logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trudności z regulacją nowego reduktora gazu po wymianie - czy to normalne?

spayder 06 Sie 2005 08:53 4590 11
REKLAMA
  • #1 1710567
    spayder
    Poziom 11  
    Witam,
    Czy ktoś znający się na regulacji gazu może mi powiedzieć czy to jest naturalne:
    Po wymianie reduktora na nowy przejechaniu około 1 tyś km pojechałem na regulacje okazało sie że zakres regulacji śruby przy reduktorze to zaledwie niecałe ćwierć obrotu, efekt jest taki że bardzo ciężko jest ustawić odpowiednią dawkę gazu czy to normalne działanie czy coś jest nie tak z reduktorem. I dodatkowo czy to może powodować następujące problemy:
    jak mam zimny silnik i przelączam z benzyny na gaz to za pierwszym razem zawsze silnik gaśnie dopiero za drugim sie przełącza, przy rozgrzanym silniku zaraz po przełączeniu spadają obroty a po kilku sekundach stabilizują się na odpowiednim poziomie i dalej jest ok?
    Będe wdzięczny za wszelkie uwagi.
  • REKLAMA
  • #2 1710930
    opto17
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    z gaśnięciem po przełączeniu na gaz to normalne że gdy zbyt szybko przejdziesz na gaz że samochód gaśnie
  • #3 1711098
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Uważam, że wszelkie niezamierzone gaśnięcia pojazdu wcale nie jest normalne. Mnie też się zdarzało, ale po regulacji gazu ustało.
  • REKLAMA
  • #4 1714311
    spayder
    Poziom 11  
    Na starym reduktorze nie miałem takich problemów chyba że zimą za szybko przełączyłem ale latem nigdy obecnie po wymianie reduktora za każdym razem z rana jak przełanczam pierwszy raz na gaz to odrazu gaśnie jakby nie dopływał gaz(nie mam problemów z ponownym odpaleniem na benzynie co uważam za ważne przy starym reduktorze i zgaśnieciu silnika po przełączeniu na gaz to zawsze miałem problem z odpaleniem)
  • #5 1714478
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    wszystko zależy od tego jaki reduktor(producent) i jaka bryka w japońcach może być trochę zabawy?Napisz coś więcej
  • REKLAMA
  • #6 1714607
    spayder
    Poziom 11  
    Samochód to Matiz, reduktor najprawdopodobnie (tak mam napisane na karcie gwarancyjnej) to LandiRenzo model EC04 (przy okazji jak by ktoś miał jakieś namiary na strone gdzie będzie coś napisane na temat tego reduktora to będę bardzo wdzięczny) co do reszty to obecnie mam komputer BingoS (niedawno wymieniałem z AL604).
  • #7 1714653
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    to dobry reduktor, podreguluj czas nakladania sie benzyny na gaz oraz sprawdz cos ie dzieje na sondzie
  • #8 1714714
    spayder
    Poziom 11  
    A czy normalna jest taka czułość reduktora właściwie to nawet nie jest ćwierć obrotu każdy ruch śruby powoduje że skład skacze ze skarajności w skrajność
  • #9 1715263
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Od dawien dawna landiki były problemowe pod względem wolnych obrotów.

Dodano po 1 [minuty]:

co do renzo to jeszcze jak nowy to ujdzie
  • #10 1716086
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    w moim nie ma takiego problemu, ale mam inny landi bo na 200PS i jak narazie jest super
  • REKLAMA
  • #11 1716305
    spayder
    Poziom 11  
    W czwartek będą nowe informacje to dam znać.
  • #12 1726793
    spayder
    Poziom 11  
    Dla zainteresowanych mam ciąg dalszy wczoraj zaprowadziłem samochód do warsztatu i zostawiłem go do dzisiaj do wystygnięcia wtedy gaśnie po przełączeniu na gaz, panowie w warsztacie wyjeli reduktor wyczyścili go i złożyli nic ciekawego w środku nie znależli tak sie wyrazili jak odbierałem samochód narazie nie gaśnie jeszcze sprawdze czy jutro z rana nie zgaśnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po wymianie reduktora gazu na nowy model LandiRenzo EC04 w samochodzie Daewoo Matiz pojawiły się problemy z regulacją dawki gazu – zakres regulacji śruby wynosi mniej niż ćwierć obrotu, co powoduje dużą czułość i trudności w ustawieniu właściwego składu mieszanki. Objawem jest gaśnięcie silnika przy pierwszym przełączeniu z benzyny na gaz na zimnym silniku oraz spadek obrotów po przełączeniu na rozgrzanym silniku, który stabilizuje się po kilku sekundach. Użytkownik zauważył, że na starym reduktorze takich problemów nie było. W dyskusji podkreślono, że gaśnięcie przy przełączaniu może wynikać z zbyt szybkiego przejścia na gaz, ale nie jest to normalne zjawisko i wymaga regulacji. Zalecane jest podregulowanie czasu nakładania się benzyny na gaz oraz kontrola sondy lambda. Reduktory LandiRenzo bywają problematyczne pod względem stabilności wolnych obrotów, zwłaszcza w starszych modelach, jednak nowy EC04 jest uznawany za dobry. Po wizycie w warsztacie i czyszczeniu reduktora problem gaśnięcia nie występował przez pewien czas. W systemie gazowym zastosowano również komputer BingoS, niedawno wymieniony z AL604.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA