logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty program do obsługi bazy danych

rudyroman 01 Wrz 2017 07:12 8223 13
REKLAMA
  • #1 16674687
    rudyroman
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Witajcie!!! Potrzebuję do pracy zrobić prosty programik (chętnie z możliwością jego rozbudowy w przyszłości), do obsługi baz danych tylko nie bardzo wiem w jakim języku (podstawy programowania w różnych językach mam ze szkoły i z własnej nauki).

A więc: Mam bazę danych z kolumnami (nr. ewidencyjny, nazwa, zakres pomiarowy, data następnego przeglądu). I chciałbym mieć do tego proste środowisko graficzne z kilkoma przyciskami umożliwiającymi wyszukanie danego przyrządu np. po nr. ewidencyjnym, czy nazwie, podświetlanie danych przyrządów na zielono (przyrząd przed przeglądem żółto przyrząd do przeglądu w tym miesiącu i czerwono przyrząd nie miał przeglądu. Oraz możliwość prowadzania do bazy nowych przyrządów, bądź usuwania jeśli nie nadaje się już do użytku.

Tylko pytanie w czym to wykonać i jaką bazę zastosować? Chciałem zrobić na gotowo bazę w excelu albo accessie, ale pracuję ze starszym panem dla którego obsługa tych programów jest zbyt trudna.

Aaaa i co ważne, baza była by przechowywana na serwerze firmowym. I super by było gdyby łatwo można go było rozbudowywać o np. możliwość wydrukowania odfiltrowanych danych, nowe kolumny w tabeli typu. np. kolumna posiadacz narzędzia.
  • REKLAMA
  • #2 16674758
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 694
    Skoro baza przechowywana na serwerze firmowym, to może jest możliwość postawienia środowiska do obsługi tej bazy też na serwerze, a nie lokalnie?
    Jeśli użytkowników jest czy będzie więcej, to client przez WWW. Np w PHP.
  • #3 16674762
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16674770
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    Z tym Excelem/Accessem to nie taki zły pomysł. Rozumiem, że je masz, więc to nic nie kosztuje. Jeżeli goły Excel/Access nie wystarczy to możesz przecież zrobić małą aplikacyjkę i M$ ukryć pod nią. Na początek powinno wystarczyć, a w przyszłości się zobaczy. Jeżeli zechcesz to przenieść na jakieś lepsze środowisko to algorytmy, zapytania SQL są do wykorzystania.
  • #5 16674889
    rudyroman
    Poziom 16  
    Dokładnie mi chodzi o coś takiego jak kinggustav napisal chodzi. Nie chcę żeby obsługa była z poziomu accessa bo zbyt dużo i zbyt małych guziczków dla mojego współpracownika. Chciałbym właśnie żeby mi jakaś malutka apka wykonana bardzo czytelnie na kilka dużych przycisków wyrzucała treść bazy tzn. mam ikonkę na pulpicie, klikam i mam bazę w ładnej szacie graficznej. Może inaczej. Tak jak pisałem mam bazę (excel, access), w niej kolumny (nr. ewidencyjny, nazwa, zakres pomiarowy, data nast. przeglądu) i ponad tysiąc rekordów, i chcę do niej zrobić program (nakładę wizualną), za pomocą której przyjemnie można by było wyszukać potrzebny rekord, kolorkami podświetlał daty, i miał prosty formularz z okienkami żeby wprowadzić nowy rekord.

Stwierdzam że chyba najlepiej będzie mi napisać w C#. Kiedyś coś klepałem w C++ więc na tak banalnych operacjach jak moje nie powinno być większego problemu myślę.
  • Pomocny post
    #6 16674988
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 694
    Zrobisz w czym zechcesz, apka lokalnie jest ok, jeśli używać będzie jedna osoba czy tam dwie.
    U mnie w pracy działam podobnie, poprzez udostępnianie raportów. Czyli też formularze do BD. Stosuje właśnie serwer Apache i PhP.
    Zaleta: dostęp z każdego komputera przez WWW, dostęp ma wiele osób, bez wysyłania aplikacji itd. Ale u mnie dostępność była głównym kryterium.
  • #7 16675021
    rudyroman
    Poziom 16  
    Używane będzie lokalnie, tzn. apka będzie na firmowym serwerze tzw. ale dostęp będziemy mieć tylko my. Ewentualnie coś pokombinuję i zrobię tak żeby do tej samej bazy mieliśmy dostęp my (do otwierania i edycji przyrządów), a drugie stanowisko to wypożyczalnia która będzie mogła tylko wyświetlać jak wygląda stan przyrządu aby nie musieć dzwonić i pytać o ważność przyrządu tylko by widzieli u siebie. Raportami to ja już rzygam bo u nas w firmie jeszcze komuna w czystej postaci i tylko raporty, wykazy, wykazy wykazów itd. I chciałem się tego właśnie pozbyć i mieć to w jednym miejscu które będzie się samo aktualizowało.
  • REKLAMA
  • #8 16675125
    cjancik
    Poziom 10  
    Cześć,
    Myślę , że najprościej będzie do tego użyć C# .Net w WinForms'ach. Tam będziesz mógł sobie pododawać szybko przyciski, tabelki i co tylko potrzebujesz. A i połączenie z bazą to prosta sprawa.
  • Pomocny post
    #9 16693778
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6423
    Ta baza jest istniejąca? Na jakim silniku BD?

Robiłem kiedyś taką bazę - silnik Microsoft SQL + aplikacja C#:
    Prosty program do obsługi bazy danych Prosty program do obsługi bazy danych Prosty program do obsługi bazy danychProsty program do obsługi bazy danych
  • #10 16693847
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 16694552
    rudyroman
    Poziom 16  
    Tzok to jest dokładnie takie coś jak potrzebuję:)xD O to to to....
    A bazę, aktualnie mam w access, ale bez problemu mogę przeklepać do czegoś innego jeśli mi to robotę ułatwi.
  • #12 16694919
    cjancik
    Poziom 10  
    C# .Net - WinForms
    rudyroman napisał:
    A bazę, aktualnie mam w access, ale bez problemu mogę przeklepać do czegoś innego jeśli mi to robotę ułatwi.
  • Pomocny post
    #13 16695945
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6423
    rudyroman napisał:
    Niestety program powstał na zamówienie i nie mogę Cię wspomóc kodem, bo ten również był przedmiotem umowy. Niemniej screeny mogą Ci podsunąć jakieś pomysły/funkcjonalności. Np. możliwość załączania świadectw wzorcowania sprzętu w PDFach lub tabel korekcyjnych z wzorcowania w XLS. Pliki binarne były przechowywane w bazie danych jako BLOB (generalnie lepiej byłoby je trzymać na serwerze np. FTP, ale to skomplikowałoby program). Program nie wymaga instalacji i działa przez sieć. Baza jest porządną bazą relacyjną, chyba w 2'giej postaci normalnej, a nie prostą tabelką. W podglądach wyróżniane kolorem żółtym są zbliżające się do końca przeglądy/wzorcowania, a czerwonym przedatowane. Pola edycyjne obsługują automatyczne uzupełnianie na podstawie istniejących wpisów.

Początkowo też miałem zamiar to zrobić w Accesie - tam jak najbardziej można projektować GUI do aplikacji.

Prosty program do obsługi bazy danych
  • #14 16696412
    rudyroman
    Poziom 16  
    Nie no kurka coś pięknego. Dokładnie jak to czego potrzebuję. Bardzo mnie nakierowałeś tym programem. Śliczne dzięki!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego programu do obsługi bazy danych, który umożliwi zarządzanie danymi o przyrządach pomiarowych. Wymagana jest aplikacja z graficznym interfejsem użytkownika, która pozwoli na wyszukiwanie przyrządów według numeru ewidencyjnego lub nazwy, a także na dodawanie i usuwanie rekordów. Użytkownik rozważa użycie Excela lub Accessa, ale ze względu na trudności w obsłudze tych programów przez współpracownika, preferuje stworzenie dedykowanej aplikacji. W odpowiedziach sugerowane są różne technologie, w tym C# z WinForms, PHP, oraz LibreOffice Base. Użytkownik ostatecznie decyduje się na C# jako najbardziej odpowiednie rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA