Witam
Do budowy urządzenia zainspirował mnie temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4041603.html
Początkowo miało to być radio do kuchni. W końcu decyzja o budowie zapadła. Jak to zwykle bywa padło pytanie - jak to "opakować"? Po przeróżnych przymiarkach ostatecznie obudowa wyewoluowała do powyższej postaci.
Ze względu na małe rozmiary otrzymało nazwę mikro wieża
Wymiary urządzenia:
Radio: 200x61x130mm.
Widmo i wzmacniacz: 200x40x130mm.
Rozmiar moim zdaniem - biurkowy.
Ze względu na niską wagę urządzenia zrezygnowałem z wszelkich mechanicznie wciskanych przycisków (również z przycisku enkoderów). Obsługa paneli za wyjątkiem obracania enkoderów odbywa się dotykowo. Tutaj nie obyło się bez eksperymentów.
Ostatecznie zastosowałem dwa rodzaje "systemów" dotykowych. Do szklanego panela radia ze względu na podświetlane pady dotykowe użyłem układu MPR121. I tutaj zaistniała potrzeba zmian w bibliotece obsługującej ten układ. Przyciemniana szyba ma 4mm grubości i domyślne ustawienia były za mało czułe.
Przyciski dotykowe w selektorze wejść wzmacniacza i załączanie zasilania wszystkich elementów mikro wieży obsługiwane są przez popularne moduły TTP223 zamontowane dość nietypowo jak dla tego czujnika.
Oba systemy działają niezawodnie.
krótki opis modułów:
Radio: Układ oparty jest o ESP32S3 i wyświetlacz IPS 2.8 cala. Obługa dotyku MPR121. Cztery przyciski dotykowe do wyboru trybu pracy i enkoder do przewijania listy stacji radiowych. Na stan dzisiejszy softu, stacje zapisane są w nim na sztywno (5 banków po 20 stacji radiowych). Dla mnie to i tak jest ogromna ilość... Być może warto by dodac obsługę karty SD i tam je umieścić. Nie ma tutaj żadnych bajerów. Wybieram stację i "play".
Listę stacji pobrałem z konta @rogbold na githubie. Z tego konta też pobrane zostały poprawki biblioteki ESP32-audioI2S i poprawki do core ESP32 w wersji 3.2.0. Podziękowania za udostępnienie.
Widmo: ESP32 i dwa wyświetlacze IPS 1.9 cala. Tutaj wykorzystane są oba rdzenie dla zapewnienia maksymalnej mocy obliczeniowej. Próbkowanie dwóch kanałów ADC i obróbka FFT wymaga sporej mocy obliczeniowej. Częstotliwość odświeżania każdego wyświetlacza wynosi 37 do 41 Hz (FPS) w zależności od wyświetlanego motywu. Motywy wybierane są enkoderem. Urządzenie pamięta ostatni wybrany motyw.
Wzmacniacz: Prosty układ z regulacją barwy (psucie dźwięku
Obudowy:
Wszystkie obudowy wydrukowane są z PLA. "Drewniane" boczki to też wydruk oklejony na gorąco melaminą ze wzorem drewnopodobnym. Tutaj jest pewien niedosyt, bo najszersze obrzeża meblowe jaki można nabyć, to 40mm. No więc widać trochę pod światło miejsce łączenia taśm. Mam też obrzeża naturalne szerokości 80 mm. Tyle, że z jasnego drewna i trzeba by je przyciemnić.
Niektóre elementy oklejone są okleiną samoprzylepną. Np. front i pokrywka górna.
Poglądowy obrazek jednej z nich:
Zasilanie:
Wzmacniacz zasilany jest z zewnętrznego zasilacza 12V/2A. Posiada tez wyjście USB-C (5V) do zasilania pozostałych modułów. Ich zasilanie połączone jest takimi przewodami.
Wnętrza urządzeń:
Wzmacniacz:
Czujniki dotykowe:
Radio:
Pady dotykowe i podświetlenie piktogramów:
Front radia od środka:
Widmo:
Schematy:
Na koniec krótki film z pracowni prezentujący działanie:
W budowie jest ostatni moduł wieżyczki - BT-audio i odtwarzacz SD.
Udostępniam kody źródłowe radia i widma. Jeśli ktoś bedzie chętny do budowy tej wieżyczki udostepnię *.stl do wydruku.
Aktualizacja oprogramowania w radiu i w widmie odbywa się bezprzewodowo przez przeglądarkę internetową.
Jest jeszcze mała lista poprawek, choćby obsługa polskich czcionek itp.
I to tyle w wielkim skrócie... Pozdrawiam
Fajne? Ranking DIY