logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki programator polecacie do programowania pamięci?

cinko 20 Wrz 2005 13:32 77199 133
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki programator do pamięci wybrać i jakiego oprogramowania używać?

Najczęściej polecany jest Elnec JetProg/LabProg do pracy, a jako tańsza opcja do BIOS-ów i flashy — Epsilon zgodny softowo z Willemem; samego Willema wielu użytkowników odradza przez problemy i adaptery [#1842055][#1860088][#1860193][#2121606][#2275061][#2103606][#2211920] JetProg/LabProg chwalono za stabilność, dużą listę układów, ergonomiczne oprogramowanie i szybkie programowanie [#1842055][#1860088][#1860193] Epsilon UFP ma dobrą opinię jako tani, prosty i niezawodny programator do popularnych pamięci Flash, a jego atutem są niskie ceny adapterów oraz zgodność z softem Willema [#2121606][#2275061] Willem jest najtańszy, ale forumowicze wskazują na kłopoty z rozpoznawaniem i programowaniem niektórych kości oraz na konieczność zworek i adapterów, więc nadaje się raczej jako budżetowe rozwiązanie [#2103606][#2211920]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1833964
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 207
    Jaki programator polecacie do programowania pamięci.
    Jakich programów używacie.
  • #2 1842055
    kolo
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Ja mam i polecam JetProg firmy Elnec. Niesamowity kombajn do programowania prawie wszystkiego. Gorąco polecam. Jesli chodzi np. o układy 27C4001 to chyba jest programatorem co je najszybciej programuje.
  • #3 1859952
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Ja zbieram kase na eClips, ale i na Erice znajomi nie narzekaja.

Pozdrawiam Sadek
  • #4 1860088
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    kolo napisał:
    Ja mam i polecam JetProg firmy Elnec. Niesamowity kombajn do programowania prawie wszystkiego.
    Podpisuje się rękoma i nogami pod tym, ten sprzęt bije wszystko, używam kilka razy pożyczyny i mam taki w pracy i nigdy jeszcze nie zawiódł. Lista obsługiwanych układów powala na kolana, oprogramowanie jest bardzo ergonomiczne, a szybkość programowania i testowania zaskakująco duża.
  • #5 1860193
    gamid
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    jedyny i nie ma lepszych na rynku jak Labprog rozbudowany i non stop aktualizacje,co do Erica to szmelc,testowałem 2 i moj kolega ze Sosnowca musielismy zwrócic bo jak sie okazało to nowoczesne kompy ich nie widzą a ponadto problem ze zwrotem kasy,wiec kolego jak masz zamiar pracowac i to duzo to tylko Labprog
  • #6 1869279
    Zuchan
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    gamid napisał:
    jedyny i nie ma lepszych na rynku jak Labprog rozbudowany i non stop aktualizacje,co do Erica to szmelc,testowałem 2 i moj kolega ze Sosnowca musielismy zwrócic bo jak sie okazało to nowoczesne kompy ich nie widzą a ponadto problem ze zwrotem kasy,wiec kolego jak masz zamiar pracowac i to duzo to tylko Labprog

Kompy widzą Ericę i to nowoczesne, warunkiem jest możliwość ustawienia w BIOSI-e portu LPT z opcją ECP. Jesli jest to w kompie możliwe to reszta hula jak ta lala i cena bardzo przystępna. Używam tego sprzętu juz 3 lata i nie narzekam.
  • #7 1882047
    czarek236
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Napewno macie racje co do tych programatorów,ale nie uwzględniliście Polskiej produkcji mówie tu o Versa prog,tak samo jak i pozostałe jest bardzo wielofunkcyjne ,no może troszke wolniejsze ale czy to jest aż tak bardzo ważne,jest bardzo prosty w obsłudze,i oczywiście w języku polskim oprogramowanie,zapewne inne maja inne zalety jak ten ,ale ja jestem za polskim produktem w razie co jest mozliwość naprawy i wymiany doświadczeń związanych z tymże programatorem.pozdrawiam wszystkich.
  • #8 1889754
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Witam. Piszecie tu o dobrych programatorach, a mam pytanie co sądzicie na temat Willema? To będzie mój pierwszy programator i ma mi starczyć na jakiś czas do programowania biosów, potem jak się dorobie to kupię co lepszego.
  • #9 1892223
    penio
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    pomysl nad epsilon tanszy i lepszy
  • #11 1953992
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 237
    Ja osobiście używam LabTool 48. Mam go od paru lat i nigdy nie było problemów z żadnymi kościami. Wkładam w podstawkę i programuję.
    Kosztowało mnie to trochę ale się opłaciło. Nie muszę co chwile wymieniać urządzenia i brak kłopotów z serwisem. Działa od początku perfekcyjnie.
    Przeszedłem przez rózne etapy progamatorów i dopiero ten mnie zadowolił :)
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #12 2052078
    ficek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    A co sądzicie o programatorze Vi-Lab 8Mb produkcji chyba ACS?
    Pozdrawiam
  • #13 2101932
    bash111
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja rowniez poszukuje jakis tani programator.
    Mysle ze kupie Willema tylko nie wiem ktora wersje wybrac.

Programator potrzebuje do programowania BIOS z plyt glownych w komputerac. Wiem ze nowe plyty maja biosy PLCC32 ale niektore pod
    3,3v a inne pod 5v a starsze plyty maja biosy DIP

Czy programator Willem pozwoli mi zaprogramowac wiekszosc biosow ??
    A jesli tak to ktory model Willema wybrac (nie planuje programowac nic poza biosami)?
  • #14 2103155
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Ja jeszcze nie kupilem, brak czasu... hehe, ale wezme willema 5.1 dobra cena i czesto sa nowe softy do niego.
  • #15 2103606
    kolo
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Willem to nie programator tylko zlepek jakiegoś dziadostwa niedopracowanego, same z nim problemy !!! znajomy go ma ale układy programuje u mnie na JetProgu firmy Elnec. Co tanie to drogie ...
  • #16 2121606
    penio
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    jak juz pisalem wczesniej wybierz epsilona
    http://www.epsilon.com.pl/cgibin/shop?show=prog

softowo zgodny z willem bez zadnych zworek i badziewi wykonanie profesjonal smd cena duzo mniejsza i wiekszosc przejsciowek i podstawek za grosze, uzywam go do programowania fleshy i super sobie radzi nie ma zadnych problemow, jesli tylko biosy cie interesuja to jest dobry wybór
  • #17 2122026
    tomekzen
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam
    Polecam willema w nowej wersji z www.programatory.com
    (jesli mowimy o tanim programatorze )
    Ma mozliwosci programowania w nowym sofcie .
    Pozdrawiam
  • #18 2159725
    zue
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A czy ktoś wie gdzie można kupić w Polsce Orange 3 programmer?
  • #19 2169699
    MSElektronik
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    mam SEEprog firmy elnec i jest super stabilny i jedyny eeprom jaki
    nie mogę zaprogramowac to s2100 pioniera odczytac ok ale nie posiada zapisu pozdrawiam i kosztuje 540zł z przesylka w cyfronika
    pozdrawiam.MSE.
  • #20 2170267
    -Jawor-
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Cytat:

mam SEEprog firmy elnec i jest super stabilny i jedyny eeprom jaki
    nie mogę zaprogramowac to s2100 pioniera odczytac ok ale nie posiada zapisu

Może dlatego:
    "This chip is serial EPROM and is programmable only once."

Informacja z programu Elneca do obsługi ich programatorów.
  • #21 2174431
    MSElektronik
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    This chip is serial EPROM and is programmable only once.
    Selected programmer is not capable to provide a high voltage, required for programming, therefore only read operation is supported by this programmer. Please, use some of universal programmers (LabProg+ or above) if you want to program this chip.
    dla scisłosści ,dodam pdfa..dla zainteresowanych...
    Załączniki:
    • S_2100.pdf (83.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 2211920
    misiek^
    Poziom 2  
    Jak nie chcesz mieć kłopotów nie kupuj willema ... Zwłaszcza do pamięci serii 93cXX, po z czytaniu błednym pamięci ( a pamięć może sie juz wtedy uszkodzić) może byc tylko płacz i zgrzytanie zębow ... jak sie wysypie licznik albo immo..... lepiej zainwestować od razu w lepszy i niestety droższy i bardziej markowy... oplecam min. ERICA....
  • #25 2232329
    Devilo
    Poziom 11  
    Gwarantuje Ci, że za tą cene nic lepszego nie znajdziesz. Owszem, Willem jak Willem, zawsze były z nim problemy, jednakże znaczną większość pięknie programuje. Profesjonalny programator to wydatek n-krotnie większy. Willem 5.3 jest jak najbardziej wporządku, a już niedługo nowa wersja się pojawi, Willem 5.3 AT (będzie programował układy AT89xxx, czyli Willem i MSC51 w jednym), najpóźniej w połowie lutego się ukaże na stronie producenta www.telwis.pl , z tego co mi wiadomo, cena będzie bez zmian. Dam znać, jak się ukaże, będziecie o tym poinformowani jako pierwsi :))

pozdrawiam serdecznie
    Artur
  • #26 2265912
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 642
    Pare miesiecy temu czytalem ten temat i postanowilem kupic prog od epsilona
    Musze stwierdzic ze byl to bardzo udany zakup.
    Jesli chodzi o stosunek uzytecznosci do ceny to naprawde w tym przypadku bardzo wysoki.
    Programowalem nim glownie flash w tsop plcc i dip.
    jeszcze sie nie zdazylo zeby byly jakies problemy z popularnymi ukladami w tych obudowach.
    Wymienne plytki/adaptery, oraz ich niska cena to ogromna zaleta tego produktu.
    Wszystko bardzo spojnie wykonane w smd.
    Oczywiscie architektora programatora jest w pelni zgodna z willemem i taki tez soft go obsluguje.
  • #27 2275061
    ic_735
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam

Również polecam programator firmy Epsilon
    Universal Flash Programmer Ver. 6.03 - obecna wersja
    Dość prosty układ profesjonalnie wykonana płytka. Zgodny programowo z Willem'em. Wg mnie jest to oparte na EzoFlash.
    Do programowania w zależności od potrzeb wpina się odpowiedni adapter.
    Programator nie posiada obudowy.
    Koszt programatora z jednym adapterem to około 100zł.
    http://www.epsilon.com.pl/cgibin/shop?show=prog#ezo

Nigdy nie miałem z nim problemów. Programuje najczęściej kostki pamięci Flash 29Fxxx 49Fxxx. (biosy płyt głównych , pamięć DVD Emperor III).

Daleko mu (a nawet bardzo) do wypasionych, fabrycznych, rasowych programatorów. Jednak jest prosty, tani, i niezawodny. Robi to co powinien - odczytuje, programuje, weryfikuje, czyści układy pamięci.

Pozdrawiam
  • #28 2276386
    Devilo
    Poziom 11  
    Panowie (i Panie jeśli są) ... już jest! - nowa wersja Willem'a 5.3AT firmy Telwis, która programuje również układy AT89xxx. Dodatkowo kilka drobnych udoskonaleń w porównianiu do wersji 5.3 i 5.3 Premium.

bezpośredni link do strony producenta: http://www.telwis.pl/index.php?cPath=22_24

pozdrawiam
    Artur
  • #29 2307191
    vsymod
    Poziom 11  
    Programator ERICA jest bardzo dobrym programatorem. Wszystko ustawiamy programowo, bez żadnych zworek i przejściówek, co jest denerwujące w tańszych programatorach.
    Ale... dopóki się nie zepsuje. Po 3 latach programator zepsuł się, serwis fabryczny wziął kasę za naprawę (podobno został wymieniony procesor główny), a efektu brak, zachowuje się tak jak przed naprawą. Jaki z tego wniosek, trzeba kupować najtańszy sprzęt aby nie było żal wyrzucić jak się zepsuje.
  • #30 2353338
    Tomu$
    Poziom 14  
    vsymod napisał:
    Programator ERICA jest bardzo dobrym programatorem. Wszystko ustawiamy programowo, bez żadnych zworek i przejściówek, co jest denerwujące w tańszych programatorach.
    Ale... dopóki się nie zepsuje. Po 3 latach programator zepsuł się, serwis fabryczny wziął kasę za naprawę (podobno został wymieniony procesor główny), a efektu brak, zachowuje się tak jak przed naprawą. Jaki z tego wniosek, trzeba kupować najtańszy sprzęt aby nie było żal wyrzucić jak się zepsuje.

Eric'ki nie znam - ale to chyba ten sam producent (ACS Elektronik) co PS32 jaki posiadam...
    Niestety - programator (po 2 serwisach) nadal nie programuje mi połowy scalaków które programuje mi kilka razy tańszy Universal Flash Programmer z epsilon'a!
    Panowie z ACS'a - odesłali mi moje scalaki i stwierdzili że są one uszkodzone...
    Bardzo ciekawe - bo UFP je zaprogramował i chodzą sobie do tej pory (BIOS'y PC). Fakt nie ma zworek i ma ładną obudowe i podstawkę ZIF (PDIP) - ale co z tego jak nie działa... Generalnie odradzam ten programator...
    Druga sprawa - nie jest prawdą że nie trzeba przelotek!!!
    - nawet do najbardziej wypasionego programatora z ZIF'em - potrzebujesz przelotek do wszystkich innych obudów niż DIL (PDIP) - przecież TSOP'a nie wsadzisz w podtsawkę swojej Eric'ki
    a obecnie mało kto już używa scalaków w obudowach DIL - zazwyczaj pamięci w sprzęcie są w SOP lub TSOP

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru programatora do pamięci oraz oprogramowania do ich programowania. Wśród polecanych urządzeń wymieniane są programatory firmy Elnec (JetProg, BeeProg, MemProg, SeeProg), RK-SYSTEM (Uprog Portable, Uprog Lite), Telwis (Willem w różnych wersjach od 3.0 do 7.0, w tym Willem 5.3AT), Epsilon (Universal Flash Programmer), Wellon (VP-290, VP-480, VP-980, VP-990), LabProg, LabTool 48, Orange 3, X-Prog, EasyPRO 90B, VP-180, VP-280, VP-590, VP-790, VP-990 oraz UPA USB.

Wielu użytkowników podkreśla zalety programatorów Elnec i RK-SYSTEM ze względu na solidność, wsparcie techniczne i częste aktualizacje oprogramowania. Willem jest popularny ze względu na niską cenę i szeroką gamę adapterów, jednak ma opinię mniej stabilnego i wymaga portu LPT oraz zworki, co może być problematyczne na nowoczesnych komputerach. Epsilon jest chwalony za prostotę, stabilność i kompatybilność z oprogramowaniem Willema, a także niską cenę. Wellon oferuje szerokie możliwości programowania, w tym układów samochodowych, ale jest droższy. EasyPRO 90B i VP-280 to programatory w średnim przedziale cenowym, różniące się liczbą obsługiwanych układów i wsparciem technicznym.

Do programowania pamięci samochodowych (np. SPI 95040 w Fiat Panda) polecane są Willem, X-Prog, Wellon VP-480 oraz UPA USB. Do programowania BIOS-ów i mikrokontrolerów Atmel, PIC, EPROM-ów i pamięci Flash często wybierane są Willem, Epsilon, Elnec i LabProg. Wiele osób zwraca uwagę na konieczność stosowania adapterów i klipsów do programowania układów wlutowanych w płytki.

Ważne cechy programatorów to: obsługa różnych typów pamięci (EPROM, EEPROM, Flash, mikrokontrolery), szybkość programowania, ergonomiczne oprogramowanie, wsparcie techniczne, możliwość aktualizacji oprogramowania, kompatybilność z nowoczesnymi komputerami (USB vs LPT), oraz dostępność i cena adapterów.

Wielu użytkowników odradza tanie, chińskie programatory ze względu na problemy z niezawodnością i serwisem, rekomendując inwestycję w sprawdzone marki i modele. Do zastosowań profesjonalnych i przemysłowych polecane są programatory z wyższej półki, takie jak Elnec BeeProg+, Wellon VP-980, Uprog Portable, natomiast dla hobbystów i początkujących często wystarczają Willem lub Epsilon.

Podsumowując, wybór programatora zależy od potrzeb użytkownika, budżetu oraz rodzaju programowanych układów. Popularne i sprawdzone rozwiązania to Elnec JetProg i BeeProg, RK-SYSTEM Uprog, Telwis Willem (zwłaszcza wersje 5.3 i 7.0), Epsilon Universal Flash Programmer oraz Wellon VP-480 i VP-980. Do programowania pamięci samochodowych często rekomenduje się X-Prog i UPA USB. Warto zwrócić uwagę na dostępność adapterów, wsparcie techniczne oraz kompatybilność z komputerem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA