logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutowanie elementów wielkości mniejszej od główki szpilki [SMD]

ufomix 05 Wrz 2017 17:57 1338 14
  • #1 16682727
    ufomix
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć i czołem jestem nowy na forum chodź wiele tematów znalazłem tutaj i mi się przydały. Próbuję naprawić płytę główną w telefonie sony xperia M2. zamówiłem nową płytę główną z używanego telefonu z rozbitym ekranem. Na moje nieszczęście nie działał dotyk a na starej dział więc znalazłem na forum że trzeba przełożyć kontroler dotyku. I tak też zrobiłem.. Lecz niestety podczas wylutowywania kontrolera przesunąłem kilka elementów wielkości dużo mniejszej od główki od szpilki. Posiadam stację lutowniczą z Hot airem. Pola lutownicze po starych elementach wyczyściłem do gołej miedzi lecz za żadne skarby swiata nie mogę żadnego elementu tam wpasować ponieważ są zbyt małe. Elementy chcę przekładać pojedynczo ze starej płyty głównej. Przez ich rozmiar ciężko mi je wpasować a co dopiero polutować. Macie jakieś pomysły jak to zrobić ?
  • #2 16682809
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Jestem amatorem raczej i w życiu mało SMD lutowałem (głównie karty graficzne i płyty główne od kompa), ale moim zdaniem to masz tylko jedno wyjście - lupa, pęseta i pewna ręka i stacja z cienkim grotem i precyzyjną temperaturą.
    Mi np. hot airem to ciężko taki mały rezystor czy kondensator ogarnąć, albo zdmuchuje mi coś obok, raczej do rozlutowywania używam. Chętnie też posłucham co profesjonaliści powiedzą w tym temacie.
  • #3 16682844
    ufomix
    Poziom 9  
    najgorsze jest to że jak jak mogę trafić elementem ręka zaczyna mi się bardzo trząść i muszę przestać. A lutować tak że jedno pole najpierw posmarować cyną elementem przytafić przylutować i potem drugi pad ? czy obydwa na raz pocynować i próbować zalutować jeden później drugi ?
  • #4 16682858
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Jak grotem to moim zdaniem po kolei, hot airem jak sobie pocynujesz delikatnie pola, układam elementy i grzeje (mały nadmuch), zatapiają się wszystkie, ale wole po kolei grotem o ile to możliwe, ale jak pisałem jestem amatorem.
    W fabryce to robot ustawia więc jest idealnie.
  • #5 16682871
    ufomix
    Poziom 9  
    spróbuję hot airem pocynuję wszystkie pola poustawiam elementy na pastę lutowniczą (?) żeby się jakoś trzymały i mały nawiew dam jak mówisz ...
  • #6 16682878
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Trzeba malucha walnąć i ręce się nie będą trzęsły... Tak bardziej serio to wszystko jest do opanowania - trzeba tylko ćwiczyć. Ja też uważałem, że złożenie przystawki balanowej do zegara kominkowego, czy zegarka graniczy z cudem, ale po złożeniu 10 sztuk już z tym problemu nie ma... Można powiedzieć, że jest to jak z SMD, bo śrubki potrafią mieć szerokosć 1 mm... Moim zdaniem nie ma sensu się pierdzielić z cynowaniem i cudowaniem z lutownicą, tylko po prostu posmarować pasta do SMD, położyć element, wycentrowac z grubsza i podgrzać hotem na malutkim nadmuchu... Warto sobie obsszar roboczy okleić taśmą kaptonową - nie będziesz musiał się spinać, że coś odfrunie i nie znajdziesz, bo takie drobne elementy SMD mają to do siebie, że można nawet mieć czysto jak w szpitalu i tak się nie znajdzie...
  • #7 16682893
    ufomix
    Poziom 9  
    te smdki są dużo mniejsze niż jeden mm mówię 0,5 mm może nawet mniej...
  • #8 16682906
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Nie szkodz... Element może mieć nawet 0,2 mm i nie zmienia to faktu, że w dalszym ciągu temat jest do ogarnięcia. Trzeba po prostu ćwiczyć rękę przy precyzyjnych pracach i tyle... Tak jak pisałem - myślę, że pastą i hotem na niskim nadmuchu będzie Ci prościej... Może nie od razu, ale z każdym następnym będzie lepiej..
  • #9 16682953
    ufomix
    Poziom 9  
    dobra sytuacja wygląda tak że zostały 2 elementy do polutowania i mnie tylko zastanawia czy nie pomyliłem polaryzacji bo jedne mają kolor taki beżowy drugie kolor czarny (to te najmniejsze smdki) oraz 3 takie większe czarne z jakieś 3 razy większe od tych najmniejszych.
  • #10 16682957
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Hota sobie podaruj bo zdmuchniesz okolice - delikatnie grotówką :D
  • #11 16682962
    ufomix
    Poziom 9  
    Właśnie Hotem mi najlepiej idzie :) wszystko posmarowałem pastą nawet te najbliższe elementy nie wymagające ponownej aplikacji poustawiałem na pastę te ze starej płyty część siedzi tylko 2 zostały nawiew na 400 stopni C + odległość około 2 cm żeby za mocno nie dmuchało i jakoś idzie :) tylko ta polaryzacja ktoś się z was domyśla co to są ? rezystory kondensatory diody ???

edit:
    i du*a nie działa dotyk jak nie działał .... jakieś pomysły macie? może te elementy są źle wlutowane ?
  • #12 16683743
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ile?! Chłopie, 400 to za dużo! Skoro dotyk nie działa to niestety masz lipę - usmażyłeś dosłownie elementy najprawdopodobniej...
  • #13 16683876
    ufomix
    Poziom 9  
    No nie mów... grzałem z większej odległości(2-3cm) dotąd jak tylko się cyna rozpuściła i od razu nawiew na bok.
  • #14 16684677
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Nie szkodzi, to jest za dużo... Małe elementy SMD bardzo szybko absorbują ciepło. Mogę się założyć, że przy takiej temp. nadmuchu elementy stają się już wręcz wrzące... Ja wylutowywałem scalaka w obudowie SOIC8 temp. 320 stopni to był tak masakrycznie nagrzany, że nawet na 2 sekundy nie byłem w stanie przyłożyć palca - tak parzył... Nie wspominam już nawet o tym, że taką temperaturą możesz przegrzać laminat, co jest dla niego zabójcze, bo mogą poodpadać pady... Tak swoją drogą w ogóle nie ma potrzeby stosować tak bardzo wysokiej temp. Jak nie chce scalak odejść przy temp. np. 300, czy 320 stopni to trzeba zastosować taki knif, że podgrzać PCB preheaterem i wtedy po preheaterze podgrzać pady wymienianego elementy hotairem odpowiednio dobraną dyszą i nie ma żadnego problemu...
  • #15 16684704
    ufomix
    Poziom 9  
    czyli spartoliłem robotę... ehhh dobra dzięki za odpowiedzi temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum próbuje naprawić płytę główną telefonu Sony Xperia M2, wymieniając kontroler dotyku. Podczas wylutowywania elementów SMD, przesunął kilka z nich, co utrudnia dalszą naprawę. W dyskusji poruszane są techniki lutowania, w tym użycie stacji lutowniczej z hot airem oraz lutownicy z cienkim grotem. Użytkownicy sugerują stosowanie pasty lutowniczej, precyzyjnego podgrzewania oraz ćwiczenia w lutowaniu małych elementów. Wskazują również na ryzyko uszkodzenia elementów przy zbyt wysokiej temperaturze. Ostatecznie, użytkownik obawia się, że mógł uszkodzić elementy przez zbyt wysoką temperaturę i nieprawidłowe lutowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA