logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bateria prysznicowa/zlewozmywakowa sama sie chwilowo "otwiera"?

neket 31 Sie 2017 20:23 3567 7
REKLAMA
  • #1 16674073
    neket
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Mam dziwna przypadłość z nowym prysznicem.
    Początkowo zaobserwowałem taką sama sprawę z baterią zlewozmywaka "chińska taniocha" ale teraz temat jest o wiele bardziej denerwujący bo nie dość ze hałas w nocy to jeszcze szklana kabina opryskana.

Przechodząc do sedna sprawa wygląda tak, że losowo (raz na kilka dni) z deszczownicy zaczyna lecieć woda tak jakby zwór był otwarty w około jednej trzeciej.
    Głowica pracuje moim zdaniem całkiem OK, zakręcanie-odkręcanie ciepła-zimna deszczownica-słuchawka jedynie to nieszczęsne losowe "upuszczanie wody".

Mieszkanie jest w bloku, pierwsze piętro, instalacja stalowa (od pionów poprowadzona nowa 1/2").

Czy jest to normalne? Może jest w bateriach jakiś zawór bezp. reagujący na wzrost ciśnienia w sieci albo inne ustrojstwo?
  • REKLAMA
  • #2 16674160
    Jacko9
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Miałem coś podobnego, tez na nowej kabinie. Zgłosiłem usterkę w sklepie i pracownik doradził mi że mam przełączać baterie więcej niż potrzeba, żeby jak najszybciej nastąpiła awaria. Po dwóch tygodniach bateria zablokowała się i w ramach gwarancji wymieniono mi baterię która chodzi do dziś, tak coś już ok. 6 lat.
  • REKLAMA
  • #3 16674204
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    neket napisał:
    z deszczownicy zaczyna lecieć woda tak jakby zwór był otwarty w około jednej trzeciej.

Zależy ile tej wody jest a to można sprawdzić podkładając jakieś naczynie (miskę).
    Bo wyjaśnienie może być bardzo prozaiczne. Po prostu po użyciu w samej deszczownicy i w rurce powyżej niej pozostaje woda (a to dość spora objętość).
    I możliwe że po kilku godzinach np. wydziela się z niej powietrze lub powietrze przechodzi powoli z obwodu słuchawki, na tyle że równowaga tej "wiszącej wody" zakłóca się i ta cała woda wylatuje gwałtownie.
    U mnie też właśnie tak się dzieje, tyle że nie robi to problemu.
  • REKLAMA
  • #4 16674395
    neket
    Poziom 11  
    założyłem chromowane zawory zwrotne zarówno na deszczownice jak i przy wężu słuchawki ale o ile woda przestała "kapać" zaraz po zakręceniu to nic się nie poprawiło odnośnie "samoistnego uwalniania"
    ewidentnie jest to "nowa woda" a nie zebrana w instalacji a jest tego moim zdaniem sporo, tak ze 2-3 szklanki
  • #5 16674540
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    neket napisał:
    tak ze 2-3 szklanki

Nie wiem jak u Ciebie ta deszczownica wygląda ale jest bardzo prawdopodobne że taka ilość wody może się mieścić w deszczownicy. Weźmy całkiem przykładowo np. średnica 30cm i grubość warstwy wody 1cm to już daje ok. 0,7 litra, nie licząc wody w rurce.
    Zresztą osobiście potrafię stwierdzić czy woda wypadła z deszczownicy, bo jak odkręcić wodę to w takim wypadku wyraźnie dłużej się czeka by z niej zaczęła lecieć woda niż wtedy kiedy woda w niej jest.
    Inna rzecz że taki konkretny, gwałtowny przepływ jakoś mi nie pasuje do konstrukcji zaworów (ceramiczne, kulowe). Jeśli nawet założyć jakiś nocny szczyt ciśnienia w sieci i puszczanie uszczelki, to raczej było by to kapanie rożnej intensywności a nie jak piszesz 1/3 przepływu nominalnego i to tak krótko, i tak konkretnie.
    Może warto spróbować dla próby spuścić wodę z deszczownicy luzując ją na chwilę na gwincie by wpuścić powietrze (np. tam gdzie jest sitko przeciwkamieniowe albo na innym gwincie) i wtedy przyuważyć czy te nocne erupcje wystąpią. Przy okazji można zobaczyć ile wody mieści się w tej konkretnej deszczownicy.
  • REKLAMA
  • #6 16698839
    neket
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim,

Deszczownice na próbę "opróżniłem" ale sytuacja pozostaje bez zmian.

Jedynie zostaje sprawa baterii, postaram się o jakąś opinie producenta. Jeśli sprawa się rozwiąże to oczywiście napisze.
  • #7 16699129
    Jacko9
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Jak pisałem wcześniej, jeżeli bateria ma gwarancje to zgłoś usterkę jeżeli nie, próbuj naprawić albo nowa. Kapać może kilka kropel raz na tydzień, a nie jakieś losowe puszczanie wody.
  • #8 17250038
    neket
    Poziom 11  
    Sprawa skończyła się na wymianie przełącznika funkcji baterii i głowicy. Jak narazie spokój.
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nową baterią prysznicową, która losowo otwiera się, powodując niekontrolowany wypływ wody, co prowadzi do hałasu i zamoczenia kabiny prysznicowej. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być gromadzenie się wody w deszczownicy lub problem z zaworami. Użytkownik zainstalował zawory zwrotne, ale problem nie ustąpił. Ostatecznie, po wymianie przełącznika funkcji baterii i głowicy, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA