logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SPV50E00EU/07 - Wyłącza się zasilanie po kilkunastu sekundach

Tym 02 Wrz 2017 19:11 2256 6
REKLAMA
  • #1 16677566
    Tym
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam,
    taka sytuacja - włączam zasilanie i po kilku sekundach lub minutach zmywarka wyłącza się samoczynnie . Następnie po kilkunastu minutach potrafi się samoczynnie włączyć, następnie znów się wyłącza i tak w kółko...
    Jak się wyłączy to nie działają żadne przyciski więc całkowicie odcina zasilanie od panelu sterownia. Po wyjęciu wtyczki z sieci i odczekaniu kilkunastu sekund resetuje się i zasilanie powraca, ale po kilkunastu sekundach znów się wyłączy.

Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 16691289
    Tym
    Poziom 10  
    Wymontowałem moduł zasilania. Płytka wizualnie jest bez zarzutu, żadnych upaleń i przerwanych ścieżek. Zasilanie logiki 78M05 na wejściu 13,75V na wyjściu 4,98 V. Stawiam na TNY264GN do wymiany! Coś jeszcze wymienić? Elektrolity, tylko które?
    Bosch SPV50E00EU/07 - Wyłącza się zasilanie po kilkunastu sekundach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16693658
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6914
    Zacznij od samego TNY.
  • REKLAMA
  • #4 16699003
    rydzekcycek
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Wita sprawdź wiązkę na przełamaniu w drzwiach (cienkie przewody )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16704290
    ja.ba
    Poziom 9  
    Witam.
    Miałem podobny problem. Zmywarka zmywała, stawała, dalej zmywała.... Aż w końcu podczas zmywania stanęła na dobre. Po wymontowaniu elektroniki okazało się, że rozłupało TNY264GN. Po wymianie wszystko śmiga jak nowe.

PS.
    Oczywiście wcześniej już wymieniłem kondensatory, poprawiłem luty... Dopiero jak rozłupało TNY264GN zagadka się sama rozwiązała.

pozdrawiam
  • #7 16716730
    Tym
    Poziom 10  
    Naprawione. Po wymianie TNY264GN zmywarka działa jak trzeba. Dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Bosch SPV50E00EU/07, która wyłącza się samoczynnie po kilku sekundach lub minutach, a po odczekaniu ponownie się włącza. Po wymontowaniu modułu zasilania, stwierdzono, że płytka wygląda dobrze, ale podejrzewano uszkodzenie komponentu TNY264GN. Inni użytkownicy potwierdzili, że wymiana TNY264GN rozwiązała problem, a także sugerowali sprawdzenie wiązki przewodów w drzwiach oraz pomiar napięć zasilania. Po wymianie TNY264GN zmywarka zaczęła działać poprawnie.
REKLAMA