Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piekarnik Amica EBP 8452 przypala potrawy

20 Wrz 2017 14:48 2451 7
  • Poziom 2  
    Witam, mam problem z piekarnikiem elektrycznym, przypala wszystkie potrawy. W połowie zadanego czasu pieczenia i przy i tak zmniejszonej temperaturze spala potrawy z zewnątrz a w środku są surowe, dodatkowo mam wrażenie że grzałki u góry nierówno grzeją. Proszę o poradę co to może być?
    Ps. robiłam test z gotującą się wodą i wszystko działa, czujka temperatury wyłącza się po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, a woda gotuje się w 100 stopniach dopiero.
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    Witam. Włącz piekarnik bez pieczenia potrawy. Ustaw temperaturę na 200 stopni . Drzwiczki mają być zamknięte. Po 5minutach otwórz drzwiczki i spójrz, czy górna grzałka świeci równomiernie na całej swojej długości. Jeżeli tak, to wskazuje to na uszkodzenie termostatu lub programatora , jeżeli to elektroniczny. Bez fachowca się nie obejdzie.
  • Poziom 2  
    Dziękuję za podpowiedź, sprawdziłam grzałki górne równo grzeją. Programator jest elektroniczny, czy mogę jakoś sprawdzić czy to termostat czy programator? Jak wezmę fachowca nie chciałabym płacić za obie rzeczy niepotrzebnie ;)
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    Witam.
    Ustaw temperaturę na 75°C. Nie ustawiaj czasu pieczenia od - do. Jeżeli pomimo ustawionej temp. grzałka dalej będzie świeciła, to uszkodzony jest regulator temperatury.
  • Poziom 2  
    Ustawiłam 75°C i grzałki się wyłączyły, zgłupiałam... Czy to znaczy, że nic piekarnikowi nie dolega?
  • Poziom 16  
    Może masz tak, że nastawione 75°C daje 100°C, a nastawione 100°C daje 150°C itd. Popróbuj do swoich potraw niższe temperatury niż w przepisach. Następnie druga sprawa: grzałki może mocno promieniują podczerwienią i zanim piekarnik dobrze (np do 200°C) się rozgrzeje i grzałki się wyłączą to już zewnętrzna powierzchnia jest przypalona. Spróbuj najpierw nagrzewać piekarnik, a potem wstawiać potrawy. Po czasie nagrzewania grzałki nie grzeją tak mocno jak w czasie dochodzenia do temperatury zadanej. Rozumiem, że stosujesz konwencjonalne grzanie, a "opiekacz" jest wyłączony.
  • Poziom 11  
    Witam.
    Tak jak napisał kol. okytam występuje opóźnienie w procesie grzania do zadanej przez programator w komorze piekarnika. Ale skoro przy 75°C grzałki się wyłączyły, to oznacza, że termopara jest sprawna. Pozostaje w takim wypadku potencjometr, którym ustawia się temperaturę. Miałem to w swojej Amice. Masz może kolegę elektronika? Bo serwisant, opróżni Tobie portfel, oraz 0.5 z barku. Jeżeli Chcesz to zadzwoń na priv . 781-777-592. Mam nadzieję, że nie naruszam regulaminu. Szkoda katować klawiaturę w komputerze.
  • Poziom 2  
    Dziękuję Wam za porady. Wkładam potrawy do nagrzanego piekarnika i zawsze stosuję grzałkę góra/dół, sprawdzałam na termoobiegu bez różnicy, zawsze też daję niższą temperaturę ale i tak wierzch i spód przypalony....

    Chyba mam kolegę elektronika, więc podpytam, dzieki Tysson za tel. będę się kontaktować.