logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BMW/E46/316i - Nie mogę zsynchronizować EWS

Chupacabra 09 Wrz 2017 18:28 17067 10
REKLAMA
  • #1 16690256
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Ocena: 866
    Witam,
    BMW E46, 316i, 1,9 - benzyna, 1999 rok.
    Dwa tygodnie temu auto odmówiło mi posłuszeństwa - kręci, nie odpala. Podpięcie komputera i błąd synchronizacji EWS. Kupiłem przewód diagnostyczny i zainstalowałem INPA. Po kilku godzinach mordęgi udało mi się połączyć z DDE. Błąd nadal występuje, nie da się go skasować a jak wciskam <shift>+F6 to mam następujący komunikat:
    BMW/E46/316i - Nie mogę zsynchronizować EWS
    A jak wciskam RESET to wyskakuje:
    BMW/E46/316i - Nie mogę zsynchronizować EWS

Proszę o pomoc fachowców a jak znajdzie się ktoś z moich okolic, kto pomoże na miejscu to jestem w stanie nawet dowieźć na miejsce bo nie chciałbym go holować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16691022
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 413
    Z tym INPA to synchro lipnie działa do EWS 3.Można to zrobić inaczej zerując synchro w EWS ale do tego potrzeba odczytać procesor z EWS i zapisać go odpowiednio spreparowaną zawartością,wtedy sam się zsynchronizuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16691411
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 413
    Jesli masz czym odczytać zawartość procesora to nie widzę problemu.Ewentualnie znajdź kogoś w okolicy z programatorm xprog-m .W najgorszym przypadku wysyłka ews do kogoś kto to zrobi.
  • #7 17096714
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Po czterech miesiącach problem się powtórzył. EWS się rozsynchronizował po dłuższej podróży. Radzę sobie sam przy pomocy laptopa i INPY, jednak okazało się, że miałem coś tam namieszane w przewodzie komunikacyjnym i znajomy mi to naprawił.
    Co ciekawe, problem powraca za każdym razem jak przejadę bez gaszenia silnika więcej niż 50 - 60 kilometrów. Po zgaszeniu i próbie odpalenia trzeba synchronizować. Jak przejadę 40 kilometrów i zgaszę na chwilę silnik, to mogę przejechać następne 40 i nic się nie dzieje. Jednym z objawów, że będzie problem jest intensywne klikanie przekaźnika w EWSie po wrzuceniu pozycji Parking na załączonym lub zgaszonym silniku. EWS za każdym kliknięciem przekaźnika generuje błąd POWER-ON-RESET oraz co drugie, trzecie kliknięcie Błąd Kodu Kluczyka. Ale jak wspomniałem dzieje się tak tylko przy dłuższej jeździe (ponad godzinę lub ponad 50 - 60 km.). Problem ustaje po około 10 minutach postoju (przekaźnik przestaje szaleć). Wiem, że najlepszym rozwiązaniem jest wyrzucenie EWSa z DME, ale spróbuję jeszcze podmienić EWS (koszt 15 zł.).
    Czy ktoś z kolegów ma jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje?
  • REKLAMA
  • #8 17096808
    seat21
    Poziom 29  
    Ocena: 397
    najpierw wymień ews oczywiście trzeba go przeprogramować
  • #9 17098151
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Dzisiaj wsiadłem do auta, włożyłem kluczyk do stacyjki i włączyłem zapłon bez odpalania. 10 minut spokoju i zaczęło się walenie przekaźnikiem. Podpiąłem komputer, momentalnie 13 błędów o resetowaniu i tyle samo o błędnym kodzie z kluczyka. Oczywiście liczba błędów rosła z każdym kliknięciem przekaźnika. Zrobię jeszcze ten sam numer z kluczykiem serwisowym aby wykluczyć problem z kodem kluczyka. Jak będzie to samo to zamawiam dzisiaj jakąś sztukę na sztukę.
  • #10 17152139
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Kupiłem EWS (używany) na popularnym aleportalu. Przy podpięciu go zamiast obecnego, laptop komunikuje się z nim, natomiast przy próbie synchronizacji z DME, zgłasza mi błąd, że DME nie widzi żadnego EWSa i synchronizacja jest nie możliwa. Po chwili mam komunikat aby zainstalować moduł i spróbować ponownie (szybkie tłumaczenie z niemieckiego). Auto oczywiście nie próbuje odpalić. Po zaprogramowaniu kluczyków i włożeniu kluczyka do stacyjki, EWS nie czyta kodu klucza (widzi, że coś tam siedzi, ale nawet numeru klucza nie czyta.
    Uszkodzony? Czy coś źle robię?
    Wsadziłem starego EWSa, dał się zsynchronizować i na razie tak jeździ.
  • #11 17152563
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Kupiłem EWS (używany) na popularnym aleportalu. Przy podpięciu go zamiast obecnego, laptop komunikuje się z nim, natomiast przy próbie synchronizacji z DME, zgłasza mi błąd, że DME nie widzi żadnego EWSa i synchronizacja jest nie możliwa. Po chwili mam komunikat aby zainstalować moduł i spróbować ponownie (szybkie tłumaczenie z niemieckiego). Auto oczywiście nie próbuje odpalić. Po zaprogramowaniu kluczyków i włożeniu kluczyka do stacyjki, EWS nie czyta kodu klucza (widzi, że coś tam siedzi, ale nawet numeru klucza nie czyta.
    Uszkodzony? Czy coś źle robię?
    Wsadziłem starego EWSa, dał się zsynchronizować i na razie tak jeździ.

Dodano po 3 [godziny] 43 [minuty]:

Doczytałem, oglądałem kilka filmów i wiem, że tak się nie da. Trzeba EWS przeprogramować. Aż tak nie będę inwestował, skończy się na wyrzuceniu EWSa z DME. Mogłem tak od razu, ale chciałem żeby to działało jak powinno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik BMW E46 316i z 1999 roku napotkał problem z synchronizacją EWS, co uniemożliwiało uruchomienie pojazdu. Po podłączeniu do komputera zdiagnozowano błąd synchronizacji EWS. Użytkownik zainstalował INPA, ale nie udało mu się usunąć błędu. W odpowiedziach zasugerowano odczytanie procesora z EWS i jego odpowiednie zaprogramowanie. Użytkownik znalazł fachowca, który pomógł w synchronizacji, jednak problem powrócił po dłuższej jeździe. W kolejnych postach użytkownik opisał, że EWS przestaje działać po przejechaniu dłuższego dystansu, a intensywne klikanie przekaźnika wskazuje na problemy z synchronizacją. Po zakupie używanego EWS, pojawiły się nowe trudności z synchronizacją z DME, co sugerowało konieczność przeprogramowania EWS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA