logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikro wieża DIY (wersja na biurko)

efi222 08 Maj 2026 20:16 321 8

TL;DR

• Powstała biurkowa mikro wieża DIY: radio, widmo audio i wzmacniacz w osobnych modułach, zamknięte w wydrukowanych obudowach PLA.
  • Radio działa na ESP32S3 z ekranem IPS 2,8 cala i dotykiem MPR121, a selektor wejść oraz zasilanie obsługują moduły TTP223.
  • Widmo audio wykorzystuje ESP32, dwa wyświetlacze IPS 1,9 cala i FFT dwóch kanałów ADC; odświeżanie wynosi 37–41 Hz.
  • Oba systemy dotykowe działają niezawodnie, a aktualizacja oprogramowania odbywa się bezprzewodowo przez przeglądarkę internetową.
  • Wzmacniacz z TPA3110 i regulacją barwy „psuje dźwięk”, a autor planuje jeszcze moduł BT-audio oraz odtwarzacz SD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Mikro wieża DIY (wersja na biurko)

Witam :)
    Do budowy urządzenia zainspirował mnie temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4041603.html
    Początkowo miało to być radio do kuchni. W końcu decyzja o budowie zapadła. Jak to zwykle bywa padło pytanie - jak to "opakować"? Po przeróżnych przymiarkach ostatecznie obudowa wyewoluowała do powyższej postaci.
    Ze względu na małe rozmiary otrzymało nazwę mikro wieża ;)

Wymiary urządzenia:
    Radio: 200x61x130mm.
    Widmo i wzmacniacz: 200x40x130mm.
    Rozmiar moim zdaniem - biurkowy.

Ze względu na niską wagę urządzenia zrezygnowałem z wszelkich mechanicznie wciskanych przycisków (również z przycisku enkoderów). Obsługa paneli za wyjątkiem obracania enkoderów odbywa się dotykowo. Tutaj nie obyło się bez eksperymentów.
    Ostatecznie zastosowałem dwa rodzaje "systemów" dotykowych. Do szklanego panela radia ze względu na podświetlane pady dotykowe użyłem układu MPR121. I tutaj zaistniała potrzeba zmian w bibliotece obsługującej ten układ. Przyciemniana szyba ma 4mm grubości i domyślne ustawienia były za mało czułe.

Przyciski dotykowe w selektorze wejść wzmacniacza i załączanie zasilania wszystkich elementów mikro wieży obsługiwane są przez popularne moduły TTP223 zamontowane dość nietypowo jak dla tego czujnika.

Oba systemy działają niezawodnie.

krótki opis modułów:

Radio: Układ oparty jest o ESP32S3 i wyświetlacz IPS 2.8 cala. Obługa dotyku MPR121. Cztery przyciski dotykowe do wyboru trybu pracy i enkoder do przewijania listy stacji radiowych. Na stan dzisiejszy softu, stacje zapisane są w nim na sztywno (5 banków po 20 stacji radiowych). Dla mnie to i tak jest ogromna ilość... Być może warto by dodac obsługę karty SD i tam je umieścić. Nie ma tutaj żadnych bajerów. Wybieram stację i "play".
    Listę stacji pobrałem z konta @rogbold na githubie. Z tego konta też pobrane zostały poprawki biblioteki ESP32-audioI2S i poprawki do core ESP32 w wersji 3.2.0. Podziękowania za udostępnienie.

Widmo: ESP32 i dwa wyświetlacze IPS 1.9 cala. Tutaj wykorzystane są oba rdzenie dla zapewnienia maksymalnej mocy obliczeniowej. Próbkowanie dwóch kanałów ADC i obróbka FFT wymaga sporej mocy obliczeniowej. Częstotliwość odświeżania każdego wyświetlacza wynosi 37 do 41 Hz (FPS) w zależności od wyświetlanego motywu. Motywy wybierane są enkoderem. Urządzenie pamięta ostatni wybrany motyw.

Wzmacniacz: Prosty układ z regulacją barwy (psucie dźwięku ;) ). Schemat regulacji barwy dźwięku zapożyczony z kitu AVT 2132. PCB zrobione od nowa w wersji stereo. Działa tak sobie. Ale może to wina głośników - nie najwyższych lotów moim zdaniem. Jako końcówkę mocy wstawiłem gotowy moduł TPA3110. Nie jest to więc sprzęt hifi. Zastanawiałem się nad obsługą dotykowego selektora wejść. Można to było zrobić na trzech przerzutnikach RS, albo coś podobnego. Ostatecznie padło na atmega88. Mam ich sporo więc nie żal. Ale za to można zrobić zapamiętanie ostatniego wyboru. Wejścia audio wybierane są za pomocą miniaturowych przekażników.

Obudowy:
    Wszystkie obudowy wydrukowane są z PLA. "Drewniane" boczki to też wydruk oklejony na gorąco melaminą ze wzorem drewnopodobnym. Tutaj jest pewien niedosyt, bo najszersze obrzeża meblowe jaki można nabyć, to 40mm. No więc widać trochę pod światło miejsce łączenia taśm. Mam też obrzeża naturalne szerokości 80 mm. Tyle, że z jasnego drewna i trzeba by je przyciemnić.
    Niektóre elementy oklejone są okleiną samoprzylepną. Np. front i pokrywka górna.

Poglądowy obrazek jednej z nich:

Zasilanie:
    Wzmacniacz zasilany jest z zewnętrznego zasilacza 12V/2A. Posiada tez wyjście USB-C (5V) do zasilania pozostałych modułów. Ich zasilanie połączone jest takimi przewodami.

Wnętrza urządzeń:
    Wzmacniacz:

Czujniki dotykowe:

Radio:

Pady dotykowe i podświetlenie piktogramów:

Front radia od środka:

Widmo:

Schematy:

Na koniec krótki film z pracowni prezentujący działanie:

W budowie jest ostatni moduł wieżyczki - BT-audio i odtwarzacz SD.
    Udostępniam kody źródłowe radia i widma. Jeśli ktoś bedzie chętny do budowy tej wieżyczki udostepnię *.stl do wydruku.
    Aktualizacja oprogramowania w radiu i w widmie odbywa się bezprzewodowo przez przeglądarkę internetową.
    Jest jeszcze mała lista poprawek, choćby obsługa polskich czcionek itp.

I to tyle w wielkim skrócie... Pozdrawiam :)
    Załączniki:
    • mikro_tower.zip (5.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    efi222
    Poziom 21  
    efi222 napisał 659 postów o ocenie 1071, pomógł 12 razy. Mieszka w mieście Toruń. Jest z nami od 2019 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21899259
    DJCheester
    Poziom 27  
    Ocena: 949
    Piękna robota, przyznam się że wiedziałem wcześniej o tym sprzęcie, jeszcze przed publikacją.

Fajne, nowoczesne na tanich ESP32.

Nic dodać nic ująć.

Pozdrawiam....
  • REKLAMA
  • #3 21899342
    robgold
    Poziom 23  
    Ocena: 284
    Bardzo ładne wykonanie. Ach te drukarki 3D...ile to ułatwia ;) Podoba mi się taki czarno-biały klimat na wyświetlaczach i tylko pewne akcenty w kolorze. Do czego wyprowadziłeś dwa USB w radiu?
    Wycinałeś fronty samemu na jakimś CNC czy zleciłeś?
  • REKLAMA
  • #4 21899352
    elukam
    Poziom 17  
    Ocena: 119
    Przepiękne wykonanie w lekko retro stylu. Cudeńko!
    Audio jest jaki jest, jeśli wypełnia potrzeby to spoko. Korekcja barwy przy takim torze raczej niezbędna. Tylko ten selektor wejść na przekaźnikach... No ale miało być prosto i jest.
    Osobiście zadbałbym bardziej, żeby jakość audio była adekwatna do estetyki, bo szkoda. Hifi to dzisiaj nie jest problem żaden nawet gdy ktoś w tym za bardzo nie siedzi.
  • #5 21899356
    efi222
    Poziom 21  
    Ocena: 1071
    robgold napisał:
    Do czego wyprowadziłeś dwa USB w radiu?

Z tego drugiego USB podane jest zasilanie 5V na gniazdo USB w widmie.
    robgold napisał:
    Wycinałeś fronty samemu na jakimś CNC czy zleciłeś?

Front to wydruk na szkle. Na gładka jak lustro powierzchnię przychodzi folia samoprzylepna. Trzyma atomowo.
    Trzeba tylko trochę wprawy, żeby powycinać otwory :)

Metalowy panel z wycięciami i okrągłym otworem, obok złoty nożyk modelarski na blacie Czarna, długa ramka z tworzywa z prostokątnymi wycięciami i jednym okrągłym otworem, na jasnym tle

Dodano po 2 [minuty]:

elukam napisał:
    Przepiękne wykonanie w lekko retro stylu. Cudeńko!

Dzięki :)
    Wzmacniacz trochę po macoszemu. Ale zawsze można coś ulepszyć. I z reguły tak się dzieje :)
  • #6 21899364
    robgold
    Poziom 23  
    >>21899356 A na płycie PEI nie wyjdzie? Ja wszystkie okienka IR drukuje na PEI i oklejam je ciemną folią i też trzyma. Ze zdjęć trudno się zorientować ze to folia! :)

Chyba jedyne co bym zmienił to dodał zagłębienia pod gałki ale to zobaczysz za "chwilę" na nowej obudowie "Evo".
  • REKLAMA
  • #7 21899367
    efi222
    Poziom 21  
    robgold napisał:
    Ze zdjęć trudno się zorientować ze to folia!

Na żywo też nie widać. Chyba, że narobisz bąbli przy przyklejaniu. Przed przyklejaniem przecieram powierzchnię izopropanolem, żeby pozbyć się pyłków. Jak długo mam drukarkę zawsze drukowałem na szkle. Tylko kilka sztuk wydruków testowo zrobiłem na podkładce z fakturą. Spróbuj przetestować.

Dodano po 1 [minuty]:

robgold napisał:
    Chyba jedyne co bym zmienił to dodał zagłębienia pod gałki

Też kiedyś o tym myślałem, ale gdzieś ten pomysł potem uleciał...
    Może w następnej wersji 😀
  • #8 21899373
    robgold
    Poziom 23  
    >>21899367 A masz hartowaną szybę na grzanym stole? Czy taką zwykłą? Od kiedy drukuje to w zasadzie używam trzech płyt faktury, satyny i właśnie do gładkich tematów PEI ale to naprawdę jakieś minimalne ilości jednak 95% to satyna do części i tekstura do frontów. Kiedyś oklejałem fronty folia ale to było z 20 lat temu ani folie nie były takie ani możliwości jak dziś.
  • #9 21899376
    efi222
    Poziom 21  
    robgold napisał:
    A masz hartowaną szybę na grzanym stole?

To zwykła szyba jest. Fakt, że drukuję tylko z PLA. Stół nagrzewam do 50 stopni. Myślę, że więcej też powinna wytrzymać.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt mikro wieży DIY w wersji biurkowej, zainspirowany wcześniejszym tematem o radiu do kuchni. Urządzenie składa się z dwóch modułów: radia o wymiarach 200x61x130 mm oraz sekcji widma i wzmacniacza o wymiarach 200x40x130 mm. Ze względu na małą wagę zrezygnowano z mechanicznych przycisków, w tym przycisków w enkoderach, a obsługa paneli odbywa się głównie dotykowo. W projekcie zastosowano dwa systemy detekcji dotyku: układ MPR121 dla szklanego panelu radia z podświetlanymi padami dotykowymi oraz drugi system dla pozostałych paneli. Konstrukcja obudowy była wielokrotnie modyfikowana, aby uzyskać kompaktową formę odpowiednią na biurko.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA