logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

opel meriva 1,6 2004 b/lpg - Traci moc na wyższych obrotach

ksgraf 14 Wrz 2017 19:35 9249 10
REKLAMA
  • #1 16699516
    ksgraf
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam

Problem dotyczy opla merivy 1,6 benzyna LPG z 2004 r.
    Był wcześniej problem ze sterownikiem silnika, który został wymieniony, podobnie jak rozrząd, świece i nawet przepustnica, egr czysty.

Pierwszy problem:
    Auto jak odpalam (na zimno czy na ciepło) na biegu jałowym wszystko działa ok (b/LPG) silnik ładnie chodzi obroty mogę cisnąć do 6000.
    Problem zaczyna się podczas jazdy bo wtedy 3000 to max, potem odcina moc. Silnik nie gaśnie, auto jedzie przy 5 biegu wycisnę max 100 km/h.
    Jeżeli się zatrzymam i na biegu jałowym cisnę obroty to nie więcej niż 3000. Jak wyłączę silnik i na jałowcu dodaję gazu to spokojnie wchodzi na wyższe obroty.

Na 4-5 biegu jak dodaję gazu to szarpie mi silnik, mam wrażenie jakby się kołysał na boki :)

Wszystkie objawy na benzynie i gazie na zimnym i ciepłym silniku. Jest może jakaś opcja w sterowniku że fabrycznie odcina obroty podczas jazdy??

Dajcie proszę znać czy ktoś miał podobny problem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16699705
    ksgraf
    Poziom 7  
    Żadne kontrolki się nie świecą, na liczniku jedynie pojawia się "INSP" po włożeniu kluczyka.
    Błędy zobaczę i napiszę auto jutro idzie do warsztatu. Nowy sterownik założony był ubiegłą sobotę, zalogowany itd., wtedy żadnych błędów nie pokazało.
  • #4 16699891
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2351
    Jaki masz tam dokładnie silnik 8 czy 16 zaworowy? 87 czy 101 KM? Po przekręceniu stacyjki raczej powinna ci się świecić kontrolka silnika aż do odpalenia.
  • REKLAMA
  • #5 16701346
    ksgraf
    Poziom 7  
    Silnik jest 8 zaworowy 87 KM. Z tą kontrolką wynika że w ogóle nie świeci na zegarach, może żaróweczka jest spalona.
  • #6 16701508
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2351
    Możliwe, warto by posprawdzać wszystkie kontrolki, szczególnie że nie jest to nowe auto. ECU miałeś zakładane nowe czy używane? One są znane z tego że urywają się połączenia między złączem a płytką i wtedy będzie często wchodził w tryb awaryjny, u siebie w Z16XE mam ten sam sterownik i miałem identyczne objawy, wystarczy mieć małą lutownice kolbową dobre szkło powiększające i trochę wprawy w lutowaniu żeby go naprawić.
  • REKLAMA
  • #7 16702071
    ksgraf
    Poziom 7  
    Dzięki za info, sprawdzę choć niby mechanik lutował właśnie jakieś styki. Sam sterownik silnika jest po regeneracji niby 100 % pewniak :)

Dodano po 7 [godziny] 20 [minuty]:

Po podłączeniu kompa i tech2 pojawiło mi się 2 błędy

P0325 - czujnik spalania stukowego
    P0230 - błąd przekaźnika pompy paliwa

P230 zniknął po skasowaniu błędów P0325 pojawia się ciągle.
    Ciekawe czy wymiana czujnika wystarczy czy on dobrze działa i wykrywa jakieś inne cholerstwo w silniku.
    Mechanikiem nie jestem więc pozostaje poczytać w innych wątkach na elektrodzie :)
  • #8 16702984
    ondrei
    Poziom 9  
    Ocena: 43
    Sprawdzałeś cewkę zapłonową ?
  • #9 16703222
    ksgraf
    Poziom 7  
    Teraz do sprawdzenia będzie cały rozrząd, naczytałem się że lubi się przestawić, na innych tematach też o tym pisało.
    Cewki też sprawdzę bo faktycznie na wyższych biegach i przy większej prędkości to trochę "telepie" silnikiem jest wrażenie jakby jeden cylinder nie zaskoczył, da się to odczuć podczas jazdy.
  • #11 16859181
    ksgraf
    Poziom 7  
    Temat zamknięty, przynajmniej dla mnie :)
    Czujnik kupiłem za 10 zł ze szrotu ale okazało się że poprzedni nie był dobrze dopięty, jakiś problem z wtyczką.
    Tak czy inaczej wymieniłem i po problemie.
    Kwestia "telepania" podczas jazdy to półośka była do wymiany.
    teraz wszystko śmiga, a nabyte doświadczenie bezcenne :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Oplem Merivą 1,6 z 2004 roku, który po wymianie sterownika silnika, rozrządu, świec i przepustnicy nadal ma ograniczoną moc podczas jazdy, osiągając maksymalnie 3000 obrotów. Na biegu jałowym silnik działa poprawnie, ale podczas jazdy występują szarpania i odcięcie mocy. Po podłączeniu do komputera zdiagnozowano błędy P0325 (czujnik spalania stukowego) oraz P0230 (błąd przekaźnika pompy paliwa). Użytkownik wymienił czujnik, co rozwiązało problem, a dodatkowe drgania silnika były spowodowane uszkodzoną półośką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA