logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zgrać taśmy VCR na komputer z kartą Play TV ProUltra (PixelView)?

Bukowski Wieslaw 04 Sie 2005 13:42 1083 5
REKLAMA
  • #1 1705767
    Bukowski Wieslaw
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam pytanie oraz prośbę do komputerowców.
    Mam na pokładzie kompa zainstalowaną kartę Play TV ProUltra(PixelView),czy za pomocą tej karty zrobię zrzut taśm VCR na kompa.Oraz jakie zastosować oprogramowanie.Proszę o wskazówki jak to przeprowadzić(może jakieś namiary?)bo w tej dziedzinie nie jestem orłem.
    Pozdr...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1705781
    maszewl
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Z tego co wiem można, (jeśli jest tam układ Conexanta, Brooktree, lub Philipsa SAA). Najlepsze parametry udało mi się osiągnąć za pomocą kodeka MJpeg (Morgan Motion JPEG) - jest to odpowiednik software'owy kodeków typu DV :-) Znajdziesz go na stronie divx.pl w sekcji Download.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1705791
    pomylek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Tak oczywiscie. Możesz to zrobić albo przez wejsci VIdeo-IN albo też przez RF-a. Co do oprogramowania to jest tego wiele, np.: VirtualDub, PinacleStudio, Ulead Video i inne.

Osobiscie polecam Virtual Dub bo jest darmowy i nie zwalnia kompa.
    http://ufpr.dl.sourceforge.net/sourceforge/virtualdub/VirtualDub-1.6.9.zip
    Wskazówka: Nie możesz kompresować w locie zrzucanego materiału z wideo. Musisz najpierw zapisac go w postaci czystego avi (potrzeba do tego kikla ładnych GB danych) a następnie skompresować.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1705896
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Moje doświadczenia w tej materii znajdziesz w tym linku

Dodam jeszcze, że przy zgrywaniu pojawiały się czasami rozsynchronizowania pomiędzy video a audio, ale z tym też można sobie poradzić VirtualDubem

Powodzenia
  • #6 1996445
    Bukowski Wieslaw
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Wasze wskazówki dały mi dużo.
    Sporo się dowiedziałem na stronie/www.forum.idg.pl/
    Temat uważam za zakończony.
    Pozdr..
REKLAMA