logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak lutować elementy SMD farelką - szybki i bezpieczny sposób

fisiel800i 21 Paź 2012 19:26 3144 11
  • #1 11435643
    fisiel800i
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    http://www.youtube.com/watch?v=ZiTMKAHQwqg
    Film pokazuje jak w bezpieczny i w miare szybki sposób lutować elementy SMD.
    Film co prawa nie zbyt profesjonalny, ale profesjonalizm nie jest aż tak potrzebny, wystarczy, że wszystko widać
  • #2 11435768
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    fisiel800i napisał:

Jeśli się dla zabawy odlutowuje elementy... bez ponownego użycia tych elementów nie naprawiając jakieś urządzenie to jest to BEZPIECZNY sposób....

Pozdrawiam.
  • #4 11437553
    kasjo
    Poziom 26  
    Ocena: 88
    Bardziej pasuje tutaj nazwa opalarka a nie farelka :)
    Swoją drogą kiedyś będąc na szkoleniu w centrum serwisowym GSM pewnej znanej marki widziałem jak chłopaki wymieniali końcówki mocy za pomocą opalarki. Namówiliśmy więc szefostwo by nam też zakupiło (oczywiście z regulacją temperatury). Po paru próbach szło wyśmienicie :) Tylko trzeba było uważać by końcówka nie wyskoczyła z pensety bo robił się niezły bałagan na płycie :P
    Ale to było w czasach świetności nokii 3310
  • #5 11438378
    marek1846
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Kiedyś idąc, za radą Pana Marka Dzwonnika z EP, za pomocą opalarki, po osłonięciu pozostałych elementów folią aluminiową, wylutowałem tranzystor z mojej uszkodzonej Motoroli. Bez najmniejszych problemów. Powtórek nie było, bo była już stacja Hot Air.
  • #6 11438990
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    BILGO napisał:
    fisiel800i napisał:

Jeśli się dla zabawy odlutowuje elementy... bez ponownego użycia tych elementów nie naprawiając jakieś urządzenie to jest to BEZPIECZNY sposób....

Pozdrawiam.

Zdziwiłbyś się, codziennie korzystam z opalarki (z regulacją temp.) i daje radę.
  • #8 11441012
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    Czy na pewno ten temat to "Wideoporadnik" ? Czyli jest to porada jak wylutowywać elementy w serwisie :D ?
    Pogratulować poziomu, pogratulować.
    To ja jutro przedstawię swój wideoporadnik jak za pomocą domowego piekarnika serwisować najnowszą elektronikę. A potem za pomocą lampy kwarcowej, palnika do topienia papy, grilla. Były już porady jak za pomocą zamrażarki zdejmować kody w radiach samochodowych, będzie jak innym sprzętem kuchennym naprawiać elektronikę.
    Po co inwestować w hot air ?
  • #9 11441151
    BILGO
    Poziom 38  
    neo_dc napisał:
    Zdziwiłbyś się, codziennie korzystam z opalarki (z regulacją temp.) i daje radę.

Kolega h jaworski i krakarak napisali o co mniej więcej mi chodziło w pierwszym poście....
  • #10 11441422
    service_contact
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Wg mnie to między opalarką a hot airem niema wielkiej różnicy w działaniu. Zasada taka sama z tym że jak kolega wcześniej napisał może się zrobić większy bałagan jak zdmucnie elementy z płyty :). Wygoda w trzymaniu dyszy hot air i lepszym podejściu do lutowanego elementu na płycie nie wspomnę o możliwości wumiany dyszy jest o wiele lepsza niż w opalarce, ale wybór należy do serwisanta. Sposobów jest wiele, poćwicze jutro palnikiem z acetylenem i dam jakiś filmim na Youtube. Pozdrawiam i życze miłej pracy
  • #11 11441437
    BILGO
    Poziom 38  
    service_contact napisał:
    ale wybór należy do serwisanta

W życiu bym nie chciał żeby jakiś "serwisant" grzebał w moim sprzęcie opalarką....
  • #12 11442328
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Czytając temat sam byłem ciekaw jak wygląda lutowanie ferelką, a tutaj patrzę, zwykła opalarka :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat lutowania elementów SMD za pomocą farelki, która w rzeczywistości jest opalarką. Uczestnicy wymieniają doświadczenia związane z używaniem opalarki do wylutowywania komponentów, podkreślając, że choć metoda ta może być skuteczna, istnieje ryzyko usunięcia innych elementów z płyty. Wspomniano o konieczności ostrożności oraz o zaletach stacji Hot Air, które oferują lepszą kontrolę nad procesem lutowania. Użytkownicy dzielą się również anegdotami z pracy w serwisach GSM, gdzie opalarka była używana do wymiany końcówek mocy. Krytyka dotyczyła również pomysłu używania domowych urządzeń do naprawy elektroniki, co nie jest zalecane w profesjonalnym serwisie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA