mick1 napisał:
Poważniejsze rzeczy (ale w tej cenie) - jakieś ciskacze - albo używane, ale szybsze, albo nowe i słabsze (ale za to z supportem)
Tutaj bedzie trudno cos uzywanego kupic aby obsluzyc wiecej tuneli (bo jak rozumiem maja to byc polaczenia site-to-site do jednego punktu tzn. centrali firmy itp.)... Kolejna sprawa to kupujac uzywane Cisco trzeba aby byc legalnym zinwestowac w oprogramowanie co dla tanszych sprzetow jest malo oplacalne... no chyba ze jak wiekszosc wgrywamy to co dostepne w sieci
W sumie przy takim rozwiazaniu najlepiej bylo by dac "mydelniczki" (ASA5505) i cos wiekszego do centrali... niestety tutaj koszta wzrosna i to mocno
DLinka bym z gory odpuscil jak nie chce sie co chwile tego sprzetu restartowac

... MT mysle ze jest dobrym pomyslem i tutaj w sumie czy sie wybierze Cisco czy MT to i tak trzeba bedzie poswiecic troche czasu na zapoznanie sie z sprzetem i oprogramowaniem.
Odnosnie tego MT trzeba by zobaczyc z jakim ruchem on wyrobi przy IPSEC...
W domu mam RB2011UiAS-2HnD-IN i na nim jeden VPN do firmy... powiem tak szlu nie ma okolo 50-60Mbps... 3011 niby szybszy procesor - nie jestem pewny czy ma dostepna sprzetowa akceleracje, bo jak nie przyrostu wielkiego nie bedzie...
Tutaj warto by zerknac na oferte MT co jest z akceleracja sprzetowa bo moze sie okazac ze lepiej wybrac inny model. Ale tutaj nie pomoge bo VPN-ow na MT nie stawialem na jakas wieksza skale...
bogiebog napisał: Weź jakiegoś zyxel-a, mają dobrą opinię.
seria zywall.
Opinia opinia pytanie czy ktos testowal

Ja dobre opinie sluszalem o wielu sprzetach i w wielu wypadkach dla mnie nie bylo to do akceptacji. No ale jak mowie rozne sa wymagania... jeden zrobi restarter i ma problem z glowy, drugi woli aby sprzet dzialal bez takich cudow
Z tanszych rozwiazan to wspomniane Cisco ASA moge polecic z czystym sumieniem - robilem na tym duze rozwiazania VPN. Z drugiej strony jest to sprzet tez z ograniczeniami i mozna wybrac cos lepszego... ale tutaj budzet juz nie ten...
Z drugiej strony dalej troche malo informacji aby cos doradzic bo nie wiadomo jak to bedzie spiete, czy VPN-y maja byc dla uzytkownikow czy spiecie oddzialow z centrala... do tego ile oddzialow i jaki ruch...
Niestety to trzeba wszystko dobrze przemyslec aby nie wywalic kasy w bloto...