logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić zwrotnicę do Unitra Tonsil zg30c 30W 8ohm i jak dobrać głośniki?

dziubek304 20 Wrz 2017 18:53 2664 8
REKLAMA
  • #1 16710426
    dziubek304
    Poziom 2  
    Witam, mam w domu dwie kolumny Unitra Tonsil zg30c 30w 8ohm (o ile dobrze je zidentyfikowałem) i chciałbym je wskrzesić, po otwarciu okazało się, że tylko w jednym jest zwrotnica, potrzbuję drugiej ale za nic sie na tym nie znam i nie wiem skąd sczytać parametry. Gdzie kupię taką zwrotnicę i czy szukać oryginału czy w tej kwestii nie ma różnicy?
    Inne pytanie: jeden wysokotonowiec jest 4 ohmowy a drugi 8 czy warto wymieniac i niwelowac tę różnicę czy jeżeli oba działają(czego jeszcze nie wiem) nie przejmować się tym na razie?
    To zdjęcie głośnika 4ohm (podejrzewam że ten był wymieniany, bo w internecie spotkałem się raczej z plastikowymi wersjami którą mam w drugiej kolumnie)

Kolumna w razie gdybym pomylił model kolumny i ktoś chciałby wyprowadzić mnie z błędu :)

zwrotnica która jest tylko w jednej kolumnie

Są do wymiany również zawieszenia piankowe i myślę czy też warto płacić te pare zł więcej na oryginalne czy to też nieistotny element?

dziękuję z góry i proszę o wyrozumiałość, nigdy wcześniej nie uruchamiałem tego typu sprzętu :)
  • REKLAMA
  • #2 16710583
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 540
    Obudowa odpowiada tej wersji kolumny. Zwrotnica raczej też. Zdjęcie pokazuje głośnik z jakiegoś radia np. Klaudia. Miałem te kolumny w latach 80 (początek) siadał głośnik wysoko tonowy, ktoś wymienił co miał pod ręką . Ten drugi jaki?
  • REKLAMA
  • #3 16710629
    dziubek304
    Poziom 2  
    ten drugi to 8 ohmowy

Kolumna i niskotonowy wygląda tak samo
  • REKLAMA
  • #4 16710652
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 540
    Taki m być w obu kolumnach. Zwrotnica też.
  • REKLAMA
  • #5 16710702
    dziubek304
    Poziom 2  
    okej a teraz najważniejsze, gdzie kupię zwrotnicę i czego konkretnie mam szukać?
  • #6 16712387
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Na allegro często widziałem. Tego czego potrzebujesz :D
  • #7 16712950
    dziubek304
    Poziom 2  
    no ale tam sa tylko 4 ohm, przegrzebię jeszcze tablice i olxy,
    inne pytanie co z wyciszeniem/wygłuszeniem tych głośników?
    W środku pudeł znalazłem worki z takimi poduszkami z pianki starej sparciałej. Czy to skuteczne? Czy są lepsze metody i czy to w ogóle konieczne?
    Spotkałem się też z wyklejaniem jakimiś piankami ścianek w środku.
  • #8 16714416
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    To musisz się uzbroić w cierpliwość. Jak to były worki foliowe to raczej z wełną mineralną czy jak się to nazywa, a ona raczej nie parcieje. Najpierw zakup oryginalne głośniki, zwrotnice, a wytłumienie zostaw sobie na koniec.
  • #9 16725743
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Miałem te kolumny w odległych czasach i nawet w nich grzebałem. Z tego co pamiętam na dole był gdn 20/30 w budzie closed. Obecnie niedostępny i często na forach polecają wymianę na gdn 20/40. Z drugiej strony niektórzy piszą, że z 20/40 to już nie to co 20/30. Ja w każdym razie regenerowałem wysypane zawieszenia górne na resorach z umifonu chyba od 20/40 - niestety nie pamiętam. Na górze grał gdwk 9/80.
    Spotkasz do tego przynajmniej 2 rodzaje zwrotnic - ja przerabiałem obydwa i uważam, że najlepiej grały na najbardziej złożonych zwrotnicach tj. 12/18 db/okt. Spotkać można jeszcze jakieś prostsze ale testowałem je i grały wg mnie gorzej. Ponieważ miałem oryginalnie te 12/18 to zostałem przy nich bo na nich grały najlepiej tj. najsubtelniej zwłaszcza gdwk na 18 db/okt filtrze był bardzo przyjemny.

Dodano po 8 [minuty]:

Ja jednak miałem z gdwk 9/40
    ten schemat
    Załączniki:
    • Gdzie kupić zwrotnicę do Unitra Tonsil zg30c 30W 8ohm i jak dobrać głośniki? ZG30C201crossover.JPG (37.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zwrotnicy do kolumn Unitra Tonsil zg30c 30W 8ohm, zauważając, że jedna z kolumn jej nie posiada. Pytania dotyczą także różnicy impedancji głośników wysokotonowych (4 ohm i 8 ohm) oraz kwestii wygłuszenia kolumn. Użytkownicy sugerują, aby szukać zwrotnicy na platformach takich jak Allegro, a także zwracają uwagę na oryginalność komponentów. W kontekście wygłuszenia, poruszają temat materiałów stosowanych w kolumnach, takich jak wełna mineralna. Wspomniano również o możliwościach wymiany głośników niskotonowych na modele gdn 20/30 lub gdn 20/40 oraz o preferencjach dotyczących zwrotnic o różnym nachyleniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA