logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion g6-2325sw - System nie startuje Windowsa 8.1

xmarlonx 03 Paź 2017 12:27 1131 8
REKLAMA
  • #1 16735142
    xmarlonx
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

Mam pewien irytujący problem z laptopem HP Pavilion g6-2325sw , jestem świeżo po insalacji nowego systemu win8.1 i raz na 10 uruchomień komputera zdarza się taka sytuacja że system nie chce wystartować pojawia się tylko początkowe logo HP oraz te kropki pod logiem i tak cały czas aż do momentu zrestartowania laptopa, laptopa zrestartuje i wszystko uruchamia się prawidłowo aż do kolejnej takiej sytuacji. Sam już nie wiem co źle zrobiłem może coś w biosie namieszałem , pomożecie mi ??
    p.s do wglądu filmik

• REKLAMA
  • #2 16735158
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3901
    Witam .Jeśli dopiero zainstalowałeś system to sprawdź czy nie popiera aktualizacji do systemu jeszcze ?
  • REKLAMA
  • #3 16735163
    xmarlonx
    Poziom 9  
    Żadnych aktualizacji nie pobiera
  • #4 16735174
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3901
    A włączone są automatyczne aktualizację nic nie pobrał ?(Windows Update)
  • #5 16735197
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    xmarlonx napisał:
    Sam już nie wiem co źle zrobiłem może coś w biosie namieszałem , pomożecie mi ??

Wejdź w BIOS'a i przywróć go do domyślnych ustawień. Szukaj pod "Load default setup".
    Zatwierdź.
    Skoro raz na ileś włączeń uruchamia się prawidłowo, zamieść SMART dysku.
    Z pozycji systemu z CDI =>
    https://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
    Z bootowalnego nośnika z MHDD =>
    http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
  • REKLAMA
  • #6 16735301
    xmarlonx
    Poziom 9  
    Aktualizacje jakieś pobrał był ich tylko 9 , Bios'a zrestartowałem do ustawień początkowych problem nadal się pojawił przy którymś uruchomieniu w załączniku wrzucam screeny z CDI według mnie niby chyba też wszystko ok, zaraz zarzucę MHDD HP Pavilion g6-2325sw - System nie startuje Windowsa 8.1HP Pavilion g6-2325sw - System nie startuje Windowsa 8.1

Dodano po 52 [sekundy]:

HP Pavilion g6-2325sw - System nie startuje Windowsa 8.1

Dodano po 53 [minuty]:

Kurcze nie moge stworzyc obrazu MHDD , tworze przez ultraiso niby wszystko ok jak uruchamiam pendraiva to jest komunikat " invalid system disk replace the disk ,and press any key" tak jak b nie bylo tam wcale tego mhdd , ma to jakies znaczenie jesli staram sie zrobic butowalnego pendraiva na win 7 i uruchomic pendraiva na win 8.1?
  • #7 16735436
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    Ok, nie ma potrzeby wykonywania SMART'u za pomocą MHDD, skoro dałeś z CDI.
    Dysk jest ok.
  • #8 16735446
    xmarlonx
    Poziom 9  
    to w czym może być jeszcze problem??

Dodano po 47 [minuty]:

tak jak zauważyłem jeszcze to coś się dzieje w momencie gdy na klawiaturze zmienia się kolor diody odpowiedzialnej za wifi, lekko się przycina to kółko kręcące się pod logiem hp i albo ruszy dalej albo nie
    filmy poglądowe
    tak jest jak się nie uruchomi już dalej
    https://youtu.be/GyEc9-abf0c

i tak jak windows sie załaduje
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Pavilion g6-2325sw, który po zainstalowaniu systemu Windows 8.1 nie uruchamia się poprawnie. Po pojawieniu się logo HP i animacji kropków, system nie startuje, co wymaga restartu. Użytkownik sprawdził aktualizacje systemowe oraz zresetował BIOS do ustawień domyślnych, jednak problem nadal występuje. Wskazano na możliwość problemów z dyskiem, ale wyniki z CrystalDiskInfo sugerują, że dysk jest w porządku. Użytkownik zauważył, że problem może być związany z diodą Wi-Fi oraz zacinaniem się animacji ładowania. Ostatecznie zasugerowano aktualizację BIOS-u jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA