logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana wentylatora w Radeon 9600 Pro - czy można użyć zamiennika?

jannaszek 04 Sie 2005 20:35 4093 14
REKLAMA
  • #1 1706908
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    witam
    dopuki miałem geforce 2mx nie było problemów ,zmieniłem na radeon 9600 pro i po pół roku zaciera się,problem taki ze nie mogłem w to uwierzyć wiec zdarłem nalepkę żeby posmarować olejem siliconowym ,niestety to pomaga na 3-4 tygodnie i zaczyna rzęzić ,gwarancji nie uzna nikt..
    czy coś tam można innego wsadzic, czy musi być oryginał,i ile kosztuje,i pytnie co się stanie gdy trafi go jasny szlag ,czy zniszczy się karta?-pytanie głupawe ,ale do dej pory miałem sprzęt profesionalny i nie było tematu ,a ze zadałem się z dziadem- to jest
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1706992
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Wstaw jakikolwiek inny wentylator na 12V. Najlepiej kulkowy, wtedy bedzie w miare cichy. Mozna je dostac w sklepach elektronicznych (ceny od ok.15 zł). Problem moze byc z wtyczką, proponuje wykorzystac tą ze starego wentylatora albo kupic w elektronicznym podobną (np. wytnij 2 segmenty z gniazda na listwy goldpin).
  • #3 1707074
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Lepiej kup nowe chłodzenie do całej karty. Poszperaj na Allegro, powinnieneś znaleźć dedykowany do tej karty układ chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 1707158
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    blad zrobiles, ze majstrowaes przy tym. glosny wentylator mozna reklamowac.
  • REKLAMA
  • #5 1707244
    jannaszek
    Poziom 39  
    teraz wiem że błąd ,on już rano jak zimny ,prawie ruszyć nie chce ,nie wiem czy tak za 15 zł tam włoże ,ten oryginał to jakby wirnik zamocowany w stojanie ktury jest radiatorem zarazem,chyba że niedokładnie patrzyłem
    proszę o odpowiedż czy jak sie zblokuje to procesorek ulegnie uszkodzeniu termicznemu?
  • Pomocny post
    #6 1707288
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    jannaszek napisał:
    proszę o odpowiedż czy jak się zblokuje to procesorek ulegnie uszkodzeniu termicznemu?

Nie musi tak się stać, ale jest to prawdopodobne.
  • #7 1707331
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3827
    Witam ... jeżeli nie kupisz nowego to proponuję całkiem go rozebrać do zera i wszystko starannie wyczyść , a następnie użyj więcej rzadki smar delikatniejszy i na pewno przynajmniej na pół roku będziesz miał spokój !
  • #8 1707417
    jannaszek
    Poziom 39  
    Toni ,ale ja nie umiem go rozebrać dalej ,bo pourywam łopatki,chyba że po demontażu z procka..
    dzięki za odpowiedzi ,acha toni ,czy masz jakiś konkretny smar na uwadze[sprawdzony?]
    kurz jest bezpośrednim sprawcą ,łączy się z czymś tłustym i robi sie czarna gęsta klucha zawsze płukam wd 40 aż sie leje,sprężone powitrze i potem smar siliconowy w spraju -ale to działa krótko
  • Pomocny post
    #9 1707478
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3827
    Oczywiście że go zdemontuj musi być do rosołu rozebrany !
    Tylko uważaj jak będziesz ściągał zimering żeby go nie stracić ani nie złamać są też takie mikro podkładki . Dopiero jak się dostaniesz do osi i gdy ją i wszystko oczyścisz z tej bryi i wszelkich zanieczyszczeń użyj smaru i poskładaj Najlepiej jeszcze niech pochodzi na jakim innym zasilaniu i się dtrze. Smar używam Taki : Capstan Bearings Oil
  • REKLAMA
  • #10 1707555
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Z doświadczenia wiem że smarowanie wentylatorów to tylko przedłużanie ich agonii (choć sam tak robię :D ).
    Co do wymiany wentylatora na gwarancji to też różnie, np: w zasilaczu ModeComa wentylator to część zużywająca się... i nie podlega gwarancji.
    Wiem to z autopsji. Najlepiej wymienić wentylator na ślizgowy. Kulkowe co prawda chodzą bardzo długo, ale 60% swojego życia naśladują traktor.
  • #11 1707560
    obrus
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    zamontuj coś pasywnego. Jak nie kręcisz, to bez wentylatora się obejdzie. Ja już od roku swojego Ati Radona 9600 chłodzę takim zalmanem:
    Załączniki:
    • Wymiana wentylatora w Radeon 9600 Pro - czy można użyć zamiennika? zm80hp2s.jpg (12.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1708764
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Miałem twój problem u siebie. Mi pomogło umocowanie wentylatora zasilaczowego (na kulkach) nad tym zdychającym wentylatorkiem grafiki.
    Zasiliłem go z gniazdka REAR FAN na płycie, dzięki temu mam kontrolę prędkości wiatraka. Zyskałem ciszę i lepsze chłodzenie (niższa temperatura wskazywana przez czyjnik temperatury na grafice).
    Musiałem tylko pozostawić pierwszy slot PCI wolny aby upchnąć tak zmodyfikowaną kartę.
  • #13 1708811
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    jannaszek napisał:
    i pytnie co się stanie gdy trafi go jasny szlag ,czy zniszczy się karta?

Jeśli na amen zatrze się wentylator i zaniedbasz tę sprawę będziesz zmuszony do wymiany GPU ( procesora graficznego ) przez wyspecjalizowany servis. Koszt około 150/200 zł. Sam wybierz, nasmarować, kupić nowy czy ponosić duże koszty naprawy pogwarancyjnej.
  • #14 1709859
    jannaszek
    Poziom 39  
    dzięki wszystkim,a ten zalman to zajmuje kupę miejsca..i ile kosztuje?
  • #15 1710038
    fraxx
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Nie pamietam za bardzo ile ten zalman kosztuje... ale jakiś czas temu to ze 100-150zł. tera może staniał. nie mniej jednak to i tak kupa kasy.
    lepiej na tym wyjdziesz kupując wiatraczek. Bedzie oczywiście trochę buczeć :) ale jeżeli w obudowie kompa panuje wysoka temperatura to i tak ten zalman za dobrym wyjściem nie będzie.

Pozdrawiam.
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem z głośnym i zacinającym się wentylatorem w karcie graficznej Radeon 9600 Pro, który po około pół roku użytkowania wymagał smarowania silikonowego, jednak efekt był krótkotrwały. Zalecano wymianę wentylatora na dowolny 12V, najlepiej kulkowy, dostępny w sklepach elektronicznych w cenie około 15 zł, z uwzględnieniem odpowiedniej wtyczki. Alternatywnie sugerowano zakup dedykowanego chłodzenia do karty, np. na Allegro. Wskazano, że rozebranie wentylatora i dokładne oczyszczenie z kurzu oraz zastosowanie specjalistycznego smaru (np. Capstan Bearings Oil) może przedłużyć jego żywotność. Podkreślono, że smarowanie to tylko tymczasowe rozwiązanie, a wentylatory ślizgowe są cichsze niż kulkowe, które mogą być głośne. Wskazano również możliwość zastosowania pasywnego chłodzenia, np. Zalman, choć jest to droższe i zajmuje więcej miejsca. Ostrzeżono, że całkowite zablokowanie wentylatora może prowadzić do uszkodzenia procesora graficznego i konieczności kosztownej naprawy. W przypadku gwarancji reklamacja może być utrudniona, zwłaszcza po ingerencji użytkownika. Ostatecznie rekomendowano rozważenie wymiany wentylatora lub całego systemu chłodzenia, aby uniknąć przegrzania i uszkodzeń karty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA