logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 - Pinout pompy hydraulicznej zawieszenia

marcin_70 16 Wrz 2017 03:02 21750 13
REKLAMA
  • #1 16701917
    marcin_70
    Poziom 21  
    Ocena: 269
    Witam
    Panowie czy można uruchomić pompę zawieszenia na stole czy potrzebny jest can? Czy dysponuje ktoś schematem podłączenia owej pompy?

pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Citroen C5 - Pinout pompy hydraulicznej zawieszenia pompa-zawieszenia-podnoszenia-hydrauliki-citroen.jpg (54.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16703413
    januszx3
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    marcin_70 napisał:
    czy można uruchomić pompę zawieszenia na stole ...Czy dysponuje ktoś schematem podłączenia owej pompy?

Czy chcesz sprawdzić sam silnik pompy?
    Masz do czynienia z układem hydraulicznym " Hydroactive 3+"
  • #3 16704327
    marcin_70
    Poziom 21  
    Ocena: 269
    Tak, chciałbym uruchomić sam silnik pompy..
  • REKLAMA
  • #4 20245061
    rednask
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Też dołączę się do tematu jak uruchomić by nie spalić na własne życzenie pompy a by sprawdzić czy chodzi na krótko. Gdzie co podłączyć ?
  • REKLAMA
  • #5 20246773
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 593
    Silnik pompy nie ma bezpośredniego zasilania- jest sterowany przez elektronikę:

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20247709
    rednask
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Może podpowiecie mi inaczej , jest to wzięte zdjęcie z Youtuba użytkownika "Będę Robił" pod tytułem " Citroen pompa zawieszenia dlaczego pali bezpiecznik? " i to zdjęcie co zamieściłem ma czarny i czerwony kabel , na filmie tez jest ale są doprowadzenia do 4 szczotek , jak sprawdzić najszybciej bez rozbierania czy sprawny ? Metodyką przez uruchomienie na krótko bez obawy o spalenie .
    No chyba wyczerpałem pytanie . Mój nie reaguje i chciałem wpiąć się w bezpośrednią wtyczkę i sprawdzić. Nie wiem czy Youtubowy link tu przechodzi więc wolałem tak napisać.

Chciałem dopisać , dziś sprawdziłem bezpieczniki , są sprawne te największe też pod tymi pod maską są jeszcze inne niżej i też sprawne . Więc został czujnik tył i przód no i pompa. Czujnik przód ma 51 kOm 1-2 pin a 1-3 pin ma 400 kOmów jak by co .
    Załączniki:
    • Citroen C5 - Pinout pompy hydraulicznej zawieszenia Silnik hydrauliczny.JPG (133.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21462385
    bartsko666
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Udało się uruchomić pompę na krótko?
  • #8 21701620
    citroencx25
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>16701917 Możesz włączyć silnik pompy, zasilając duże złącze i podając (w celu włączenia) na mały pin (małe złącze 2 V NR). Testowanie ciśnienia hydraulicznego jest nieco skomplikowane, ponieważ trzeba wykonać pewne połączenie na złączu BHI, aby uruchomić elektrozawory zawieszenia.
  • #9 21702102
    therednask
    Poziom 1  
    Nie próbowałem na krótko, bo dałem za pompę sporo kasy i na wstępie nie chciałem jej spalić. A jest zabezpieczona — czeka, bo jestem na etapie zmiany mieszkania.
    Jak tylko się przeprowadzę, nie będę zależny od działania auta. Wtedy wam wszystko tu przedstawię, razem z wybuchem :)
  • #10 21805395
    arturbalon000
    Poziom 1  
    Ja podpinałem sam silnik na krótko przewodami bezpośrednio z akumulatora i nie spaliłem go. Na początku też mi pompa raz na jakiś czas paliła bezpieczniki 40 A. Z biegiem czasu zaczęła również głośno chodzić, aż po pewnym czasie padła. Wymieniłem na używaną, a zepsuty silnik z ciekawości sprawdziłem, co w nim siedzi. Jak zauważyłem, to największy problem jest z szczotkami w tych silniczkach. Pod wpływem wydzielanego ciepła wyginają się prowadnice szczotek, które wychodzą poza komutator, wygląda to tak, że szczotki ścierają się w połowie na komutatorze, a druga część jest poza komutatorem. Najgorsze jest to, że nigdzie nie można zakupić takich gotowych zestawów wymiennych. Swoim sposobem poprawiłem stan prowadnic, wyrównałem szczotki i przeczyściłem komutator. Po tych czynnościach zasiliłem go bezpośrednio z akumulatora prądem i uruchomiłem ten silnik. Wykonałem kilka prób i za każdym razem pracował bez problemów, więc będzie na podmiankę. Samej pompy jeszcze nie rozbierałem.
  • #11 21930360
    Mariusz290177
    Poziom 2  
    Cześć grupa
    Mam problem z zawieszeniem - pompą. Fizycznie była martwa, kupiłem kolejną od "oszusta" z allegro, potem jeszcze jedną też niesprawną. W końcu 3. pompa kupiona jest sprawna. Po włożeniu do auta jest cały czas Suspension faulty i nie jest w ogóle widoczna w diagboxie, pokazuje "brak połączenia czujnik oraz pompa". Zaczęło się to tak.
    Normalnie użytkowałem auto, gdy któregoś razu wszedłem do auta i po uruchomieniu podniosłem o 1 zawieszenie w górę, nic się nie wydarzyło i po jakiejś chwili szarpnął do góry. Pojechałem na przejażdżkę i okazało się, że przód opadł i miałem już ciężko wjechać na posesję. Zacząłem czyścić czujnik przód, złożyłem i nic. Po nocy okazało się, że auto stoi w normalnej pozycji. Pojechałem do miasta, wracając zaświeciło się do 90 km/h i opadł na dół. Pomyślałem, że uszkodzony czujnik i zamówiłem. Od tamtej pory martwa. Moja pompa spalony wirnik i milczy całkowicie. Wsadzona pompa działająca i cisza. Napięcie jest na przekaźniku i kostce, na czujnik przód dochodzi 5 V. Na obudowie pompy mam 12 V. Pojawił się problem z centralnym, nie pamięta kluczy po kilku minutach, nie działa opcja samozamykania po ruszeniu. Po przekręceniu stacyjki na off i wyjęciu kluczyka wszystko dalej działa.
    Wyłączyłem tryb Economi, zaczął działać centralny zamek. Nie mam twardości regulacji twardości zawieszenia, jakby nie było w sterowniku. Poprzednio to działało mimo martwej pompy. Już zgłupiałem.
  • #12 21931067
    artur.heise
    Poziom 33  
    Mariusz290177 napisał:
    Mam problem z zawieszeniem - pompą. Fizycznie była martwa

Cała, czy tylko silnik?

Mariusz290177 napisał:
    nie jest w ogóle widoczna w diagboxie, pokazuje "brak połączenia czujnik oraz pompa".

Przedtem się łączyło? Wiele chińskich podróbek ma problem z komunikacją z zawieszeniem z powodu braków niektórych elementów.

Mariusz290177 napisał:
    Wyłączyłem tryb Economi

Tryb economy wyłącza się sam po odpaleniu i odpowiednio długiej pracy silnika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 21931681
    Mariusz290177
    Poziom 2  
    >>21931067
    Silnik się spalił. Obecnie uruchomiłem już pompę, miałem 4 w sumie i udało się złożyć jedną w bardzo dobrym stanie, a drugą sprawną. Obie są na tych samych sterownikach. Brakowało napięcia na złączu wzbudzającym, okazało się, że nie ma tam styku przez poluzowane złącze, dałem oddzielny kabel i ruszyła. Napompowała tył i delikatnie podniosła przód. Gdy podpinam p przewodzie czujnik wysokości, to od razu łapie błąd i przestaje działąć. Mam ich sporo i podłączyłem bezpośrednio do kostki inny i od razu pompa rusza. Znalazłem swój pierwszy czujnik i jego niebawem zamontuję. TO była walka 2 dni od rana do późnego wieczora i demontaż chyba 4 razy pomp. Wszystko składam na oryginałach po weryfikacji.

Dodano po 6 [minuty]:

Tryb economy wyłącza się sam po odpaleniu i odpowiednio długiej pracy silnika.
    Nie do końca.... Myślałem, że mnie szlag już trafi i w końcu mnie olśniło, iż sprawdzałem bezpieczniki.
    Jeden został wpięty w serwis, nie klient, po przełożeniu zworki zaczął działać kluczyk i wszystko elektrycznie wróciło do normy. O owej zworce nikt nic nie wspominał, tylko szukanie sztucznych problemów, już mi kazano nawet BMI wymienić, lecz się nie poddałem i szukałem rozwiązania. Takie cuda to tylko w Cytrynie:)
  • #14 21932508
    artur.heise
    Poziom 33  
    Mariusz290177 napisał:
    Nie do końca.... Myślałem, że mnie szlag już trafi i w końcu mnie olśniło, iż sprawdzałem bezpieczniki.
    Jeden został wpięty w serwis, nie klient, po przełożeniu zworki zaczął działać kluczyk i wszystko elektrycznie wróciło do normy.

Ta zworka nie służy do wyłączania economy mode. powoduje zmianę sposobu działania całej masy elementów. No i nie "serwis" tylko PARK. ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia pompy hydraulicznej zawieszenia Citroëna C5 na stole oraz sprawdzenia samego silnika pompy bez ryzyka spalenia. Ustalono, że silnik pompy nie ma bezpośredniego zasilania, lecz jest sterowany przez elektronikę BHI i do pełnego testu układu potrzebne są odpowiednie połączenia na złączu oraz sygnał wzbudzenia na małym pinie. W praktyce część osób uruchamiała sam silnik bezpośrednio z akumulatora, co pozwoliło potwierdzić sprawność, a problemy najczęściej wynikały ze zużytych szczotek, prowadnic szczotek, zabrudzonego komutatora, uszkodzonego wirnika, braku styku na złączu wzbudzającym lub błędów czujników wysokości. Pojawiły się też uwagi o chińskich zamiennikach, problemach z komunikacją w Diagboxie oraz o wpływie bezpieczników i zworki PARK na działanie układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA