logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra H 1.9 CDTI - tryb awaryjny max 2000 obrotów

szajb 31 Sie 2017 20:30 14229 3
REKLAMA
  • #1 16674094
    szajb
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam w aucie zaczęła zapalać się kontrolka samochodu z kluczykiem i zaczęło wchodzić w tryb awaryjny obroty do 2000 tyś po podłączeniu komputera pokazuje błąd P0100 co wskazuje na problem z przepływomierzem . Kontrolka nie raz gasła i zapalała się , najbardziej zapalała się w upalne dni , gdy było chłodno usterki nie było. Opel Astra H 1.9 CDTI - tryb awaryjny max 2000 obrotów
    Auto trafiło do mechanika również u niego diagnoza wskazała na przepływomierz .Po wymianie przepływomierza kontrolka już się nie zapalała lecz przyspieszenie auta jakby nieco zmalała . Minęły dwa tygodnie i problem wrócił kontrolka zapala się i na razie nie gaśnie (powrócił upał he he )pokazuje identyczny błąd co wcześniej . Dodam że często przy obrotach ok 2000 przed naprawą i po jakby delikatnie szarpało . Może ktoś przerabiał temat Astry H i pomoże? :D
    Widok parametrów poniżej.

Opel Astra H 1.9 CDTI - tryb awaryjny max 2000 obrotów
  • REKLAMA
  • #2 16674292
    jarek225
    Poziom 24  
    Ocena: 220
    Sprawdź kable, kostkę od przepływomierza ( kostka przy komputerze) może coś gdzieś nie łączy lub jest zaśniedziałe, przetarte.
    Skoro wymieniłeś przepływomierz i było przez pewien czas wszystko w porządku to obstawiał bym coś z kablami.
  • REKLAMA
  • #3 16674432
    moto-kord
    Poziom 28  
    Ocena: 504
    Jaki przepływomierz został zamontowany.Sprawdź rano przed odpaleniem auta parametry
    silnika (temperatury czujników powinny mieć podobną wartość). Podaj więcej danych
    auta ( najlepiej kod silnika ). Pozdrawiam
  • #4 16827735
    szajb
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Auto ponownie trafiło do mechanika na reklamacje ponowna wymiana przepływomierza oraz prawdopodobnie przepustnicy (koszt ponowny 300zł) . Wiem z tego co mówił mechanik pewność mam co do przepływomierza bo zrobiłem fotkę . Auto odebrałem nie było problemów przez dwa miesiące i znów zaczął wyskakiwać błąd miałem dość ,obiecałem sobie że więcej tego mechanika nie odwiedzę . Pojechałem tym razem do innego, zdiagnozował komputerem usterkę w przepustnicy po rozebraniu okazało że jest silnie zabrudzona olejem pokazał mi zdjęcia faktycznie tak było jak na razie nie ma problemu błąd nie wyskakuje zobaczymy po dłuższej eksploatacji . Muszę dodać też że nie robię Astrą za wiele kilometrów .

Dziś mija ponad miesiąc jest dobrze żadnych błędów nie łapie, wszystko działa jestem zadowolony z ostatniego mechanika .
REKLAMA