logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralko-Suszarka Siemens iQ800 - dobre rozwiązanie ?

Ludwik XVI 13 Wrz 2017 10:25 14037 13
REKLAMA
  • #1 16696640
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 787
    Witajcie,
    Muszę wymienić moją 12 letnią pralkę, która juz ledwo dyszy.
    Mam problem z suszeniem ciuchów i dlatego szukam zintegrowanego urządzenia.

iQ800: http://www.siemens-home.bsh-group.com/pl/list...o-suszarki/WD15H542EU?breadcrumb=washerdryers

Opinie ma praktycznie same bardzo dobre.

Stwierdzone wady:
    - wysokie zużycie prądu - dla mnie nie ma znaczenia, bo mam nadprodukcję energii przez panele fotowoltaiczne
    - mały wkład suszenia mnie martwi trochę ale jakoś to ogarniemy

Zna ktos ten model ? Na forum praktycznie brak informacji...
  • REKLAMA
  • #2 16696683
    Lodxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 245
    Mogę się wypowiedzieć ze strony serwisanta.Mam taki sprzęt w magazynie niestety nie sprawny,padła po 4 latach.Skomplikowana w środku ale jakość wykonania jest dobra.Wyprodukowana w chinach.
  • REKLAMA
  • #3 16696772
    Ludwik XVI
    Lodxx napisał:
    .Mam taki sprzęt w magazynie niestety nie sprawny,padła po 4 latach. Skomplikowana w środku ale jakość wykonania jest dobra.

Dzięki za opinie.
    Rozumiem, że nienaprawialna ?
  • Pomocny post
    #4 16697400
    Lodxx
    Specjalista AGD
    Nie wiem,na razie sobie stoi nie chcę oceniać źle tego sprzętu może przecież to być jednostkowy przypadek.Ale trochę jednak świadczy to o jakości tym bardziej że Siemens od dwóch lat to tylko marka,znak firmowy Boscha oczywiście chodzi o AGD.Na twoim miejscu celowal bym w coś z 5 letnią gwarancją.
  • #5 16697526
    Ludwik XVI
    Ciężko cos kupić sensownego za te 3 tys pln.
    Niby duzo forsy ale na Miele czy AEG z pompą ciepła za mało ;)

W tym Siemensie (znalazłem tez odpowiednik Boscha) plusem jest to ze nie zużywa wody do suszenia. Ciekawa konstrukcja...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16698141
    Lodxx
    Specjalista AGD
    Może coś z candy,ariston?Rozejrzyj się wlaśnie za czymś co ma długą gwarancję.Bo niestety dzisiejszy sprzęt za duże pieniądze nie oznacza trwałości.
  • #7 16700852
    Ludwik XVI
    Znalazłem jeszcze blizniaczy model do Siemensa czyli Bosch WVH30542EU
    http://www.bosch-home.pl/lista-produktow/pranie-i-suszenie/pralko-suszarki/WVH30542EU

Podoba mi sie wyjatkowo ta technologia suszenia bez dodatkowego zużycia wody i chyba sie jednak na jeden z tych 2 modeli zdecyduję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16701350
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6889
    Kolego, a rozważałeś rozwiązanie osobnej pralki i osobnej suszarki ?
    Moim skromnym zdaniem rozwiązanie zdecydowanie lepsze. Nie przypadkiem suszarki jako osobne urządzenia mają inną konstrukcję bębna, poza tym tradycyjna suszarka sprawdza wilgotność prania, co za tym idzie, zakończy cykl w momencie wysuszenia ciuchów. W pralko-suszarkach nie kojarzę, by ta funkcja występowała.
    Jeśli jest problem z powierzchnią na której mają stać urządzenia to istnieje możliwość ustawienia w tzw słupku. Stosuje się wówczas taki bajer:
    http://www.bosch-home.pl/lista-produktow/pran...Z11400?breadcrumb=washersanddryersaccessories
    przykręcasz to do blatu pralki i wstawiasz na nią suszarkę. BSH miał te łączówki fajnie dopasowane do obudów i ładnie to wygląda. Całość w budżecie ok 3000 myślę, że się zmieści.
    Jeśli dopuszczasz dwa urządzenia stojące swobodnie, może warto by rozważyć Beko. Sprzęt niby budżetowy, ale o stosunkowo prostej konstrukcji, a przede wszystkim na stosunkowo tanie części oryginalne. Generalnie temu producentowi dużo zarzucić nie można.

