logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samochodzik sterowany drogą radiową przez komputer

Pablofff 05 Sie 2005 23:23 5844 21
REKLAMA
  • #1 1710212
    Pablofff
    Poziom 11  
    Potrzebuje pomocy.Jak połaczyć samochodzik zdalnie sterowany drogą radiowa przez komputer.Do tego ma jeszcze być mała kamerka umieszczona na autku dzięki której będzie można widzieć trase jazdy.Troszke to dla mnie za trudne.Jakie mogą byc koszty takiej zabawki?Co potrzebuje żeby ja zrobić?

Za wszelkie informacje z góry dziekuje:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1710798
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 1712729
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 1712935
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Jezeli chodzi Ci o sterowanie typu przod/tyl/stop, to mozesz to zrobic wg ponizszego schemaciku.
    Tranzystory to byly bodajze BC147 [nie pamietam, robielem taki samochodzik z rok temu]. Jak nie bedzie chodzic, to poszukaj innych w tych granicach [pamietaj, ze musza byc NPN].
    Załączniki:
    • Samochodzik sterowany drogą radiową przez komputer sch_samochodzik.jpg (10.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1712939
    valarian
    Poziom 22  
    Porty D0-D3 to porty wyjsciowe od LPT, programikow do sterowania nimi jest caaala masa, zreszta... Mozesz napisac swoj w 5 minut...
    Uziemienia wyjasnien nie wymagaja, a wyjscia P0-P3 to sa po prostu nozki, ktore najczesciej zwierasz z masa naciskajac przyciski w pilocie [caly czas mowie o prostym, zabawkowym samochodziku]. Milej zabawy :-)
  • Pomocny post
    #6 1713139
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    Na tym shcemacie dwa posty wyżej kolektory są zamienione z emiterami :) No i rezystory na bazach by się przydały.
  • Pomocny post
    #7 1713818
    valarian
    Poziom 22  
    Wydaje mi sie, ze jest OK... Choc post byl pisany troche pozno, ale powinno dzialac :-) A jak nie, to obroc tranzystory o 180 stopni :-)
  • Pomocny post
    #8 1713839
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    @valarian : niestety, tylko sie tobie wydaje... ;) Na bazach po rezystorze 4,7kΩ i emitery do GND. A najprościej zamiast sie tak pierniczyć, to złapać się za ULN2003(7 tranzystorów wbudowanych i przystosowanych do poziomu napięć logicznych TTL) - tam nie będzie trzeba żadnych rezystorów, podłączamy wejścia tego układu bezpośrednio, a wyjścia przywierają do GND, gdzy na wejściach jest stan wysoki...
    --
    Pozdrawiam, Daniel
  • Pomocny post
    #9 1714024
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1714128
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    atom1477 napisał:
    Po co kupować drogi ULN2003 o dużej wydajności pradowej skoro tutaj wystarczy mała.
    Kolego ty chyba niedzisiejszy... ;) 2 PLN (najbardziej zdzierski sklep w mojej okolicy) to jest drogo ? A czasu spędzonego przy niepotrzebnej dłubaninie to nie liczysz ?
    Przykładowo : http://www.seguro.pl/cgibin/shop?info=2787&sid=67593d3f
    Co do podpinania się pod pilota, to najbardziej odpowiednie bedą tu transoptory, np. CNY17-3...
    -------------
    EDIT, bo lubię wywalić wszystko co mi leży na wątrobie... ;)
    1. Przy seryjnej produkcji, to mogę ci zalatwic te ULN2003 za 0.60PLN przy 1000szt. Chcesz ? ;)
    2. Złej baletnicy to i fredzel u spódnicy... Co za problem poprowadzić kilka przewodów/ścieżek tam gdzie potrzeba ?
    3. Dłubanina to wieksza ilość elementow do montażu... :)
    --
    Pozdrawiam, Daniel
  • Pomocny post
    #11 1714173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 1714825
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    No to ja żeby was pogodzić to proponuje małe mosfety. Odpada rezystor bazy. więc jest mniej dłubania :) Dla tych co lubią elementy przewlekane proponuje BS170, a dla tych co wolą mniejsze SMD proponuje BSS145. Obydwa z pojemnością bramki <100 pF, więc można podłączać bezpośrednio. Co do ceny nie moge sprawdzić bo cos www.semiconductors.com.pl siadła, ale myśle, że przy kupnie 5 sztuk wyjdzie 1,20 , czyli prawie seryjna produkcja :)

Pozdro
    Boogie
  • Pomocny post
    #13 1714879
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #14 1715096
    Machoni
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    atom1477 napisał:
    No nie wiem może jestem nastawiony na seryjną produkcję :P
    Ale 2 zł a 0,8zł to chyba różnica.

No to ja jednak bym wolal 67 gr w detalu, albo jak Light'I wspomnial 60 w hurcie (i to mniej niz 1000 szt ;p )
  • #15 1715468
    djtonka
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Panowie zabawka będzie zwykła z supermarketu, czyli zasięg paru metrów lub jeśli to możliwe wykorzystać wolny kanał dla sygnału Video w lepszych modelach, więc pytanie czy te wolne kanały mogą się nadawać do tego?
  • #16 1856599
    gua
    Poziom 11  
    a ja mam takie pytanie jak zrobic taki samochodzik od podstaw ale bez zadnych kamer i podlaczania do kompa tylko samochodzik??no w ostatechnosci moze byc na kabel ale lepiej by bylo na radio
  • REKLAMA
  • #17 1856892
    valarian
    Poziom 22  
    Jak na kabel, to to jest az za proste... Teorytycznie...
    Musisz zrobic ladne podwozie, kola, silniki podobierac... Do tego jakis system skretu... I masz samochodzik...
    A co do radia, to nie pomoge... Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem... Ale polecam poszukac na forum radiowym [ale poszukac, nie zapytac, bo tam juz takie posty sa]...
  • #18 1857115
    gua
    Poziom 11  
    ok dzieki a moze byzsilnik od suszarki nawet silny tylko ze musze miec 2 bo chce zeby skrecal podobnie do czolgu a mam tylko 1.i jak zrobic regulacje szybkosci??i mogl bys mi podac adres tego forum
  • #19 1857138
    valarian
    Poziom 22  
    Ale mowie o forum radiowym na Elektrodzie...
    A co do silnikow, to nie wiem, jak wielki ma byc samochodzik, ale te od suszarki sa chyba sa bardzo pradozerne...
    A co do sterowania szybkoscia.. To poszukaj czegos o PWM i mikrokontrolerach... Bo chyba bedzie to potrzebne...
    Ewentualnie potencjometr w obwod miedzy baterie i silnik...
  • #20 1857230
    gua
    Poziom 11  
    chce przez potencjometr ale nie wiem z jakarezystancja
  • #21 1857288
    valarian
    Poziom 22  
    Zalezy od napiecia i silnika... Najlepszy bylby potencjometr linowy, a rezystancje bedziesz musial sobie wyliczyc/ poeksperymentowac...
  • #22 1857327
    gua
    Poziom 11  
    za bardzo na tych potecjometrach sie nie znam na zasilanie dam 18 V(2 x bareria 9 v a silnik nie wiem jaki jest(wyciagniety z suszarki)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy samochodzika zdalnie sterowanego radiowo przez komputer z kamerą umożliwiającą podgląd trasy jazdy. Proponowane rozwiązania obejmują użycie kamery TV (czarno-białej od około 60 zł, kolorowej od 100 zł) oraz mini nadajnika TV do przesyłu obrazu, odbieranego przez telewizor. Sterowanie samochodzikiem można zrealizować poprzez podłączenie do portu LPT komputera, który steruje tranzystorami (np. BC147 NPN) lub układami scalonymi ULN2003, umożliwiającymi przełączanie przycisków pilota. Dyskutowano o konieczności stosowania rezystorów bazowych (np. 4,7kΩ lub 10kΩ) oraz o alternatywie w postaci małych tranzystorów MOSFET (BS170, BSS145) eliminujących potrzebę rezystorów. Poruszono kwestie zasięgu sterowania (np. 300 m) i wykorzystania wolnych kanałów TV do transmisji sygnału wideo. W dalszej części rozmowy omawiano budowę samochodzika od podstaw, dobór silników (np. silniki z suszarki), regulację prędkości za pomocą potencjometru lub PWM oraz kwestie zasilania (np. 18 V z dwóch baterii 9 V). Zalecano poszukiwanie informacji na forach radiowych i elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA