logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór powrotny Simplex - regulacja

przemm1981 19 Wrz 2017 21:10 20073 6
REKLAMA
  • #1 16708713
    przemm1981
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Witam,
    potrzebuję informacji, bo na konserwatora czeka się tu miesiąc...a to proste pytanie :) Majster od płytek demontował grzejnik lazienkowy drabinkę, posiada on zawór na powrocie. Grzejnik nie grzeje. Poluzowałem minimalnie imbus na zaworze bo bałem się zalania i grzejnik zrobił się lekko ciepły. Chyba tu był problem, tylko nie wiem ile trzeba go wykręcić żeby go nie wywaliło ciśnienie. Kolanko, Simplex wytłoczony na boku.Zawór powrotny Simplex - regulacjaZawór powrotny Simplex - regulacja

Dziękuję i pozdrawiam.
    Przemm
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16708845
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 16708899
    przemm1981
    Poziom 12  
    Zawór powrotny Simplex - regulacjaDzięki za odpowiedź. Odkręciłem imbusa ile się dało. Ten plastikowy element ma wypust który go blokuje przed dalszym odkręceniem?Zawór powrotny Simplex - regulacja
  • REKLAMA
  • #5 16708921
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16708933
    przemm1981
    Poziom 12  
    Ok. Dzięki za podpowiedź. Odkręce go na noc i zobaczę jak się nagrzeje. Pozdrawiam :)
  • #7 16765698
    1702
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    W normalnych instalacjach grzewczych zawór ten służy do wyrównywania ciśnienia w całej instalacji grzewczej ( nie dotyczy często w Polsce). Monterzy używają go do otwórz zamknij dopływ nośnika energii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące regulacji zaworu powrotnego w grzejniku łazienkowym drabinkowym marki Simplex, który nie grzał prawidłowo. Po poluzowaniu imbusu zaworu grzejnik stał się lekko ciepły, co sugerowało problem z ciśnieniem. Użytkownicy forum doradzili, aby odkręcić zawór na 1-2 mm poniżej korpusu, co jest normalne i nie powinno spowodować wycieku wody. Zawór ten służy do wyrównywania ciśnienia w instalacji grzewczej, co jest istotne w kontekście demontażu grzejnika bez spuszczania wody. Użytkownik planuje dalsze testy, aby sprawdzić, czy grzejnik zacznie grzać prawidłowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA