logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki uniwersalny programator EEPROM wybrać do różnych typów pamięci?

sube 13 Wrz 2017 10:41 1257 2
REKLAMA
  • #1 16696674
    sube
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,

Generalnie chciałbym się poradzić, mam sporo starych płytek ostatnio polubiłem zabawę z elektroniką i układami scalonymi i natrafiłem na temat pamięci EEPROM i chciałbym sobie kupić programator. I tu pytanie czy pierwszy lepszy z allegro za 20-40 zł spełni zadanie czy raczej są to programatory do konkretnych pamięci ? czy większość programatorów jest uniwersalna ? oglądałem typy pamięci praktycznie na każdej płytce pamięć jest innego typu, a chciałbym mieć możliwość odczytu każdej z nich z jednego uniwersalnego programatora, pod ręką przykładowo mam pamięć EEPROM na której mam napisane LC46A, a pewnie na innych układach będą inne, jestem goły i wesoły w tym temacie sporo googluje jednak najlepiej chyba zapytać specjalistów na konkretnym forum ;)

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #3 16696839
    sube
    Poziom 2  
    Niekoniecznie musi być tani, jednak zanim zacznę przygodę z programatorami za kilkaset złotych chciałbym chociaż zobaczyć co i jak z takimi tańszymi wiadomo ^ i pytanie właśnie czy taki programator za 20-30 zł jest wgl warty kupowania jak na pierwsze użycie, a przede wszystkim czy podepnę pod taki programator eeprom każdą pamięć eeprom
REKLAMA