logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie sondy do oscyloskopu HM205 i jakie napięcia są bezpieczne?

sq1gqp 20 Wrz 2017 19:59 1863 8
REKLAMA
  • #1 16710611
    sq1gqp
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Witam, dostałem w prezencie oscyloskop HM205.
    Jest sprawny ale nie mam do niego sond.

Jakie sondy do niego będą pasowały? Każda 10:1 czy są jesszcze jakieś parametry wymagane?
    Jaki zakres napięć można bezpiecznie podłączyć do kanałów, żeby nie uszkodzić urządzenia?

Chcę się nauczyć go obsługiwać, robić pomiary domowych konstrukcji ale nie chciał bym go z niewiedzy uszkodzić.
  • REKLAMA
  • #2 16710684
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Nie chce byc zlosliwy ale na poczatek proponuje troche poczytac o oscyloskopach i metodach pomiarow. Zwlaszcza zapoznac sie z parametrami posidadanego modelu, wtedy oba pytania stana sie jasne i bedzie mozna spokojnie zabrac sie za pierwsze pomiary.

Jednak odbiegajac troche od tego sondy mozna kupic z wyzszym pasmem niz ma ten oscyloskop (beda na przyszlosc) i przelaczaniem 1:1 i 1:10... ceny pardzo podobne (mowa o chinskich np. Hantek dostepne w TME). Nie ma tez co szalec z jakimis firmowymi i drogimi sondami, choc z drugiej strony nie wiem jaki poziom cenowy to drogo :) Tutaj mysle ze spokojnie w okolicach 60-70zl za sonde mozna sie zamknac.
    Nie wiem czy ta oferta TME jest na chwile obecna atrakcyjna - warto to tez sprawdzic...

Jednak jak wspomnialem jak kolega troche poczyta i sie nauczy to sam zdecyduje co kupic :)
  • REKLAMA
  • #3 16710730
    sq1gqp
    Poziom 23  
    Czytam, czytam. Mam od niego instrukcję.

Najbardziej interesuje mnie temat napięć. W/g opisu Input voltage max 400V dc+peak ac oznacz, że włącznie z peakiem można na wejścia Y podać do 400V?
    Z tego wnioskuję, że można sondę wetknąć bezpośrednio do 12 czy 230V?
  • #4 16710756
    tplewa
    Poziom 39  
    sq1gqp napisał:
    Czytam, czytam. Mam od niego instrukcję.

Najbardziej interesuje mnie temat napięć. W/g opisu Input voltage max 400V dc+peak ac oznacz, że włącznie z peakiem można na wejścia Y podać do 400V?
    Z tego wnioskuję, że można sondę wetknąć bezpośrednio do 12 czy 230V?

Do 230V nie radze wtykac ale to z innego powodu. Tutaj potrzebny byl by np. transformator seperujacy lub sonda z seperacja galwaniczna...

Dlatego zachecam do dalszego czytania ;) uniknie sie niemilych niespodzianek w tym uszkodzenia sprzetu czy wlasnego zdrowia... Przy niskich napieciach 5, 12V moze sie kolega spokojnie bawic :) Napiecie maksymalne bedzie tez wynikac z zastosowanej sondy i jej podzialu np. 1:10....

Natomiast temat pomiarow nie jest prosty i mozna by tutaj pisac i pisac - dlatego nie chce powiedziec prosto z mostu. Zwlaszcza ze patrzac szybko w google jest w ojczystym jezyku troche dostepnych artykulow dla poczatkujacych...
  • REKLAMA
  • #6 16710791
    tplewa
    Poziom 39  
    sq1gqp napisał:
    Jasne, dzięki. Czyli poszukam może sondy z separację galwaniczną..

Sa raczej drogie i watpie by do nauki byly potrzebne. Jak juz bedziesz mial potrzebe takich pomiarow to taniej wyjdzie trafo seperujace. Mysle ze sporo nauczysz sie nie przekraczajac bezpiecznych napiec czy to przy prostej analogowce czy cyfrowce...

