logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zacinający się obraz w telewizorze LG tuż po uruchomieniu

kind 08 Wrz 2017 12:17 2367 12
REKLAMA
  • #1 16688096
    kind
    Poziom 7  
    Cześć.
    Mam następujący problem: Posiadam telewizor LCD (LG), dekoder do odbioru cyfrowej telewizji (VIVA) oraz zewnętrzną antenę z zasilaczem.
    Po włączeniu telewizora wszystko działa poprawnie przez 0,5-2 min. Po tym czasie obraz zaczyna migać, skakać, pikselować, znikać, głos cały czas jest. Stan ten trwa ok. 7min, a następnie wszystko wraca do normy i można spokojnie oglądać telewizję.
    Gdzie może tkwić problem? Do tej pory wymieniłem zasilacz anteny oraz kupiłem drugi dekoder (w starym wyrobione było gniazdo anteny i myślałem, że w tym tkwi problem) jednak nic to nie dało. Przy nowym dekoderze pojawia się jeszcze taki problem, że po zmianie kanału obraz przez 1-2s jest w zwolnionym tempie, a następnie działa prawidłowo.

Jestem nowy, także proszę o wyrozumiałość jeśli napisałem w niewłaściwym dziale. Dodatkowych informacji z chęcią udzielę, na miarę mojej ograniczonej wiedzy elektronicznej.

Pozdrawiam,
    kind
  • REKLAMA
  • #2 16688157
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witaj. Przyczyny szukał bym w układzie antenowym opisanego zestawu. Nie podajesz też, skąd odbierasz sygnał TV. Proszę pomyśleć o zmianie wzmacniacza ( w puszce antenowej), przejrzeniu połączeń w instalacji. Również podaj, jaka obecnie używasz antenę. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 16688250
    kind
    Poziom 7  
    Sygnał odbieram z Suwałki - Góra Krzemianucha, odl. ~25km. Antenę mam ALFA7
    Link Jest już trochę pogięta, czy może to mieć znaczenie? Czy wymiana wzmacniacza jest trudna?
  • REKLAMA
  • #5 16689582
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 16691054
    kind
    Poziom 7  
    Jeśli nic nie pomoże to kupię nową antenę. Na razie jednak chcę powalczyć. Odkryłem, że na puszce antenowej są dwa pokrętła. Jeden ma zakres 1-12, a drugi 21-69. Do czego one służą? Obecnie oba są ustawione na maksymalne wartości.
  • #7 16691173
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1027
    kind napisał:
    Do czego one służą?

Do regulacji siły sygnału. Wybierz w odbiorniku podgląd na parametry sygnału kanałów 29,43,58 i kręcąc bardzo powoli pokrętłem UHF, obserwuj co dzieje się z sygnałem. Jeżeli się da, ustaw jakość na możliwie najwyższą - najlepiej ok. 100%. Przy czym siła lepiej żeby miała trochę poniżej 100%. To samo zrób na k.7 kręcąc pokrętłem VHF.
    Miałem raz do czynienia z tą anteną i nie mam o niej zbyt dobrej opinii. Pomijając problemy z odbiorem, to chociażby ze względu na bardzo delikatne wykonanie, raczej nie nadaje się do pracy na zewnątrz. Prawdopodobnie dlatego
    kind napisał:
    Jest już trochę pogięta

Ponadto - w Twoim wypadku - nie jest odpowiednia do odbioru mux-8, który ze Suwałk nadawany jest w polaryzacji pionowej.
    kind napisał:
    Czy wymiana wzmacniacza jest trudna?

Sama wymiana pewnie nie, ale musi to być wzmacniacz dedykowany do tej właśnie anteny
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1253482.html#10608957
  • #8 16691211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16692252
    kind
    Poziom 7  
    Cytat:
    Do regulacji siły sygnału. Wybierz w odbiorniku podgląd na parametry sygnału kanałów 29,43,58 i kręcąc bardzo powoli pokrętłem UHF, obserwuj co dzieje się z sygnałem. Jeżeli się da, ustaw jakość na możliwie najwyższą - najlepiej ok. 100%. Przy czym siła lepiej żeby miała trochę poniżej 100%. To samo zrób na k.7 kręcąc pokrętłem VHF.
    Miałem raz do czynienia z tą anteną i nie mam o niej zbyt dobrej opinii. Pomijając problemy z odbiorem, to chociażby ze względu na bardzo delikatne wykonanie, raczej nie nadaje się do pracy na zewnątrz. Prawdopodobnie dlatego

Próbowałem na kanale 58. Najlepsza jakość mam gdy pokrętło jest na maksymalnej wartości i jakość oscyluje w granicy 80%, nie wiem tylko jaka jest siła sygnału po w ustawieniach widzę tylko jakość (dekoder firmy skymaster). Cały czas miałem tak uswione pokrętło, więc jest bez zmian.

Cytat:
    Ponadto - w Twoim wypadku - nie jest odpowiednia do odbioru mux-8, który ze Suwałk nadawany jest w polaryzacji pionowej.

Faktycznie z tego mux-8 nie odbieram żadnych kanałów.

No nic, pewie pomału będę rozglądał się za nową anteną.
  • #10 16692262
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 16701952
    kind
    Poziom 7  
    Słuchajcie, w czwartek trwały prace serwisowe na nadajniku Suwałki-Krzemianucha. Nie wiem co tam robili, ale u mnie problem znikł. Włączam telewizor i mogę oglądać. Jedynie jest 1-2 sekundowe przymulenie obrazu po zmianie kanału, ale nie jest to nic uciążliwego.
    Póki działa to nie będę nic ruszać. Dziękuje wszystkim za poświęcony czas i okazaną pomoc :).
  • #12 17310014
    kind
    Poziom 7  
    Długo nie podziałało prawidłowo. Okazało się, że telewizor był zepsuty, po naprawie działa (coś z ekranem, nie pamiętam już).
    Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.
  • #13 17310016
    kind
    Poziom 7  
    Długo nie podziałało prawidłowo. Okazało się, że telewizor był zepsuty, po naprawie działa (coś z ekranem, nie pamiętam już).

Dodano po 33 [sekundy]:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem LG, który po włączeniu działa poprawnie przez krótki czas, a następnie obraz zaczyna migać, skakać i pikselować, podczas gdy dźwięk pozostaje niezmieniony. Po wymianie zasilacza anteny i dekodera problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie układu antenowego, wymianę wzmacniacza oraz regulację siły sygnału. Po pewnym czasie problem zniknął, co mogło być związane z pracami serwisowymi na nadajniku. Ostatecznie okazało się, że telewizor był uszkodzony, a po naprawie działał prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA