logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BORMECH/600/200/44L - Faktyczna pojemność gazu - ile wleje?

pasieczko 05 Wrz 2017 12:45 4290 2
REKLAMA
  • #1 16682166
    pasieczko
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam nietypowe pytanie, mianowicie zastanawia mnie ile mogę wlać gazu do tego pojemnika, jednak pytanie potem, teraz krótka historia.

W piątek wyjeżdżając z domu, mając pusty zbiornik BORMECH/600/200/44L pojechałem na stację i wlałem na max 34L (stacja Circle). Zrobiłem na nim 380km, z tym że średnia prędkość w Hondzie 1.4 90KM to była 140km/h.

Wracając w poniedziałek, również na pusty zbiornik, wlałem tym razem 43L - co mnie bardzo zdziwiło, bo z tego co dobrze kojarzę to zbiornik mający 44L mieści właśnie jakieś 80%, czyli 34L by się zgadzało, ale nie 43L. Oczywiście Pani sprzedawca na prywatnej stacji stwierdziła że to nie możliwe aby był mniejszy, dlatego od razu poprosiłem ją o paragon (stacja Gryfice na Starogrodzkiej przed BP). Na tym gazie zrobiłem 450km, z tym że jechałem z średnią prędkością 110km/h, jeżdząc bardziej ekonomicznie.

Czy jest możliwosć aby dystrybutor jakimś cudem wlał mi te 43L LPG czy odgórnie można uznać to za próbę oszustwa i wyłudzenia przez stację?

Dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16682200
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4852
    pasieczko napisał:
    Czy jest możliwosć aby dystrybutor jakimś cudem wlał mi te 43L LPG czy odgórnie można uznać to za próbę oszustwa i wyłudzenia przez stację?
    Tankuję LPG od ponad 15stu lat i często spotykam się z przekłamaniami dystrybutora, to jednak nie przekracza dwóch litrów.
    Zdarzyło mi się zatankować 2 razy, grubo ponad możliwości zbiornika i gdy o tym rozmawiałem z monterem LPG stwierdził, że mógł się zablokować zawór wlewu, który nie zamknął się podczas tankowania. Przypuszczam, że to wystąpiło w twoim wypadku.
  • #3 16682215
    pasieczko
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ok dzięki za informację. Idę wujka Google zapytać czy te 9 litrów LPG wyparowało czy co się z tym stało? Wiem, to są śmieciowe pieniądze (20,00 zł), ale nigdy takiej sytuacji nie miałem, na żadnej stacji benzynowej - jestem z południa kraju i tutaj tankuje zazwyczaj na Statoil (Circle) albo Orlenie, a jadąc w okolice nadmorskie szukam tańszego gazu, bo ceny 2,35 zł/litr to gruba przesada.
REKLAMA