logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko GNE V122X - Moduł lodówki nie uruchamia się po zaniku napięcia

gzresieknysa 21 Wrz 2017 07:36 6384 2
REKLAMA
  • #1 16711404
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Witam!

Walczę z moją lodówką i napotkałem pewnie dobrze znany serwisantom problem z nieuruchamiającą się po zaniku zasilania lodówką.

Co do tej pory sprawdziłem to to, że zasilacz na płycie modułu nie startuje (tzn. zachowuje się jakby próbkował) i napięcie zasilania po wtórnej skacze (zrozumiałe)
    Przelutowałem pobieżnie całą płytkę oraz pomierzyłem wszystkie rezystory i kondensatory, nie widać nic co by było podejrzane.
    Po tym zabiegu uruchomiłem moduł na stole i ku mojemu zdziwieniu napięcie po wtórnej wstało (sprawdzałem na kondensatorku C8) i wyniosło ok 4,8V. Pomyślałem będzie cacy - procek ma swoje zasilanie to zaraz sprzęt wstanie.
    Zamontowałem moduł do lodówki i historia się powtarza - trafko cyka i napięcie skacze na poziomie 1.8-2,5V....

Na co dzień nie mam styczności z AGD, ale to moja prywatna maszyna więc chcę to jak najszybciej naprawić :) wiadomo dlaczego.

Moduł o jakim mowa to Arcelik ict Link

To nie reklama ! jedynie zdjęcie z sieci przedstawiające winowajcę :) Podpowie ktoś co w tych modułach siada? Jedynie nie sprawdziłem tranzystorów SMD (ślepy jestem, a już późny wieczór nastał :) (wczoraj rzecz jasna).

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 16711423
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Ja bym powymieniał wszystkie elektrolity i to na porządne LowESR. A jak to nie wiele pomoże to sterownik przetwornicy też wymienić.
  • #3 16711439
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Tak też pomyślałem - dzisiaj odwiedzę "mój elektroniczny", ale obawiam się, że nie będą mieli na stanie P1011AP06. Po wymianie kondensatorów - cisza zupełna brak napiecia na C8 i Atmedze. Chyba namierzyłem winowajcę dławik L1. Tak więc 5V wróciło na stałe :)
    Podejrzewam, że właśnie słabym punktem tych modułów jest właśnie dławik no i oczywiście cyna bezołowiowa... W moim przypadku wymiana dławika i wymiana lutowia pomogła (na stole mam sprawne zasilania, a czy reszta lodówki jest ok sie okaże)...
    Pozdrawiam!
    Edit:
    Potwierdzam - sterownik sprawny, lodówka działa.
REKLAMA