX są kapryśne i jeżeli program był napisany zgodnie z IEC to upload będzie w postaci IL a nie drabinki.
    "RedCable" można zrobić, są schematy w sieci, ale nie warto jak jest port USB. Z tym, że "czerwony" kabel działa zawsze a wszystkie inne interfejsy można skonfigurować i wyłączyć możliwość programowania (np. przez przypadek)
    Załączniki:
    • Drivery do sterownika FX3U.zip (8.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 16671417
    witbike
    Poziom 9  
    Czyli mam rozumieć że zwykły Mini USB powinien bez problemu zadziałać z tymi sterami?
  • #5 16672738
    witbike
    Poziom 9  
    Czyli przez mini USB nie dam rady się połączyć ze sterownikiem?
  • #7 16673684
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2591
    Można ewentualnie połączyć się poprzez panel HMI, ale wówczas potrzebowałbyś oprogramowanie do panela (sterownik urządzenia USB).
  • #8 16673850
    kemot55
    Poziom 31  
    Ja tam bym przynajmniej spróbował. Z tym, że w PC to będzie emulowany COM a w Works2 wybiera się też połączenie po COM a nie po USB.
  • #9 16684705
    witbike
    Poziom 9  
    Udało mi się połączyć po kabelku SC09-USB. Zczytałem program, chyba jedyny który tam był. Teraz potrzebuję przestudiować programowanie Mitsubishi ponieważ potrzebuję skopiować jakiś istniejący program i zapisać go pod inną nazwą z ilością wejść jaka mnie interesuje. Jak na razie widzę tylko krzaczki i nigdzie nie ma żadnych nazw programów

http://uploadfile.pl/pokaz/1202347---qiup.html
  • #10 16689008
    ejcon
    Poziom 17  
    Ocena: 63
    To co przesłałeś to raczej nie jest program .
    GX work nie działą nie można go odczytać
    Zerknij na Youtobe jak połaczyć się z fx i jak zczytać program
  • #11 16689142
    witbike
    Poziom 9  

Ja go odczytuje GX worksem 2
  • Pomocny post
    #12 16690275
    ejcon
    Poziom 17  
    Ocena: 63
    Masz rację zle się pobrał wczoraj .
    Z czym masz problem ?
    Jest cały program w tw drabince .Wersja opisowa widnieje tylko u programisty trzeba samemu nanieść wszystkie dane .

M1 markier prawdopodobnie panelu operatorskiego bo w programie nie ma odwołania
    X wejścia
    Y wyjścia
    Dmov komenda przesunięcia
    T timer
    Do analizy potrzebny ci jeszcze schemat elektryczny co gdzie jest podłaczone (np x00 czujnik itp).
  • #13 16692156
    witbike
    Poziom 9  
    Opiszę problem od początku. Ja zajmuje się obróbką metalu i robię matrycę dla firmy na maszynę ze strowaniem Mitsubishi. Matryca ma 4 czujniki które dają sygnał do tej maszyny, że jest wszystko ok, wtedy odblokowuje się siłownik. Maszyna ta ma już sporo współpracujących matryc i mógłbym program teoretycznie skopiować i zamienić tylko numer (przypisany do sprawdzanego przewodu). Nie wiem tylko gdzie te numery przewodów są wpisane, a bez tego nie wiem który program muszę skopiować. Wolałbym się delikatnie poduczyć, i zrobić to sam ponieważ, tych matryc będzie więcej. Z tym, że instrukcje kóre pobrałem nie wyjaśniają mi jak mam to zrobić, pewnie dlatego, że jestem zielony w programowaniu PLC.
    Jeśli mógłbyś mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny.
  • #14 16692244
    kemot55
    Poziom 31  
    Czyli sterownik na podstawie stanu 4 czujników identyfikuje matrycę?
    Co to znaczy "sprawdzany przewód"?
  • #15 16692400
    witbike
    Poziom 9  
    Operator wczytuje program. I na takim małym wyświetlaczu wyświetla się numer przewodu.
    Dokładnie matryca sprawdza czy komponenty na przewodzie są wpięte. Jeśli czujnik jest zwarty pojawia się zielona kontrolka na matrycy, a dalej sygnał wchodzi do maszyny.
    Ja muszę właśnie dopisać do sterownika program na 4 czujniki z odpowiednim numerem dla operatora. Trudno mi to inaczej wyjaśnić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na komunikację ze sterownikiem FX3G-24M przez port mini USB, aby odczytać i zmodyfikować programy. Okazało się, że standardowy kabel mini USB nie działał, a do prawidłowej komunikacji wymagany jest kabel SC-09. Użytkownicy podkreślili konieczność zainstalowania odpowiednich sterowników USB oraz możliwość korzystania z oprogramowania GX Works 2 do programowania. Wskazano również, że programy mogą być odczytywane w formie IL, a nie drabinkowej, co może być problematyczne dla początkujących. Dodatkowo, użytkownik wyraził chęć nauki programowania PLC, aby móc samodzielnie modyfikować programy dla matryc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA