logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera BCS THA8130 - jak ustawić migawkę do odczytu tablic rejestracyjnych?

zendenman 31 Sie 2017 21:47 2586 6
  • #1 16674276
    zendenman
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Szukałem ostatnio kamery do odczytywania tablic rejestracyjnych w systemie HDCVI, AHD lub TVI. Niestety nie znalazłem nic sensownego oprócz kamery z tematu. Kamera posiada obiektyw 6-60 co umożliwia wykadrowanie odpowiedniego fragmentu na dużej odległości. Dodatkowo mocne diod podczerwieni no i ustawny czas migawki. Niestety jak ustawiam migawkę 1/400 w nocy świetnie radzi sobie ze zczytaniem tablic niestety rano obraz robi się cały biały. Jak poprawnie ustawić czas migawki do tego celu?
  • #2 16674397
    guciq
    Poziom 18  
    Ocena: 134
    Do czytania tablic używa się kamer z systemem LPR i wtedy rzadko bywają problemy
  • #3 16685455
    Sickboy
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    A czego używasz jako systemu do LPR? Jest to coś gotowe czy sam składałeś system?
  • #4 16687529
    guciq
    Poziom 18  
    Ocena: 134
    gotowy zestaw hikvision kamera z lpr i rejestrator z lpr
  • #6 16747406
    zendenman
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Jeśli chodzi o kamerę z tematu to sprawa wygląda w następujący sposób. Ustawienia kamery pozwalają na odczyt rejestracji zarówno w dzień jak i w nocy. Niestety w moim przypadku w słoneczny dzień słońce przez pewien fragment dnia świeci prostopadle do kamery co daje następujący efekt :
    Kamera BCS THA8130 - jak ustawić migawkę do odczytu tablic rejestracyjnych?
    Próbowałem to oczywiście wyregulować prędkością migawki jednak jeśli mamy dobry odczyt w dzień nie mamy go w nocy. Musiałem zastosować drugą kamerę do odczytu tablic w nocy.
    Mój przypadek jest dość extremalny ze względu na zróżnicowane oświetlenie, prędkość poruszających się pojazdów ( około 50 km/h) oraz dużą odległość od pojazdów.
  • #7 16748142
    Sickboy
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Zmień położenie kamery. Ewentualnie wykombinuj jakąś osłonę na obiektyw - coś takiego, jak to robią w aparatach fotograficznych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje optymalnych ustawień migawki dla kamery BCS THA8130, aby skutecznie odczytywać tablice rejestracyjne w różnych warunkach oświetleniowych. Problemy pojawiają się przy ustawieniu migawki na 1/400, co skutkuje prześwietleniem obrazu w ciągu dnia, mimo że w nocy odczyt jest zadowalający. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie kamer z systemem LPR, takich jak zestaw Hikvision, oraz odpowiednie ustawienie kamery względem źródła światła. Wskazówki obejmują również zmianę położenia kamery oraz zastosowanie osłony na obiektyw, aby zminimalizować wpływ bezpośredniego światła słonecznego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA