logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goclever Omega Eye 2 - HI3518

Sickboy 06 Wrz 2017 23:27 9351 15
REKLAMA
  • #1 16685483
    Sickboy
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Długo szukałem gdzie temat umieścić...koniec końców będzie to tu :)
    Otóż na wokandę wrócił temat kamery [niby]monitoringu GoClever Omega Eye 2 a to co chcę z niej uzyskać to zwykła kamera IP. W chwili obecnej jest ograniczona do tego stopnia, że obraz można oglądać tylko przez dedykowaną przez goclever aplikację - tego chcę się najbardziej pozbyć. Najłatwiej by było uzyskać z niej strumień rtsp, bo jak już to mamy to dalej można wszystko.
    Kamera Omega Eye 2 oparta jest o układ Hi3518 z literką E [tak sugeruje producent]. Sporo się naczytałem o tych chińskich kamerach, co one mają i co mogę. Niestety, goclever nie udostępnia nawet dostępu przez www (a takowy jest, bo kamera przez www odzywa się promptem i woła o login i hasło, które goclever podać nie chce). Im dalej w las tym więcej drzew... Dowiedziałem się, że standardowo powinna mieć otwarte dwa porty: 80 i 23. Niestety, ma ona otwarty tylko 80. Zaciekawiło mnie to bardzo, bo ludzie pisali, że przez telnet można odblokować dostęp przez www, puścić kanał po rtsp, tworzenie kopi nagrań na ftp, włączyć kartę SD, puścić dostęp po ssh i ogólnie wszystko, co standardowo jest w drogich kamerach. Szok. Czytam dalej. Doszedłem do tematu, co w przypadku gdy zablokowany jest port telnetu, a mianowicie można go odblokować przez port uart z poziomu serial monitora. Dla mnie bajka. Kamera zdjęta, śrubokręt w dłoń...poszło gładko. Ale! Płytka z mojej kamery jest inna! Co teraz. Szukam oznaczenia Tx Rx i nic. Szukam oznaczenia UART i nic. Szukam oznaczenia A B i nic. Myślę poszukam schematu płytki w necie. Dupa, nie ma. Poszukam w google grafika. I co? Nie ma. Nawet na chińskim portalu zakupowo aukcyjnym nie ma... Czytałem, szukałem aż postanowiłem tu napisać.
    Do postu dołączam zdjęcia płytki...a raczej płytek, bo na głównej jest Hi3518 z modułem WiFi oraz przetwornikiem obrazu, na drugiej jest moduł sieci LAN (złożone w kanapkę).
    Jakby się wam gdzieś ten port rzucił w oczy czy coś - dajcie znać. Ewentualnie jak macie dostęp do zbiorów schematów to sprawdźcie.
    Myślałem, że może uda mi się jakoś po ścieżkach od układu Hi dojść, ale jego datasheet mnie rozłożyło...pogubiłem się przy setnej stronie...
    Za pomoc z góry dzięki :)

Goclever Omega Eye 2 - HI3518Goclever Omega Eye 2 - HI3518Goclever Omega Eye 2 - HI3518Goclever Omega Eye 2 - HI3518Goclever Omega Eye 2 - HI3518Goclever Omega Eye 2 - HI3518
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16686066
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 754
    Chcesz czy nie to musisz lecieć po ścieżkach. Może po prostu w tej rewizji płytki nie wyprowadzili UART, albo jest gdzieś na rezystorach czy coś w tym stylu (nie ma swoich pinów).
  • #3 16686419
    Sickboy
    Poziom 12  
    Tak myślałem... Dobra, z datasheetem chyba sobie poradziłem. A jak nie to mnie poprawcie:
    Znalazłem oznaczenie pinów (UART0 Rx i UART0 Tx), odnalazłem je na układzie [rysunek] i...co dalej? Mam szukać pierwszego lepszego punktu na jaki wychodzą (np rezystor) i tam się wpiąć? Później do konwertera Rx -Tx | Tx - Rx | GND - GND, włączyć zasilanie i powinno zadziałać?
    Wrzucam jeszcze datasheet, jakby ktoś mógł zerknąć czy dobrze myślę...

A powiedzcie jeszcze, bo patrząc na inne płytki zauważyłem podobne gniazda tam oznaczone RS485... (na zdjęciu na zielono). Nie za bardzo znam się na tego typu złączach (jedyne z jakim miałem do czynienia to klasyczny UART w starych komórkach i arduino/esp). Do czego jest ten port? Czy działa tak samo jak UART? Jaki konwerter na usb potrzebuję aby z niego korzystać...

Załączniki:
    • Hi3518-Hisilicon-1.pdf (9.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16704414
    adm_sul
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cześć! I jak uporałeś się z problemem? Właśnie zamówiłem taką kamerę i już się zastanawiam jak ją rozebrać, masz jakieś triki jak się dostać do środka? Jak trudno się rozbiera z zewnętrznej obudowy?
  • REKLAMA
  • #5 16706030
    Sickboy
    Poziom 12  
    Rozebranie to banał. Odklejasz czarna naklejkę z frontu kamery (tam gdzie obiektyw) i pod nią masz 4 śrubki. I to wszystko, wychodzi cały panel frontowy wraz z płytą główną. Co do portu uart się nie doszukałem. Może ty będziesz miał szczęście.
    Zamówiłem z chin dwie inne, raz że tańsze dwa że z płytą główną gdzie jest wyprowadzony port uart.
  • #6 16706254
    adm_sul
    Poziom 12  
    Ok, czyli rzeczywiście banał, szkoda, że ten układ się przed nami broni :( Myślałem, że gdzieś znajdę haslo do clevera ale wszędzie cisza. A udało Ci się przynajmniej uruchomić kartę SD?
  • #7 16706834
    Sickboy
    Poziom 12  
    Nie. Bez dostępu przez telnet/SSH jej nie włączysz. Nawet jak wsadzisz kartę w port to nic nie da.
  • #8 16710172
    adm_sul
    Poziom 12  
    No właśnie zobaczyłem, przyszła do mnie kamerka, widzę tę samą elektronikę co u kolegi w pierwszym poście, kanapeczka złożona ładnie, port w karcie jest do sd, karta włożona, nawet system widzi kartę, można ją sformatować i to by było na tyle. Heh, może się coś uda wykminić w tym urządzonku.
    Po małym teście widzę, że jak się kamerce chce to wyśle info, że ktoś się kręcił, ale często o tym zapomina :/
  • #9 16721440
    Sickboy
    Poziom 12  
    A u mnie akurat odwrotnie, jak nawet ustawiony poziom wykrywania ruchu na najmniejszy to wali powiadomieniami jak głupia. Jednej nocy co chwilę powiadomienia a jak się okazało pająk pajęczynę zrobił przed obiektywem i na wietrze falowała...
  • #10 16724903
    adm_sul
    Poziom 12  
    No to powiem, że napisałem do GoClevera, że poblokowali ten port na kartę i po co to? Na drugi dzień dostałem info, że aktualizacja do ściągnięcia z serwera. Karta w środku siedzi SD w kamerze. No i od kilku dni się nagrywa pięknie na kartę. Można przejść przez kalendarz i zobaczyć nagranie. Więc jest nieźle. Teraz chyba znajde port do mikrofonu i głośnika i wsadzę je do obudowy, potem opieprze producenta i zobaczymy. A przy okazji sprawdź wersje oprogramowania kamery, teraz mam 1.8.3.20170920
  • REKLAMA
  • #11 16749515
    Sickboy
    Poziom 12  
    Wsadziłem w końcu kartę i co? i lipa. Nie widzi.
    Jaką kartę włożyłeś? Jaki system plików?
  • REKLAMA
  • #12 16792286
    adm_sul
    Poziom 12  
    Sickboy napisał:
    Wsadziłem w końcu kartę i co? i lipa. Nie widzi.
    Jaką kartę włożyłeś? Jaki system plików?

Karta włożona microSD chyba Kingston 8GB - formatowana fat32.
    W samym oprogramowaniu w pojawiła się informacja na temat czy sformatować kartę - dla spokoju przeleciałem ją raz spod kamery.
    Wersja oprogramowania firmware: 1.8.4.20171024
    Wersja oprogramowania iphone 1.2.0
    Wersja na Win10: 1.2.0
    Polecam podłączyć się przez jakiegoś smartfona :) Więcej opcji i możliwość aktualizacji firmware z poziomu aplikacji.
  • #13 16818145
    adm_sul
    Poziom 12  
    @Sickboy Jak tam? Udało się? Daj znaka może coś pokombinujemy :D
  • #14 16905525
    folio
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam.
    A czy udało się zalogować do kamery przez www? Coś takiego by się przydało aby ją ustawić w sieci z dostępem z zewnątrz.

Dodano po 1 [minuty]:

aaa i w jaki sposób Koledzy zmienili firmware kamery?
  • #15 16991728
    bonart1
    Poziom 11  
    hej,

kupilem taka sama kamere.

- jest na linuchu: cpe:/o:linux:linux_kernel:2.6 cpe:/o:linux:linux_kernel:3
    - ma otwarty tylko port 80 i 8554 (czyli jest szansa na www i rtsp) ale brakuje informacji o endpointach i user i haslo
    - gdzies w internecie znalazlem ze rzekomo mozna wejsc na www podajac user: admin, haslo: <puste>
    - ale nie dziala
    - bruteforce - nie znalazl hasla
    - popelnilem blad, i nie podejrzalem skad ciagnie update firmware, wiecie skad? bo mozna by zajrzec do srodka i sie dowiedziec troche

ale ... moze ktos z was juz to rozpracowal:

- jak wejsc na www, jaki user i jakie haslo?
    - czy udalo sie komukolwiek dobrac do rtsp?
    - moze ma onvif na 80?
    - moglby ktos podzielic sie adresem do firmware? juz udostepnic?

robie proby z roznymi kamerkami, i przyznam ze ta jest najbardziej beznadziejna. tylko dostep przez apke mobilna goclever smarteye 1.2.0
  • #16 17328719
    szubieraj1
    Poziom 2  
    Może ktoś ma fotki jak ją rozebrać aby przeciągnąć przez otwór ten kabl (aby nie wisiały przy kamerce). Czy zasilanie tej kamery jest wlutowane czy może na kostce?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat kamery GoClever Omega Eye 2, która oparta jest na układzie Hi3518. Głównym celem jest uzyskanie dostępu do strumienia RTSP oraz możliwości korzystania z kamery jako standardowej kamery IP, zamiast ograniczonego dostępu przez dedykowaną aplikację GoClever. W trakcie rozmowy poruszane są kwestie związane z dostępem do portów, rozbieraniem kamery, a także problemami z kartą SD. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z próbami uzyskania dostępu do interfejsu WWW oraz zmiany firmware'u. Wspomniane są również trudności z wykrywaniem ruchu oraz aktualizacjami oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA