logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzałka w komorze grzewczej 70x70x70cm wybija różnicówkę 30mA przy włączeniu

smarq8 11 Wrz 2017 10:51 1794 2
REKLAMA
  • #1 16693032
    smarq8
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Witam,
    Jakiś czas temu zmontowałem komorę grzewczą 70x70x70cm, posiada ona 2 grzałki po 12 ohm spięte równolegle sterowane za pomocą regulatora AR652 poprzez SSR-4048ZD3 (40A) napięcie sterowania 12V.
    Po jakimś czasie zaczęło wybijać różnicówkę 30mA podczas pracy i potem przestało.
    Potem spalił mi się SSR (prawdopodobnie przegrzał się bo radiator nie ma aktywnego chłodzenia). Tymczasowo zamontowałem SSR 20A i odpiąłem jedną grzałkę. SSR spaliło przy dochodzeniu z 65st do 165st, na 140st (ok 20 min ciągłej pracy). Piec był wielokrotnie użytkowany w ten sposób i nigdy nic się nie działo.
    Teraz ponownie dzieje się to samo i zauważyłem, że wybija ją zawsze w momencie włączenia grzałki, przemierzyłem wszystkie obwody względem obudowy i nigdzie nie znalazłem żadnego przebicia. Przepiąłem na drugą grzałkę i wszystko działa, potem dla pewności podpiąłem znowu na pierwszą i o dziwo działa i teraz nie wiem co może powodować owe wybijanie. Aktualnie prąd na żyle uziemiające to 170uA AC przy włączonej grzałce i 214uA AC przy wyłączonej grzałce (same silniki wentylatorów).

Tak więc moje pytanie brzmi co może wybijać tą różnicówkę? Czy jest to możliwe aby grzałka przebijała tylko pod napięciem i okazjonalnie?
    Czy spalenie SSR mogło być spowodowane przebiciem grzałki (za duży prąd) czy też przegrzaniem (pasywne chłodzenie radiatora)?

Dodatkowo jestem ciekawy czy można zamontować 2 SSR na 1 radiatorze czy też muszą one być odseparowane galwanicznie? Bo planuje użyć 2 SSR na 2 fazach bo od czasu do czasu wybija mi też inne bezpieczniki jak wszystko leci z jednej fazy (ponad 33A).
  • REKLAMA
  • #2 16693391
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    SSR-y sterowane w zerze? Grzałka może przywierać w momencie rozruchu na skutek odkształceń mechanicznych spowodowanych przepływem prądu lub podczas pracy w wyniku rozszerzalności liniowej .
  • #3 16694675
    smarq8
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    ten SSR co się uszkodził był załączany w zerze, obecnie jest w dowolnym momencie.
REKLAMA