logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć łączniki światła w korytarzu z kablami 3-żyłowymi?

mielas86 23 Wrz 2017 12:29 2454 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak bezpiecznie podłączyć światło sterowane z trzech punktów, gdy między puszkami ułożono tylko przewody 3-żyłowe, oraz jakie łączniki lub dodatkowe elementy zastosować?

Przy przewodach 3-żyłowych nie należy wykonywać klasycznego układu schodowy–krzyżowy, ponieważ brakuje żył korespondencyjnych; przewodu żółto-zielonego nie wolno wykorzystywać jako fazowego [#16716260] Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wymiana przewodów na 4×1,5 mm² albo zastosowanie przekaźnika bistabilnego BIS-402 [#16716260] W wariancie z przekaźnikiem należy użyć trzech przycisków chwilowych/dzwonkowych, po jednym w każdym punkcie sterowania, zgodnie ze schematem producenta [#16716260] Możliwe jest też poprowadzenie istniejącej żyły brązowej przez puszkę C, ale sposób ten wymaga prawidłowego rozplanowania całego obwodu [#16716267]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 16715723
    mielas86
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,
    proszę o pomoc w połączeniu łączników światła z instalacja elektryczną. Mam położone kable 3 żyłowe w mieszkaniu i chwilowy brak kontaktu z elektrykiem.

:Jak podłączyć łączniki światła w korytarzu z kablami 3-żyłowymi?

Idea jest taka że w korytarzu chce mieć możliwość włączenia/wyłączenia światła z pkt. A, B lub C
    Mam 3 rodzaje łączników:

(czy dobrze je dobrałem ) ?
    A świecznikowy (podwójny)
    B schodowy czy krzyżowy ?
    C schodowy
    D świecznikowy (podwójny)

Moja wiedza kończy się na tym, że pod każdy łącznik w miejsce L podłączam zasilanie danego kabla brązowy a na wyjściu jest zasilanie drugiego kabla też brązowe.Neutral niebieski i PP zółto-zielone mostkuje kolorami-poza łącznikiem.

Dobijając do brzegu kable w puszkach łączę
    A1
    L -> wyjście np 1 lub 3 łącznika Świecznikowego
    N-> zmostkowany z N A4 poza łącznikiem
    PP-> zmostkowany z PP A4 poza łącznikiem

A2
    L-> ?
    N-> ?
    PP-> ?

A3
    L-> ?
    N->?
    PP->?

A4
    L-> L (łącznik świecznikowy)
    N-> mostkuje N z A1 poza łącznikiem
    PP-> mostuje z PP z A1 poza łącznikiem

B1
    L-> L Łącznika schodowego
    N-> mostkuje N z B2 poza łącznikiem
    PP-> mostkuje PP z B2 poza łącznikiem

B2
    L-> wyjście np 1 lub 2 łącznika schodowego
    N->mostkuje N z B1 poza łącznikiem
    PP->mostkuje PP z B1 poza łącznikiem

C1
    L->?
    N->?
    PP->?

D1
    L-> do 1 lub 3 łącznika świecznikowego
    N->mostkuje N z D3 poza łącznikiem
    PP->mostkuje PP z D3 poza łącznikiem

D2
    L->?
    N->?
    PP->?

D3
    L-> do L lącznika swiecznikowego
    N->mostkuje N z D1 poza łącznikiem
    PP->mostkuje PP z D1 poza łącznikiem

D4
    L->?
    N->?
    PP->?

PROSZĘ O POMOC

MAŁE SPROSTOWANIE KABEL Z D2 IDZIE DO KUCHNI ALE WŁĄCZNIKA ŚWIATŁA POD SZAFKAMI A NIE DO KONTAKTU.
  • REKLAMA
  • #2 16715747
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Witam :)
    Nie dasz rady zrobic na korytarzu tego co zamierzasz uzywajac tylko tych łączników potrzebujesz jednego krzyżowego (niestety nie posiadasz takowego :()
  • #3 16715762
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Z tego wszystkiego jedynie wynika że kontakt w kuchni nie możesz podłączyć do tej instalacji a instalacja jest źle wykonana, zbyt mało żył korespondencyjnych a przewód żółtozielony jest przewidziany jako przewód fazowy co jest błędem.
  • #4 16715767
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Kontakt w kuchni ma swoje zasilanie z tego co ja wyczytałem ??
  • #5 16715780
    mawerix123
    Poziom 39  
    mistrzszymon1 napisał:

Gdzie to tak wyczytałeś :?: jak dla mnie to jest doprowadzony do puszki D wyłącznika kuchni a nie do rozdzielnicy. Przy D2 widzę same :?:
  • #7 16715794
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Wcale nie mówie ze wzystko jest ok tylko z tego rysunku widze Jak podłączyć łączniki światła w korytarzu z kablami 3-żyłowymi?
    Fakt ze za mało połączen korespondencyjnych (ja sie juz niemal przyzwyczaiłem do takiego stanu rzeczy w polsc) albo w złym miejscu wyjscie na halogeny.

Dodano po 2 [minuty]:

znaki zapytania oznaczaja ze kolega nie wie jak to połączyć :)
  • #8 16715802
    mawerix123
    Poziom 39  
    mistrzszymon1 napisał:
    albo w złym miejscu wyjscie na halogeny.

W dobrym miejscu są wyprowadzone, linia zielona to zasilanie z rozdzielnicy, linia brązowa to zasilanie z puszki oświetlenia A do puszki oświetlenia D a nie do kontaktu w kuchni.
  • REKLAMA
  • #9 16715811
    mielas86
    Poziom 9  
    mistrzszymon1 napisał:

Kabel z puszki D - D2 poprowadzony jest do kontaktu w kuchni (kontakt Okap)
    Łącznik świecznikowy ma po dwa otwory każdego wyjścia i wejścia. Czy to nie jest tak że jak z rozdzielni podłącze zasilanie pod jedna dziurę L to w drugiej też bedę miał zawsze podany prąd i mogę podłączyć brązowy kabel który będzie pod napieciem ?
  • #10 16715813
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Już rozumiem dopiero spostrzegłem z legendy ze to jest "kontakt" jako "gniazdko" nie łącznik.
    a co do halogenów to jezeli wychodziły by z pkt C to nie było by problemu z uziemieniem wszystkiego teraz :/
  • REKLAMA
  • #12 16715822
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    tak miedzy pojedynczymi dziurami w takich włacznikach zawsze jest mostek znaczy ze zawsze pomiedzy obiema dziurami L jest połączenie.

Dodano po 2 [minuty]:

mawerix123 napisał:
    Eche tylko ciekawe skąd wziął byś N :D

Faktycznie było by ciężko :P teraz to widze :)

Dodano po 1 [minuty]:

Teraz to już kolega nie może otrzymać satysfakcjonującej odpowiedzi na forum :/ gdyż informacje typu użyj żółto zielonego bedą karane ostrzeżeniami :/
  • #13 16715835
    mielas86
    Poziom 9  
    mistrzszymon1 napisał:
    Już rozumiem dopiero spostrzegłem z legendy ze to jest "kontakt" jako "gniazdko" nie łącznik.
    a co do halogenów to jezeli wychodziły by z pkt C to nie było by problemu z uziemieniem wszystkiego teraz :/

SPROSTOWANIE Z D2 IDZIE DO MIEJSCA GDZIE BEDZIE KONTAKT KUCHENNY I WŁACZNIK ŚWIATŁA POD SZAFKAMI :)

Dodano po 1 [minuty]:

[quote="mistrzszymon1"]tak miedzy pojedynczymi dziurami w takich włacznikach zawsze jest mostek znaczy ze zawsze pomiedzy obiema dziurami L jest połączenie.

I TO JEST ŚWIETNA INFORMACJA BO JEST W TAKIM RAZIE MOŻLIWOŚC PRZENIESIENIA PRADOWEGO POD INNE PUSZKI :) TYLKO JESZCZE CO Z CZYM ?:p
  • #14 16715846
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Za informacje których wymagasz ludzie dostaja ostrzeżenia :/ na tym forum. To jest zle wykonana instalacja bedzie "bardzo" niebezpieczna :/
    Puszka C i D sa daleko od siebie ?/
  • #15 16715854
    mielas86
    Poziom 9  
    mistrzszymon1 napisał:
    Za informacje których wymagasz ludzie dostaja ostrzeżenia :/ na tym forum. To jest zle wykonana instalacja bedzie "bardzo" niebezpieczna :/
    Puszka C i D sa daleko od siebie ?/

Około 1 m / czy mógłym prosic kogoś o wypełnienie moje listy co doczego ma byc podłączone ?

Dodano po 2 [minuty]:

mawerix123 napisał:
    mistrzszymon1 napisał:
    albo w złym miejscu wyjscie na halogeny.

W dobrym miejscu są wyprowadzone, linia zielona to zasilanie z rozdzielnicy, linia brązowa to zasilanie z puszki oświetlenia A do puszki oświetlenia D a nie do kontaktu w kuchni.

Racja !
  • #16 16715869
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    a jeszcze jedno pytanie :) Te wszystkie puszki ta sa puszki w ktorych bedzie łącznik ??
  • REKLAMA
  • #19 16715911
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    chyba do okapu :D pewnosci nie mam :/
  • #22 16715962
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Brak takowych kabli kolego :)
  • #23 16716215
    mielas86
    Poziom 9  
    mistrzszymon1 napisał:
    Brak takowych kabli kolego :)

rzeczywiście chyba bedzie brakowało kabla od A do Krzyżowego i od Krzyżowego do C :/. Nie wiem co auto instalacji miał na myśli może zamiast krzyzowego chciał połaczyć schodowy-da sie cos takiego zastosować ? i jak bedzie działała logika takiego układu ?

czy kabel do światła na korytarz nie powinien wychodzić z puszki C ? teraz jest w A
  • #24 16716221
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    zasilanie w c wystarczy :) Zasilanie do c doprowadzic i sprawa sie wyjasni :)
  • #26 16716244
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    ty mozesz jeszcze dodawac kable ??
  • #27 16716254
    mielas86
    Poziom 9  
    mistrzszymon1 napisał:
    ty mozesz jeszcze dodawac kable ??

Moge sufitów podwieszanych jeszcze nie mam , ścianka działowa na których jest C i D nie jest zamknieta -chce mieć pewność ze instalacja jest ok i to mnie teraz wstrzymuje :)
  • Pomocny post
    #28 16716260
    mawerix123
    Poziom 39  
    mistrzszymon1 napisał:
    Brak takowych kabli kolego

Fakt brak kabli bo o kablach mowy tu być nie może, kable układa się w ziemi a nie na ścianach.

mielas86 napisał:
    Nie wiem co auto instalacji miał na myśli

Ten pseudo fachowiec miał zamiar wykorzystać żyłę ż-o jako fazową pisałem o tym w poście #3

mielas86 jest wyjście z tej sytuacji, zastosuj przekaźnik bistabilny BIS-402 schemat połączeń jest tutaj --> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1689433.html
    Do tego trzy przyciski dzwonkowe/chwilowe i wszystko będzie działać jak należy.

mielas86 napisał:
    czyli mam te kable jeszcze dodać z A-B-C ?

Żadnego dodawania, jedynie wymiana na 4x1,5
  • Pomocny post
    #29 16716267
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    wystarczy ze kolega swój brązowy kabelek poprowadzi przez puszke c i juz wszystko dziala :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu łączników światła w korytarzu z wykorzystaniem kabli 3-żyłowych. Chce mieć możliwość włączania i wyłączania światła z trzech punktów (A, B, C) przy użyciu różnych typów łączników: świecznikowego podwójnego, schodowego i krzyżowego. Uczestnicy dyskusji wskazują na konieczność użycia łącznika krzyżowego, którego użytkownik nie posiada, oraz zwracają uwagę na błędy w instalacji elektrycznej, takie jak niewłaściwe podłączenie przewodów. Proponowane są różne rozwiązania, w tym zastosowanie przekaźnika bistabilnego oraz poprawne połączenia kabli, aby zapewnić prawidłowe działanie systemu oświetleniowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA