Problem zgrywania z karty TV na słabszym PC trenowałem na 2.5 - letnim składaku z celeronem 1.7GHz (1.84GHz - FSB zmienione na 108MHz) ,256MB/266MHz , 80GB Seagate 7200rpm TV - Prolink PixelView Pro rev 9D na BT878
Po wielu próbach wydaje mi się, że ustaliłem optymalne warunki pracy takiego zestawu pozwalające na zgrywanie sygnału z TV praktycznie bez utraty klatek przy założeniu jak najkrótszego czasu poźniejszej obróbki. Mam nadzieję, że coś z tego co osiągnąłem przyda się również innym (może ktoś to przy okazji doceni
1. Zgrywałem filmy z kablówki o przeciętnej jakości sygnału (trochę szumów na wizji i podcinanie stereo - dlatego zrezygnowałem z dekodowania stereo).
2. Jako system najlepiej się sprawdza Win 2K z oddzielną partycją NTFS na zrzuty (brak ograniczenia długości do 2GB dla pliku).
3. Drivery najnowsze od Prolinka.
4. IUVCR jako soft do przechwytywania:
- format obrazu 704x528 / 25fps (taka rozdzielczość pozwala zachować bardzo przyzwoitą jakość przy max czasie 45min / 1 CD 700MB)
- audio bez kompresji - format PCM 48 kHz (nie obciąża zbędnie procesora, pozwala na bezproblemową późniejszą edycję materiału)
- video kompresja Xvid (w locie ze względu na oszczędność czasu i miejsca na dysku) - strumień ustawiałem w zależności od spodziewanego czasu trwania filmu, kalkulator bitrate po zastąpiłem tabelą z arkusza kalkulacyjnego (przyjąłem opcję stałego bitrate dla całości filmu)
- filters - iulab Deinterlace (usuwa przeplot z obrazu TV)
+ kilka drobniejszych ustawień konfiguracyjnych
podam jeżeli pojawi się zapytanie
5. Kodek Xvid ale w konkretnej dystrybucji która najlepiej mi się sprawdziła (w tej chwili nie mam możliwości sprawdzenia wersji -
jeżeli pojawi się zapytanie o wersję to ją podam albo umieszczę plik opisując ustawienia konfiguracyjne).
6. Po zgraniu korzystając z VirtualDub-a:
- usuwałem reklamy
- kompresowałem audio do mp3 (48 KHz stereo 96 kb/s - chociaż w źródle był sygnał mono kompresowany jako stereo daje zdecydowanie lepszą jakość mp3)
- ciąłem na kawałki odstosowane do długości płyty CD
7. Czas obróbki nagranego 2 godz. matriału (1,5 godzinnego filmu + 0,5 reklam na TVN) do gotowych 2 krążków CD to ok 1 godz.