logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Muszę wyjmować zworkę i włożyć żeby właczyć PC.

Krzychu102 04 Paź 2017 15:38 2736 13
REKLAMA
  • #1 16737604
    Krzychu102
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Opis Awarii:
    Gdy chcę włączyć komputer podłączam go do prądu oraz po chwili uruchamia się na około 4-5 sekund po czym się wyłącza. Komputer włączam kablem ponieważ przycisk nie działa, tak powiedział mi informatyk. Komputer się nie odpalał więc nie wiedziałem co zrobić zadzwoniłem do niego a on powiedział mi żeby włączyć komputer należy przestawić zworkę albo ją wyjąć i włożyć do tego samego pinu. Gdy już komputer się włączy oczywiście resetują mi się data oraz czas i nie to jest głównym problemem ale problemem jest to że zworka może się uszkodzić, a i mi nie chce się tracić czasu na wyjmowanie i wkładanie. Jeśli wszystko już się odpali muszę wcisnąć F1 aby dalej zaczął się odpalać Windows. Nie wiem co mam robić i co jest źródłem problemu , napiszcie mi proszę czy wymiana baterii albo pomoże lub co zrobić abo działało. Proszę o pomoc, dodam też że komputer był składany. ( Dodam zdjęcie zworki jeśli jest potrzebne)
    01- Marka, model, rev. płyty głównej. oraz wersja BIOS. Płyta główna Acer MG43M. Wersja biosu ( Nie wiem coś obok płyty głownej jest napisane Ver 1.0)
    02- Typ i częstotliwość procesora. Intel Core 2 CPU 4300 1.80Ghz
    03- Zainstalowana pamięć (pojemność i timingi). 6gb
    04- Typ karty graficznej. Zotac Zone NVIDIA 710 Gt (2gb)
    05- Marka i moc zasilacza (o ile brak możliwości podania danych z pkt 06, a
    zachodzi podejrzenie, że PSU może stanowić przyczynę problemów). 300 W Hipro hp-p3017f3p
    06- Napięcia zasilacza (najlepiej sprawdzone miernikiem/woltomierzem). W granicach normy. (Nie sprawdzałem sprawdzał informatyk)
    07- Temperatury podzespołów (powinny być sprawdzone termometrem). Nie wiem ale nie są wymagane.
    08- Jeśli problem dotyczy innych elementów w komputerze - także ich markę
    i model. Nie dotyczy
    09- Rodzaj zainstalowanego systemu operacyjnego (SP, 32bit, 64bit). Win 7 64 Bit
    10- Nazwa zainstalowanego programu antywirusowego. AVG
    11- Dokładny komunikat błędu (jeśli występuje). Nie występuje
    12- Opis dźwięków (beep code) z głośniczka systemowego. Normalny jednorazowy dzwięk.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16737616
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Czy jest zamontowana sprawna bateria od BIOSU.
    I podczas zakładania ustawić odpowiednio zworkę tak aby nie zwierała baterii.
  • #3 16737651
    Krzychu102
    Poziom 9  
    krzysiozak napisał:
    Czy jest zamontowana sprawna bateria od BIOSU.
    I podczas zakładania ustawić odpowiednio zworkę tak aby nie zwierała baterii.
    Cześć dzisiaj albo jutro dostaję nową baterię od biosu a i jeszcze mam pytanie co to znaczy ustawić zworkę tak aby nie zwierała bateri? Nie dotykała bo nie rozumiem sorki ale jestem w tym troche zielony :D?
    Z góry dziękuję za wytrwałość i odpowiedz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16737661
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Najczęściej zworka ma możliwość połączenia jednej z dwóch możliwości.
    Są trzy bolce dla zworki, jedna daje możliwość zasilenia, potrzymania pamięci BIOS [W Tym zegara systemowego], a druga daje możliwość [bez dotykania obudowy baterii] zwarcia baterii w celu np, skasowania hasła do BIOSU. Kasowanie dokonuje się przez zwarcie na kilka sekund. Wpisz w wyszukiwarkę hasło:"zworka od BIOSU" a wszystko ci się rozjaśni.

Wpisz w wyszukiwarkę także literki [napisy] które są koło zworek, też sieć powinna ci dać odpowiedź na ten temat co to jest i do czego służy.
  • Pomocny post
    #5 16737678
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    To podobno jest od Twojej płyty.
    Jumper No 9:

• REKLAMA
  • #6 16737682
    Krzychu102
    Poziom 9  
    Okej w takim razie na który pin mam przełożyć aby działał normalnie komputer i żebym przy włączaniu nie musiał wyciągać i wkładać zworki.

Dodano po 1 [minuty]:

Zdzisław1980 napisał:
    To podobno jest od Twojej płyty.
    Jumper No 9:

Okej dzięki wiem gdzie jest zworka.
  • Pomocny post
    #7 16737694
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Na zdjęciu jest czyszczenie pamięci BIOS, czyli zworka zwiera baterie. I to jest nie dopuszczalne na dłuższy czas bo rozładowuje baterię. napis:"CL" czyli "Clir" czyścić.
    Czyli zostaje tylko podłączyć drugą możliwość.

• #8 16737700
    Krzychu102
    Poziom 9  
    Okej teraz z tego co widzę to zworka moja jest ustawiona na pinie 2,3.
    I I > I > Zaznaczyłem strzałką.

Dodano po 5 [minuty]:

A i na którym pinie ustawić zworkę żeby nie zwierała bo jak ustawiam na 1,2 to się komputer włącza na 4-5 sek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 16737733
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Podstawowe pytanie. Pisałeś że nie działa przycisk włączania. Jest uszkodzony przycisk - czy MB nie reaguje na niego.
    Może jest tak ze wszystko jest dobrze bo niektóre płyty po włączeniu głównego zasilania na chwile zakręcają wiatrakami tak jakby robiły test.
    Zworka na 1-2 jest ustawiona jako normalna praca i tak powinna być ustawiona normalnie.
  • #10 16737742
    Krzychu102
    Poziom 9  
    Zdzisław1980 napisał:
    Podstawowe pytanie. Pisałeś że nie działa przycisk włączania. Jest uszkodzony przycisk - czy MB nie reaguje na niego.
    Może jest tak ze wszystko jest dobrze bo niektóre płyty po włączeniu głównego zasilania na chwile zakręcają wiatrakami tak jakby robiły test.
    No własnie oto chodzi włącza się na chwile po czym chwile zakręci wiatrakami i się wyłącza a i jeszcze dodam że przy włączaniu musze klikać F1

Dodano po 1 [minuty]:

Dobra czyli zmienić zworkę z pinu 2,3 na 1,2 i co jeszcze zrobić żeby działało? Wymienić baterię Biosu?

Dodano po 1 [minuty]:

Mam nową baterię własnie ją dostałem zmienić ją czy jak?
  • #11 16737756
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Czy masz uszkodzony włącznik w obudowie - czy płyta nie czyta ?
  • #12 16737758
    Krzychu102
    Poziom 9  
    Płyta chyba normalnie działa ponieważ teraz piszę z wami na tym komputerze a włącznik nie działa ponieważ komputer był składany a została stara obudowa.
  • Pomocny post
    #13 16737764
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    To jak wejdziesz do BIOS-a to poszukaj w sekcji POWER opcji dotyczącej stanu po powrocie zasilania.
    ( brzmi jakoś tak : after power lost / return ) to ustaw na opcję: ON ( domyślnie jest OFF )
  • #14 16737768
    Krzychu102
    Poziom 9  
    Okej i co to pomoże bo obecnie mam tak ustawione że jeśli podłącze komputer do kontaktu tu się włącza na te 4-5 sekund?

Dodano po 2 [godziny] 22 [minuty]:

Zdzisław1980 napisał:
    To jak wejdziesz do BIOS-a to poszukaj w sekcji POWER opcji dotyczącej stanu po powrocie zasilania.
    ( brzmi jakoś tak : after power lost / return ) to ustaw na opcję: ON ( domyślnie jest OFF )
    Dzięki za pomoc już wszystko działa :D

Dodano po 33 [sekundy]:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem komputera, który włącza się na 4-5 sekund, a następnie się wyłącza. Przyczyną może być uszkodzony przycisk włączania oraz niewłaściwe ustawienie zworki na płycie głównej. Informatyk zalecił przestawienie zworki, co użytkownik wykonuje, ale obawia się o jej uszkodzenie. W trakcie dyskusji poruszono również kwestię wymiany baterii BIOS, co może pomóc w rozwiązaniu problemu z resetowaniem daty i czasu. Użytkownik otrzymał nową baterię i uzyskał wskazówki dotyczące ustawienia zworki oraz opcji w BIOSie, co ostatecznie doprowadziło do rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA