logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Megane 1.6 16v 2001 rok - wspomaganie - ciężko pracuje.

gruberek11 01 Wrz 2017 16:08 2670 2
REKLAMA
  • #1 16675544
    gruberek11
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Auto z małym prawdziwym przebiegiem. Problem jest taki że kierownicą ciężko się kręci . Wspomaganie niby jakieś jest, bowiem po odpaleniu auta kierownica lżej pracuje niż ze zgaszonym silnikiem. Jednak pracuje ciężko nawet podczas jazdy. Pracuje tak sztywno jakby coś stawiało opór, lub było zatarte. Wymieniłem płyn od wspomagania, wyjąłem wkład plastikowy który znajduje się w zbiorniczku i podczas wyciągania płynu kręciłem kierownicą i płyn aż wybiło ze zbiorniczka, wiec chyba pompa działa. Jednak nie słyszę jej podczas kręcenia, nie ma charakterystycznego dźwięku.
    Zawieszenie bez luzów.
    Może uszkodzona pompa? Zastanawia mnie to że podczas jazdy nawet 120-140 kierownica dosyć ciężko pracuje. Pomyślałem o łożyskach w kolumnie McPhersona, albo zatartych sworzniach wahaczy?
    Kierownica nawet przy małych ruchach jest taka sztywna, trudno to nazwać.
  • REKLAMA
  • #2 16675919
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 323
    Im szybciej jedziemy tym słabiej działa wspomaganie(teoretycznie)Proponuję podnieść auto do góry i spróbować jak działa
  • #3 16676091
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Łożyska kolumn to niezły trop. Sworznie wahaczy raczej nie. Ten samochód ma mechaniczny napęd pompy więc chyba widzisz czy pasek ją napędza. Mały przebieg w piętnastoletnim samochodzie może oznaczać występowanie objawów korozji. W tym samochodzie nie kojarzę występowania związku siły wspomagania z prędkością.
REKLAMA