Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung Dual Cook BQ1S4T133 - Przegrzewanie się i zaparowanie piekarnika

ber 04 Oct 2017 14:52 5433 8
    ber
    Level 15  
    Witam.
    Jakiś czas temu po kilku minutach działania piekarnika Samsung Dual Cook BQ1S4T133 (nagrzewał się dopiero) wywaliło bezpieczniki, mam wrażenie że też trochę zaśmierdziało spalenizną i poszedł z niego lekki dymek. Sprawdzałem później piekarnik i dziwnie działał (np. przy włączonym termoobiegu najpierw jeden a później drugi wiatrak się wyłączał). Zostawiłem sprzęt w spokoju aż... jakiś miesiąc później żona, zapomniała że jest uszkodzony i po prostu upiekła w nim coś dobrego :)

Ku mojemu zdziwieniu wszystko niby zadziało poprawnie. Niestety ostatnio dokładnie się przyjrzałem jak działa piekarnik i piecze ok, ale nagrzewa się wszystko wokół (przednie drzwiczki, wyświetlacz wraz z pokrętłami, płyta indukcyjna, szafki obok). Dodatkowo jest zaparowany od środka cyfrowy wyświetlacz a po otworzeniu piekarnika wydobywają się spore ilości pary (wcześniej było jej zdecydowanie mniej).

Ponieważ nie mam kompletnie doświadczenia z piekarnikami, nie mam pojęcia jak się za to zabrać, czy w ogóle warto i co zastane wewnątrz piekarnika. Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem i może wie czego to może być wina, na co zwrócić uwagę po rozebraniu piekarnika?
    Po prostu zanim zostanie wezwany serwisant, chciałbym wiedzieć czy nie da się tego naprawić samemu i ewentualnie jakich kosztów spodziewać się naprawy.

pozdrawiam i dziękuje za wszelkie sugestie.
    tadeq
    Level 11  
    Witam
    Nigdy nie naprawiałem piekarnika i proszę o wybaczenie jeżeli napiszę coś nie tak. Wydaje mi się że w piekarniku są 2 wentylatory. 1 do termoobiegu a 2 do chłodzenia obudowy piekarnika. To znaczy ten drugi owiewa piekarnik z zewnątrz i powoduje że inne elementy kuchni nie nagrzewają się.
    Moja sugestia to byś odnalazł ten 2 wentylator i sprawdził go. Podejrzewam że jest spalony i stąd był ten dymek.
    Pozdrawiam Tadek
    adat2
    Level 12  
    Witam, miałem taki sam problem. Po kilku minutach zależności od wilgotności potrawy, wywalało bezpieczniki. Problem jest prozaiczny tj. para skrapla się w filtrach przeciwzakłóceniowych. Powód zła lokalizacją puszki z płytką. Problem usunięty zaślepiłem płytką otwór i przemieściłem filtry w inne miejsce (trzeba wyczyścić płytkę pod spodem może być osmolona, a para wodna może być też w dolnym wentylatorze, także trzeba umyć oś i tuleje silnika wentylatora.
    GabiPas
    Level 2  
    Witam,
    kilka dni temu miałam podobną sytuację. Podczas nagrzewania piekarnika nagle coś zasmierdzialo strzeliło i wywaliło korki. Teraz jak włączam termoobieg to dolny wentylator nie kręci się tylko górny i tyl nagrzewa się do czerwoności. Przy funkcji pieczenia góra-dół działa normalnie, aczkolwiek mam wrażenie ze słabiej. Zastanawiam się czy górny wentylator służy do pieczenia czy chłodzenia no i dolny. Czy miał ktoś podobną sytuację? Co mogło się stać i czy samemu można to naprawić?
    adat2
    Level 12  
    Zaraz padnie bezpiecznik termiczny bo nie ma cyrkulacji, ośka w wiatraku dolnym jest zatarta.
    GabiPas
    Level 2  
    Nawet jeśli użyje tylko opcji pieczenia góra-dół?
    ber
    Level 15  
    pyrokar01 wrote:
    Jak wyjąć wentylator górny? Bo mam zatartą ośkę prawdopodobnie i walnął mi przez to termostat
    To jest bardzo proste, po zdjęciu obudowy wystarczy odkręcić/ poluzować kilka śrubek by wysunąć wiatrak z uchwytów. Tak wygląda wyjęty wiatrak obok miejsca zamocowania :)