logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żarówka H3 nie świeci po remoncie auta - co sprawdzić?

castel 04 Sie 2005 19:56 4069 5
REKLAMA
  • #1 1706818
    castel
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,
    Po remoncie auta próbowałem zainstalować zdjete wczesniej halogeny. Odnalazłem wszystkie przewody. Sprawdziłem ich funkcjonowanie. Wyłącznik, gdy trzeba, podaje plusa - wygląda, że wszystko OK.
    Ale niestety halogeniki nie świecą się. Poza tym, gdy do owego plusa podłączam plusa od żarówki (przewodzik), to pojawia mi się on na jej obudowie.
    Żarówkę próbowałem podłączć bezpośrednio do akumulatora (żeby ją sprawdzić), ale to też jej nie pomogło - nie świeci.
    Nie wiem co jest grane (laikiem jestem) i przestaję już rozumieć jak działają żarówki.
    Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Aha, dodać zapomniałem, że sprawdzałem trzema żaróweczkami i wszystkie są sprawne.
  • REKLAMA
  • #2 1706863
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    obudowę ,ową musisz połączyć galwanicznie z masą samochodu[minus bateri]
    faktycnie musisz być laikiem ,albo jaja sobie stroisz
  • REKLAMA
  • #3 1706907
    castel
    Poziom 2  
    dzięki za odzew,
    Minus występuje w drugim z przewodów prowadzących do halogenów, i jego podłączenie również nic nie pomaga.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1706981
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    castel napisał:
    dzięki za odzew,
    Minus występuje w drugim z przewodów prowadzących do halogenów i jego podłączenie również nic nie pomaga.

tak ci się tylko wydaje ,prowadzi kabel byc może ale czy z minusem?
  • REKLAMA
  • #5 1707098
    castel
    Poziom 2  
    poszedłem sprawdzić, podłączyłem żarówę na krótko do akumulatora i działa!! chyba przyczyną jej "nieświecenia" na oryginalnych kablach są skorodowane styki - trzeba to polutować porządnie i chyba będzie OK. Dzięki za info i pozdr
  • #6 1708160
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Plus ma byc podany do kabelka z zarowki a minus na obudowe z reguly halogena i jesli jest wszysko sprawne to musi swiecic . Prostszych rzeczy jak dzialanie zarowki to chyba juz nie ma jesli chodzi o elektryke.
    Pozdrawiam.
REKLAMA