Najwazniejsze jak pojmiesz jaki wplyw ma ustawie podstawy czasu oraz co z niej wynika... to samo ustawianie przelacznika czulosci V/dzialke itd.

Tak patrzac na HM205-3 to moze on pracowac tez jako cyfrowy z samplowaniem 20MS/s - warto sie zapoznac co ta wartosc oznacza i na co przeklada sie przy pomiarach :) Jest to istotne bo bez tej wiedzy mozna zle interpretowac wyniki pomiarow :)

Jak wspominalem troche sie boje podawac gotowych informacji bo cos przeczuwalem ze wetkniesz sonde w gniazdko i jeszcze bedzie nieszczescie ;)

Z nick-u sadze ze jestes krotkofalowcem (sq1gqp) - mozeliwe ze masz jakis klub itp. i warto tam poprosic kolegow o pomoc przy pierwszych pomiarach :)

Tomek
    SP6VGX
  • #7 16710874
    sq1gqp
    Poziom 23  
    Niestety mieszkam daleko od polskojęzycznych mądrych kolegów..
    To wyjaśnia sporo:
    https://www.youtube.com/watch?v=MtYILhStOVI

Jak jest z zasilaczem impulsowym AT od komputera? Mogę jego wyjścia 5/12V bezpiecznie podłączyć?
  • #8 16710903
    tplewa
    Poziom 39  
    tak tuaj przetwornica (zasilacz) daje ci seperacje galwaniczna od sieci...

...z tym ze jak wspominalem jak bys chcial sie brac za naprawe takiego zasilacza to juz trzeba zwracac uwage w ktore miejsce przykladamy sonde...

Dlatego raczej na poczatek warto pobawic sie z pomiarami jakis prostych ukladow generatorow, wzmacniaczy audio itp.

YT IMHO to kiepskie zrodlo wiedzy ;)

Tak na szybko troche podstaw:
    1 - http://elportal.pl/pdf/k04/13_09.pdf
    2 - http://elportal.pl/pdf/k04/14_09.pdf
    3 - http://elportal.pl/pdf/k04/15_05.pdf
    ...
    8 - http://elportal.pl/pdf/k04/22_17.pdf

Jest chyba wiecej czesci tego artykulu reszte mysle ze spokojnie juz znajdziesz.

Moze sie na poczatku wydac nudne i zbedne - ale jak wspomnialem unikniesz potem blednej interpretacji wynikow pomiarow itp. Bedziesz mial pojecie ze to co czasem pokazuje oscyloskop nie koniecznie jest prawda ;)
  • REKLAMA
  • #9 16728647
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6508
    Na początek polecam obejrzeć ten filmik:

HM205 to bardzo dobry "edukacyjny" oscyloskop. 2x20MHz, więc najtańsze sondy 50MHz z TME za 30zł wystarczą. Część cyfrowa też może być pomocna ale raczej do max 1MHz i praktycznie bez pamięci (nie ma pretriggera ani bufora większego niż ekran).

Tu masz instrukcję obsługi:
    http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/Hameg/hm205-2.pdf

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sond do oscyloskopu HM205 oraz informacji na temat bezpiecznych napięć do pomiarów. Odpowiedzi sugerują, że do oscyloskopu pasują sondy 10:1, a także sondy o wyższym paśmie, takie jak Hantek. Bezpieczne napięcia do pomiarów to maksymalnie 400V DC + peak AC, jednak nie zaleca się podłączania bezpośrednio do 230V bez użycia transformatora separującego lub sondy z separacją galwaniczną. Użytkownik powinien zacząć od pomiarów niskonapięciowych (5V, 12V) oraz zapoznać się z podstawami obsługi oscyloskopu, aby uniknąć uszkodzenia sprzętu i zagrożenia dla zdrowia. Dodatkowo, polecane są materiały edukacyjne oraz filmy instruktażowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA