logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWS10410w - Błąd E40

Jan Gdynia 25 Wrz 2017 10:37 16377 9
REKLAMA
  • #1 16719725
    Jan Gdynia
    Poziom 7  
    Dzień dobry.

Chciałbym się poradzić odnośnie naprawy pralki.

W wymienionym wyżej modelu pralki wyskoczył błąd E40. Po poszperaniu w Internecie odszukałem informację, iż przyczyna awarii może być związana z blokadą drzwi lub jej sterowaniem. Znalazłem także poradnik jak sprawdzić stan mechanizmu. Dostałem się do środka i końcówka przewodu do zamka (kostka) na jednym styku jest przepalona. Pytanie czy to powoduje występowanie błędu czy trzeba również wymienić cały mechanizm? I czy będę w stanie wymienić wyłącznie tę kostkę czy może będę musiał wymienić przewód w całości?

Załączam zdjęcia przewodu i samego mechanizmu.Electrolux EWS10410w - Błąd E40Electrolux EWS10410w - Błąd E40Electrolux EWS10410w - Błąd E40
  • REKLAMA
  • #2 16719962
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 719
    Wyczyść styki, dognij blaszki we wtyczce dla lepszego kontaktu, zmontuj i sprawdź, czy działa.
    Jeśli wtyczka nie do naprawienia to możesz użyć czterech pojedynczych konektorków "samochodowych" - tylko nie pomyl kolejności przewodów.
  • REKLAMA
  • #3 16720155
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Nic nie czyść tylko wycinaj i zakładaj konektory. Z tej wypalonej wtyczki mogą Cię czekać tylko kłopoty.
  • REKLAMA
  • #5 16720795
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Dokładnie to.
  • #6 16721063
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Wystarczy wyciąć ten wypalony fragment i założyć wsuwkę na wycięty kabel.
  • REKLAMA
  • #7 16722689
    Jan Gdynia
    Poziom 7  
    Po podłączeniu zamka w drzwiach konektorami błąd zniknął, ale sam zamek strasznie głośno pracuje - słychać jakby głośne przepięcia. Wygląda na to, że sama blokada jest wadliwa. Zamówię nową z Internetu.
  • #8 16724432
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6852
    Zamów i oszczędź pralce póki nowa blokada nie przyjedzie. Pamiętam o włożeniu konektorów w jakąś termokurczkę, co by niespodzianki nie było
  • #9 16726582
    Jan Gdynia
    Poziom 7  
    Podłączyłem nową blokadę zamka i to samo co na starej - głośne brzęczenie, poprała trochę i znów błąd E40. Wszystkie wtyczki pooznaczałem przed podpięciem konektorami, Zabezpieczyłem też wtyki taśmą izolacyjną. Jakieś pomysły co dalej? Mogłem już w pn wezwać naprawiacza, zbyt ambitnie podszedłem do samodzielnej naprawy...
  • #10 16726596
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3363
    Jan Gdynia napisał:
    co dalej ?

Uszkodzona elektronika, ale dobry serwisant to ogarnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z pralką Electrolux EWS10410w, w której występuje błąd E40, związany z blokadą drzwi. Użytkownik zidentyfikował przepaloną końcówkę przewodu do zamka i pyta, czy wymiana samej kostki wystarczy, czy konieczna jest wymiana całego mechanizmu. Uczestnicy forum sugerują wycięcie uszkodzonego fragmentu przewodu i zastosowanie konektorów, a także ostrzegają przed dalszymi problemami z wypaloną wtyczką. Po podłączeniu konektorów błąd zniknął, ale zamek pracuje głośno, co sugeruje jego wadliwość. Użytkownik zamówił nową blokadę, jednak po jej zainstalowaniu problem z błędem E40 powrócił, co może wskazywać na uszkodzenie elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA