logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dobry Quad? Pytanie do instalatorów.

andpol 33 19 Wrz 2017 19:34 4062 5
REKLAMA
  • #1 16708458
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1147
    Zwracam się z pytaniem do kolegów instalatorów. Jakiego Quada obecnie polecacie. Przez dłuższy czas zakładałem Opticum i Inverto Red. Opticum bardzo mocno się popsuł i w tej chwili to loteria, więc nie biorę. Inverto Red: no cóż powtarzalny ale przeciętny. Założyłem ostatnio parę Televesów, ale też przeciętnie w zależności od egzemplarza (za to single i twiny bardzo dobre). Ostatnio dorwałem Triaxa. Trochę drogi bo 75 zł w hurcie. Bardzo dobre parametry, ale z 3 założonych jeden padł po 10 dniach. Mam jeszcze dostęp do Inverto Black, ale czy wart jest swojej ceny? Porównując twiny i single to praktycznie to samo co Red. Może jakieś inne sprawdzone marki o dobrych parametrach w całym paśmie? Co to jest Fte? Miał to Ktoś w ręku? No i jeszcze Sharp, ale nie biorę bo mam złe doświadczenia z awaryjnością.
  • REKLAMA
  • #2 16708628
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    andpol 33 napisał:
    Założyłem ostatnio parę Televesów, ale też przeciętnie w zależności od egzemplarza (za to single i twiny bardzo dobre)

Ja od czasu do czasu montuję Televes-a i w hurcie można go trafić poniżej 70 zł. Tutaj masz test kilku konwerterów i Televes (single, twin) daje radę. Wg przeprowadzającego test Quad jest jeszcze lepszy. Mój znajomy pracuje w jednej z dużych firm instalatorskich i montują tylko Televesy, bo nie mają z nimi problemów.
    http://www.satclub.pl/quad-televes-761001-opinie-t10140.html
    Założyłem też kilka BEST-ów i na razie zero reklamacji. No, ale to dosyć "młode" konwertery.
    https://www.dmtrade.pl/index.php?szukaj=best+quad&d=szukaj
  • REKLAMA
  • #3 16708981
    andpol 33
    Poziom 39  
    Televes single i twin są bardzo OK ale quad mnie nie powalił. Porównywalny do Inverto Red. Te testy są z 2014 roku, gdy Televes był jeszcze oryginalny a nie china.
  • REKLAMA
  • #4 16709089
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    andpol 33 napisał:
    przeciętnie w zależności od egzemplarza

Wiesz zapewne, że czasami wina lezy po stronie kiepskiej jakości anteny. Miałem niedawno przypadek - słoneczna pogoda, czyste niebo, nowa polsatowska 70-ka, Televes Quad - na 11508V nie dało się uzyskać MER więcej niż 11.8-11.9 dB! Inne częstotliwości tez kiepsko. Na nowym singlu Televesa praktycznie to samo. Na tym samym quadzie i starej 60-ce bez problemu złapałem 12.7-12.8 dB. Winna okazała się nowa czasza, pomimo że nie posiadała żadnych widocznych uszkodzeń i odkształceń.
    Ten test wygrywa quad Blue Line. Ale chyba nie może być inaczej, skoro to marka firmy robiącej test. Ciekawe kto dla nich robi te konwertery?
  • REKLAMA
  • #5 16709234
    andpol 33
    Poziom 39  
    Blue line zakładałem, ale też się popsuły i przestali u mnie sprowadzać. Co do quada Televesa te egzemplarze, które zakładałem miały problemy z poszczególnymi transponderami. Ostatni na 100-tce triaxa 11449H MER 16,2dB a np. 11508V nawet nie 15dB. Nie mówię, że są złe, ale w porównaniu do singli i twinów wypadają blado. Ten test taki trochę naciągany. Pan nie wie, że trzeba też dosunąć/odsunąć? :?:
  • #6 16710685
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Televes zdecydowanie jest stabilniejszy w stosunku do Inverto, jednak przy antenach 90 cm trzeba uważać na wysoki poziom sygnału wyjściowego.
REKLAMA