Jeśli jednak z jakiś przyczyn koniecznie musi być to pralko-suszarka to model który podałeś jest dość dobrym wyborem. Konstrukcja jest już kilka latek na rynku, zmieniała się nieco wizualnie, czyli panele sterowania, ramki drzwi i tak powstawały nowe modele. Plusem niepodważalnym jest rozbieralny zbiornik, co daje szanse na wymianę łożysk bębna, co kilka razy się trafiło. Konstrukcja na pozór wygląda na skomplikowaną, w praktyce stosunkowo przyjemna nawet przy dotkliwych rozbiórkach. Jedyny minus to dość drogie części oryginalne.
  • #9 16701399
    Ludwik XVI
    Cały czas sie biję z myślą o 2 urzadzeniach, tylko ze wtedy musze usuwac sporo półek w pomieszczeniu gospodarczym.
    To juz spory kloc mi sie robi.
    Chyba po prostu niech żona zadecyduje i po sprawie ;)
  • #10 16706582
    mrice
    Moderator AGD
    Ja bym namawiał do osobnych urządzeń.
    Własnie dziś znajomych wysłałem po ta suszarkę:
    Bosch WTN86201PL
    Prosta konstrukcja, bez fajerwerków i wodotrysków, a co ciekawsze, tańsza niż Beko.
  • #11 16752765
    Ludwik XVI
    Suplement.

Kupiłem WD15H542EU - pralko suszarka z ciekawym systemem suszenia gorącym powietrzem bez dodatkowego zużycia wody.
    Działa to zaskakująco dobrze, choc trzeba pamietac o max 4kg załadunku przy suszeniu. Jak załadowałem więcej, to nie dała rady dosuszyć prawidłowo.

Pralka jest ciężka - 90 kg. Bardzo stabilna.
    Praca jest cicha jak na ten typ napędu. Jakość wykonania sensowna.
  • #12 16753898
    mrice
    Moderator AGD
    Czyli jednak wygrało combo.

Tak przez ciekawość, jak wygląda sprawa z gnieceniem podczas suszenia ? Wielu klientów z którymi rozmawiałem, którzy mieli właśnie pralkosuszarki mocno na to narzekało.
  • #13 16754250
    Ludwik XVI
    Rzeczy nie są idealnie proste ale całkowicie akceptowalne.
    Nawet w krótkim programie 60 min (pranie i suszenie) jest całkiem ok. Z tym, że wtedy wirowanie tylko 1500 rpm

Suszarka wyrzuca ciepłe powietrze tyłem, więc dodatkowo ogrzewa pomieszczenie gdzie stoi :)
  • #14 20645020
    celerrimus
    Poziom 1  
    Co prawda trafiłem tu przy okazji awarii tego modelu pralko-suszarki, wygląda że przepaliła się grzałka. Niemniej do tego momentu pralka spisywała się doskonale, przez niemal 8 lat pracy z 2 małych dzieci. Więc często i z 3 cyklami prania i suszenia dziennie. Gdyby ktoś się zastanawiał nad pralko-suszarkami iQ800, to zdecydowanie polecam.

Co do wcześniejszej dyskusji, to faktycznie osobna suszarka ma swoje zalety. Jednak myślę, że dla większości użytkowników urządzenie combo będzie wygodniejsze. Nastawia się pranie, by po tych 3 godzinach wyciągnąć uprane i suche - nie trzeba pilnować i przekładać go między urządzeniami. Jak człowiek sobie przypomni po 8 godzinach, to suchemu praniu też nic nie będzie ;)

Pozdrowienia!
    p.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zintegrowanej pralko-suszarki, aby zastąpić starą, 12-letnią pralkę. Rozważa model Siemens iQ800, który ma pozytywne opinie, ale obawia się wysokiego zużycia energii oraz małego ładunku suszenia. Otrzymuje różne opinie, w tym negatywne doświadczenia serwisanta z awarią po 4 latach użytkowania. Inni użytkownicy sugerują rozważenie osobnych urządzeń, co może być bardziej efektywne, ale wymaga więcej miejsca. Użytkownik decyduje się na zakup iQ800, podkreślając jego efektywność w suszeniu bez dodatkowego zużycia wody, choć zauważa ograniczenie ładunku do 4 kg. W dyskusji pojawiają się również alternatywy, takie jak Bosch WVH30542EU oraz sugestie dotyczące innych marek, jak Beko, Candy i Ariston.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA