logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G560 - Błąd przy instalacji sterowników Nvidia GF 310m

Comprido_ 22 Wrz 2017 11:52 1995 10
REKLAMA
  • #1 16713847
    Comprido_
    Poziom 7  
    Witam, kupiłem używanego Lenovo G560 bez dysku. zmieniłem procesor z oryginalnego Pentium P6000 na i7 740qm, wsadziłem dysk i zainstalowałem Windows 10, który przy pomocy asystenta aktualizacji zaktualizował sie do najnowszej wersji. Wszystkie sterowniki zainstalowały się poprawnie oprócz tych od Nvidii, próbowałem różnych, i tych ze strony lenovo i z nvidii, i zawsze kończyło sie tym, że przy instalacji wyskakiwał błąd o tym że nie znaleziono zgodnego sprzętu graficznego, chociaż w menedżerze widać karte, jako podstawową. Po aktualizacji bios do najnowszej wersji problem się dalej powtarza. Wcześniej była też druga karta zintegrowana z procesorem P6000. Myślałem że to może przez technologie Optimus/switch występuje problem, bo w i7 nie ma zintegrowanej grafiki, ale raczej nie sądzę żeby powodowało to problem, nie mogłem tego sprawdzić bo w biosie nie ma możliwości wyłączenia switcha bądź ustawienia tylko dedykowanej grafiki. Wolałbym żeby format to była ostateczność, ale jak nic nie wyjdzie to spróbuję zainstalować karte na czystym systemie (bez żadnych aktualizacji) Ma ktoś pomysł co mogę jeszcze zrobić aby zainstalować grafikę?

To czego już próbowałem:
    -uruchomienie ponowne :D
    -aktualizacja bios
    -instalacja sterowników z wyłączonym podpisywaniem sterowników (shift+restart)
    -próba instalacji przez nvidia Expirence
    -SlimDriver też nic nie znalazł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16713853
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Podaj identyfikator karty z menadzera urzadzen (ven i dev).
  • REKLAMA
  • #3 16713957
    Comprido_
    Poziom 7  
    Kolobos napisał:
    Podaj identyfikator karty z menadzera urzadzen (ven i dev).

1 pozycja z listy
    PCI\VEN_10DE&DEV_0A75&SUBSYS_38CD17AA&REV_A2
  • REKLAMA
  • #5 16714157
    Comprido_
    Poziom 7  
    Ok, jak wrocę z pracy spróbuję tak zrobić i dam znać ok 20 ;] Dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16714163
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Comprido_ napisał:

Dobrze podałeś ten identyfikator?
  • Pomocny post
    #7 16714173
    szkieletor11111
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Kolobos napisał:
    Sciagnij zwykle sterowniki ze strony nvidii, podmien plik inf (do pasujacej wersji) z http://www.komeil.com/blog/nvidia-driver-windows-7-laptop-modded-inf
    I probuj instalowac.

Miałem podobny problem z Nvidią a dokładnie geforce 540M na Asusie K53S.
    Sterowniki nie chciały się "odpalać" na systemie innym aniżeli win10.
    Problem polegał na tym że muszą to być sterowniki dedykowane przez producenta laptopa. Pozdrawiam.
  • #8 16714187
    Comprido_
    Poziom 7  
    RADU23 napisał:
    Comprido_ napisał:

Dobrze podałeś ten identyfikator?

Tak, spróbuj wyszukać bez tej końcówki:
    PCI\VEN_10DE&DEV_0A75&SUBSYS_38CD17AA
    lub:
    PCI\VEN_10DE&DEV_0A75&CC_030000

szkieletor11111 napisał:
    Kolobos napisał:
    Sciagnij zwykle sterowniki ze strony nvidii, podmien plik inf (do pasujacej wersji) z http://www.komeil.com/blog/nvidia-driver-windows-7-laptop-modded-inf
    I probuj instalowac.

Miałem podobny problem z Nvidią a dokładnie geforce 540M na Asusie K53S.
    Sterowniki nie chciały się "odpalać" na systemie innym aniżeli win10.
    Problem polegał na tym że muszą to być sterowniki dedykowane przez producenta laptopa. Pozdrawiam.

Problem polega na tym że ten ze strony lenovo też nie idą, mam nadzieję że to nie jest przez to że teraz nie ma karty zintegrowanej z procesorem
  • Pomocny post
    #9 16714521
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4860
  • Pomocny post
    #10 16714622
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    No chyba, jeżeli płyta obsługuje optimus to należy tutaj szukać problemu, zamontuj procesor z grafiką i sprawdź czy karta działa.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #11 16714883
    Comprido_
    Poziom 7  
    Kolobos napisał:
    I probuj instalowac.

Wielkie dzięki!
    podmieniłem ten plik i poszło, w trybie normalnym przeszło test zgodności ale wyskakiwał błąd w trakcie instalacji. Dopiero po wyłączeniu wymuszania podpisywania sterowników instalacja zakończyła się pomyślnie :) nie działa tylko regulacja jasności, ale w niczym to nie przeszkadza.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił laptopa Lenovo G560 i zainstalował procesor i7 740qm oraz Windows 10, jednak napotkał problemy z instalacją sterowników do karty graficznej Nvidia GF 310m. Mimo że karta była widoczna w menedżerze urządzeń, instalacja sterowników kończyła się błędem braku zgodnego sprzętu. Użytkownik zaktualizował BIOS, ale problem pozostał. W odpowiedziach zasugerowano podanie identyfikatora karty, pobranie zmodyfikowanych sterowników z internetu oraz wyłączenie wymuszania podpisywania sterowników, co ostatecznie pozwoliło na pomyślną instalację. Zauważono również, że brak zintegrowanej grafiki w nowym procesorze może być przyczyną problemów z Optimus.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA