logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Ardo 1,2m - działa, ale nie chłodzi. Agregat czy płyn chłodzący? Koszt?

jabi 04 Sie 2005 17:00 2529 6
REKLAMA
  • #1 1706292
    jabi
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    witajcie.
    Mam typanko.Lodówka Ardo taka mała 1,2metra nie znam typu bo nigdzie nie moge go odszukać ,ale problem jest nastepujący słychac jak pracuje lecz nie mrozi chlodzi .Czy moze byc uszkodzony agregat?Czy wystarczy wymienic w niej plyn chlodzący ? A tak w ogóle ile moze kosztowac taka wymiana.?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1706329
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Na zadane pytania konkretnej odpowiedzi może udzielić pracownik z serwisu naprawiającego sprzęt chłodniczy . Na podstawie podanych objawów trudno dokładnie określić przyczynę uszkodzenia . Przyczyną może być rozszczelnienie układu , jak i uszkodzenie samej sprężarki . Jednak bez wzgl. na rodzaj uszkodzenia naprawa samodzielna jest niemożliwa .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1706366
    jabi
    Poziom 12  
    rozumiem, prosze powiedziec mi tylko ile moze kosztowac -tak w przybliżeniu -naprawa tzn wymiana sprężarki lub uszczelnienie układu chłodniczego . Chciałbym wiedziec bo nie wiem czy jest sęs ją naprawiac a za wizyte fachowca w domu pewnie też trzeba zapłacić nawet jesli zrezygnuje z naprawy ze względu na cenę. A naprawdę nie mam pojęcia o cenach w tej branzy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1706425
    karol3
    Poziom 26  
    Ceny na usługi tego rodzaju są różne zależnie od regionu kraju . Naprawa w najlepszym przypadku przekroczy 100zł , a może dojść do 300 . Warto zapytać o koszt napełnienia i ewentualnie koszt wymiany sprężarki w pobliskim zakładzie . Po otrzymaniu przybliżonej ceny usługi warto się zastanowić nad opłacalnością naprawy , porównując cenę usługi z ceną nowej chłodziarki , wiek posiadanej i okres gwarancji na naprawę . Pod uwagę warto wziąść także mniejsze zużycie energi przez obecnie produkowany sprzęt , oraz korzystne w niektórych przypadkach oferty sprzedaży ratalnej .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #5 1706438
    jabi
    Poziom 12  
    wielkie dzieki tak właśnie uczynie.Pozdrawiam
  • #6 1706502
    karol3
    Poziom 26  
    W takich przypadkach o ile znam życie , pośpiech bywa złym doradcą . Usługowcy także chcą żyć , ale często pomimo że pracowałem w usługach , często proponowałem klientom rozwiązanie najtańsze i najbardziej opłacalne w całym aspekcie , czyli zakup nowego sprzętu , nie zawsze skasowane pieniądze są najważniejsze . Życzę podjęcia właściwej decyzji . Powodzenia .
    Pozdrawiam .

Karol
  • #7 1710429
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    karol3 napisał:
    W takich przypadkach o ile znam życie , pośpiech bywa złym doradcą . Usługowcy także chcą żyć , ale często pomimo że pracowałem w usługach , często proponowałem klientom rozwiązanie najtańsze i najbardziej opłacalne w całym aspekcie , czyli zakup nowego sprzętu , nie zawsze skasowane pieniądze są najważniejsze . Życzę podjęcia właściwej decyzji . Powodzenia .
    Pozdrawiam .

Karol

Zgadzam sie w 100%.
    Z mojej strony dodam, ze lodowki z osobnym zamrazalnikiem na górze to straszna kiła i nie nadaja sie najczesciej do naprawy w przypadku nieszczelnosci. W przypadku dziury w ukladzie zamrazalnika uszczelnienie i wymiana parownika to abstrakcja i rowniez po sprawdzeniu szczelnosci polecam klientom zakup nowego sprzetu... Chyba ze nieszczelnosc w dostepnym miejscu to mozna sie "pobawic" jesli sprzet ładny i nie starszy niz kilka lat.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Ardo o wysokości około 1,2 m działa, ale nie chłodzi prawidłowo. Objawy wskazują na możliwe uszkodzenie agregatu lub rozszczelnienie układu chłodniczego, co może wymagać wymiany sprężarki lub uzupełnienia czynnika chłodzącego. Samodzielna naprawa jest niemożliwa, konieczna jest diagnoza i serwis specjalistyczny. Koszt naprawy, w zależności od regionu i rodzaju uszkodzenia, może wynieść od około 100 do 300 zł. W przypadku nieszczelności układu chłodniczego, szczególnie w lodówkach z osobnym zamrażalnikiem na górze, naprawa może być nieopłacalna i często rekomendowany jest zakup nowego sprzętu. Przy podejmowaniu decyzji warto uwzględnić wiek lodówki, gwarancję, koszty energii oraz dostępne oferty ratalne na nowe urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA