logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak nagrać wokal pod piosenkę instrumental, parę praktycznych pytań

9396264 12 Wrz 2017 14:57 4338 3
REKLAMA
  • #1 16695209
    9396264
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Posiadam piosenkę bez słów i chciałbym zgrać pod nią wokal. Mam audacity oraz Fl Studio 12. Piosenka ma ponad 5 minut i tutaj pierwsze moje pytanie czy taki wokal nagrywa się cały od razu czy można podzielić go na fragmenty? Chodzi mi o to aby każdą zwrotkę zgrać osobno, ewentualnie potem przekopiowywać raz nagrany refren. Byłoby dla mnie to bardzo na rękę, ponieważ, gdy np w 4 minucie piosenki nie trafię w dźwięk, lub za szybko czy za późno zacznę nie będę musiał rozpoczynać zgrywać całego wokalu od nowa. Kolejną sprawą jest to, że próbowałem już raz w Fl Studio zgrać wokal i wszystko niby w porządku tylko moje słowa słychać w jednej tylko słuchawce, nie wiem dlaczego i czy tak powinno być. Nie mam żadnego sprzętu, zwykłe słuchawki z mikrofonem z możliwością nagrywania stereo (tak też nagrywałem w Fl Studio, 2 kanałowo). W audacity natomiast próbowałem zgrywać za pomocą tego małego czerwonego kółeczka u góry, ale ponoć jest lepszy sposób, wie ktoś jaki? Chyba chodzi o to, aby nagrać wokal jako osobną ścieżkę. Nie mam pojęcia jak to zrobić bo aż tak się na tym programie nie znam, mógłby ktoś pomóc? Chodzi mi, aby opisać jak to zrobić, tak samo w tym Fl Studio w zależności który program do zgrywania wokalu będzie lepszy. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16695274
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    9396264 napisał:
    Piosenka ma ponad 5 minut i tutaj pierwsze moje pytanie czy taki wokal nagrywa się cały od razu czy można podzielić go na fragmenty?

Można cały, można na fragmenty, nawet na poszczególne słowa czy sylaby. Tylko przy cięciach i kilkukrotnych zapisach czasami ciężko utrzymać ten sam charakter głosu, i to słychać.
    9396264 napisał:
    gdy np w 4 minucie piosenki nie trafię w dźwięk, lub za szybko czy za późno zacznę

Czasami można to wyprostować programami typu pitchshift (autotune itp).
    9396264 napisał:
    wszystko niby w porządku tylko moje słowa słychać w jednej tylko słuchawce

Bo nagrywałeś na ścieżkę stereo, a mikrofon jest źródłem monofonicznym. Nagraj wokal na ścieżkę mono, następnie pokrętłem panoramy będziesz go kierował na prawy, lewy kanał lub oba na raz.
    9396264 napisał:
    Nie mam żadnego sprzętu, zwykłe słuchawki z mikrofonem z możliwością nagrywania stereo (tak też nagrywałem w Fl Studio, 2 kanałowo).

Jak wyżej.
    9396264 napisał:
    Chyba chodzi o to, aby nagrać wokal jako osobną ścieżkę.

Tak to jest najlepsze rozwiązanie. Po nagraniu możesz na ścieżkę nałożyć odpowiednie efekty, jak korekcję, kompresję, pogłos itp.
  • REKLAMA
  • #3 16696014
    9396264
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Dzięki za pomoc, bardzo mi pomogłeś. Mam jeszcze prośbę, jakbyś mógł opisać albo jakiś filmik nagrać jak mam zgrać ten wokal? Potrafię ale tylko od razu całość, a tak nie może być bo robię zbyt wiele błędów. Nie wiem jak to zrobić żeby każda część wokalu była w odpowiedniej części piosenki tak by się pokrywały, nie wiem tez czy nagrywać od początku i zaczynać śpiewać dopiero gdy leci część piosenki która będę śpiewał czy po prostu zacząć nagrywanie gdy będę musiał zaczynać śpiewać (np w 1:30 gdy zaczyna się druga zwrotka) Poza tym gdy zaczynam nagrywać w trakcie piosenki słychać mój klik z myszki. Mógłbyś tak na chłopski rozum napisać jak to nagrać w częściach?
  • #4 16696330
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    NIe używam FL studio, dlatego ciężko mi się będzie do niego dokładnie odnieść.
    Na jednym śladzie musisz mieć podkład a na drugim wokal.
    9396264 napisał:
    nie wiem tez czy nagrywać od początku i zaczynać śpiewać dopiero gdy leci część piosenki która będę śpiewał czy po prostu zacząć nagrywanie gdy będę musiał zaczynać śpiewać (np w 1:30 gdy zaczyna się druga zwrotka)

To jak już Ci wygodnie. Można od początku, można w danym momencie. Nie ma to większego znaczenia.

Istnieje jeszcze coś takiego jak "wrzutka". W większości DAW można dać odtwarzanie i ustawić punkt w którym automatycznie zacznie nagrywać, oraz ewentualnie ma skończyć nagrywać.
    9396264 napisał:
    Poza tym gdy zaczynam nagrywać w trakcie piosenki słychać mój klik z myszki.

Pominę milczeniem kwestię wytłumienia pomieszczenia, bo jak sam pisałeś nagrywasz amatorsko. Nie mniej nic nie stoi na przeszkodzie żeby ten kawałek z klikiem wyciąć. Nie musisz przecież używać całego nagranego pliku, możesz go do woli ciąć.
REKLAMA