Posiadam piosenkę bez słów i chciałbym zgrać pod nią wokal. Mam audacity oraz Fl Studio 12. Piosenka ma ponad 5 minut i tutaj pierwsze moje pytanie czy taki wokal nagrywa się cały od razu czy można podzielić go na fragmenty? Chodzi mi o to aby każdą zwrotkę zgrać osobno, ewentualnie potem przekopiowywać raz nagrany refren. Byłoby dla mnie to bardzo na rękę, ponieważ, gdy np w 4 minucie piosenki nie trafię w dźwięk, lub za szybko czy za późno zacznę nie będę musiał rozpoczynać zgrywać całego wokalu od nowa. Kolejną sprawą jest to, że próbowałem już raz w Fl Studio zgrać wokal i wszystko niby w porządku tylko moje słowa słychać w jednej tylko słuchawce, nie wiem dlaczego i czy tak powinno być. Nie mam żadnego sprzętu, zwykłe słuchawki z mikrofonem z możliwością nagrywania stereo (tak też nagrywałem w Fl Studio, 2 kanałowo). W audacity natomiast próbowałem zgrywać za pomocą tego małego czerwonego kółeczka u góry, ale ponoć jest lepszy sposób, wie ktoś jaki? Chyba chodzi o to, aby nagrać wokal jako osobną ścieżkę. Nie mam pojęcia jak to zrobić bo aż tak się na tym programie nie znam, mógłby ktoś pomóc? Chodzi mi, aby opisać jak to zrobić, tak samo w tym Fl Studio w zależności który program do zgrywania wokalu będzie lepszy. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.