Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik Amica EBP 8452 przypala potrawy

Iwona_w 20 Sep 2017 14:48 5286 7
  • #1
    Iwona_w
    Level 2  
    Witam, mam problem z piekarnikiem elektrycznym, przypala wszystkie potrawy. W połowie zadanego czasu pieczenia i przy i tak zmniejszonej temperaturze spala potrawy z zewnątrz a w środku są surowe, dodatkowo mam wrażenie że grzałki u góry nierówno grzeją. Proszę o poradę co to może być?
    Ps. robiłam test z gotującą się wodą i wszystko działa, czujka temperatury wyłącza się po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, a woda gotuje się w 100 stopniach dopiero.
  • Helpful post
    #2
    TYSSON
    Level 11  
    Witam. Włącz piekarnik bez pieczenia potrawy. Ustaw temperaturę na 200 stopni . Drzwiczki mają być zamknięte. Po 5minutach otwórz drzwiczki i spójrz, czy górna grzałka świeci równomiernie na całej swojej długości. Jeżeli tak, to wskazuje to na uszkodzenie termostatu lub programatora , jeżeli to elektroniczny. Bez fachowca się nie obejdzie.
  • #3
    Iwona_w
    Level 2  
    Dziękuję za podpowiedź, sprawdziłam grzałki górne równo grzeją. Programator jest elektroniczny, czy mogę jakoś sprawdzić czy to termostat czy programator? Jak wezmę fachowca nie chciałabym płacić za obie rzeczy niepotrzebnie ;)
  • Helpful post
    #4
    TYSSON
    Level 11  
    Witam.
    Ustaw temperaturę na 75°C. Nie ustawiaj czasu pieczenia od - do. Jeżeli pomimo ustawionej temp. grzałka dalej będzie świeciła, to uszkodzony jest regulator temperatury.
  • #5
    Iwona_w
    Level 2  
    Ustawiłam 75°C i grzałki się wyłączyły, zgłupiałam... Czy to znaczy, że nic piekarnikowi nie dolega?
  • #6
    akytam
    Level 17  
    Może masz tak, że nastawione 75°C daje 100°C, a nastawione 100°C daje 150°C itd. Popróbuj do swoich potraw niższe temperatury niż w przepisach. Następnie druga sprawa: grzałki może mocno promieniują podczerwienią i zanim piekarnik dobrze (np do 200°C) się rozgrzeje i grzałki się wyłączą to już zewnętrzna powierzchnia jest przypalona. Spróbuj najpierw nagrzewać piekarnik, a potem wstawiać potrawy. Po czasie nagrzewania grzałki nie grzeją tak mocno jak w czasie dochodzenia do temperatury zadanej. Rozumiem, że stosujesz konwencjonalne grzanie, a "opiekacz" jest wyłączony.
  • #7
    TYSSON
    Level 11  
    Witam.
    Tak jak napisał kol. okytam występuje opóźnienie w procesie grzania do zadanej przez programator w komorze piekarnika. Ale skoro przy 75°C grzałki się wyłączyły, to oznacza, że termopara jest sprawna. Pozostaje w takim wypadku potencjometr, którym ustawia się temperaturę. Miałem to w swojej Amice. Masz może kolegę elektronika? Bo serwisant, opróżni Tobie portfel, oraz 0.5 z barku. Jeżeli Chcesz to zadzwoń na priv . 781-777-592. Mam nadzieję, że nie naruszam regulaminu. Szkoda katować klawiaturę w komputerze.
  • #8
    Iwona_w
    Level 2  
    Dziękuję Wam za porady. Wkładam potrawy do nagrzanego piekarnika i zawsze stosuję grzałkę góra/dół, sprawdzałam na termoobiegu bez różnicy, zawsze też daję niższą temperaturę ale i tak wierzch i spód przypalony....

    Chyba mam kolegę elektronika, więc podpytam, dzieki Tysson za tel. będę się kontaktować.