logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faac 748 - silnik działa tylko chwilę, przekaźnik pyka, centrala resetowana

szymek22 05 Paź 2017 11:27 1713 4
REKLAMA
  • #1 16739185
    szymek22
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam taki oto problem z centralą faac 748:
    Centrala załłącza silnik tylko na chwilę w jedną stronę , a w drugą wcale - tylko pyknie , silnik mam po kompletnym przewinięciu uzwojenia, (bo uszkodzone było uzwojenie rozruchowe) silnik "na krótko" z samym kondensatorem i bez centrali 748d chodzi perfekt w obie strony ,a z centralą jest takie coś jak w załączonym filmie - tylko pochodzi sekunde , pyknie przekaźnik i koniec :( - radio sprawne, centrale resetowałem, (w programowaniu auto są standardowe parametry i nic:(?), mostki jak trzeba porobione na tej szerokiej wtyczce - nie wiem w czym może być problem?

tu film:
    https://www.youtube.com/watch?v=UpbRnbpQqY4&feature=youtu.be
    tu zdjęcie jak to wygląda:
    Faac 748 - silnik działa tylko chwilę, przekaźnik pyka, centrala resetowana
  • REKLAMA
  • #2 16739416
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3625
    A cóż to za krańcowka? Powinna być podwójna ale każdy kierunek osobno wyłączany - sądząc z opisów ta owszem, ma 2 styki NC ale oba działają jednocześnie niezależnie od kierunku wychylenia.
    Jeszcze widać że coś pomruguje w radiu.... Coś z radiem czy z ogólnym zasilaniem + 5V?
    Chociaż stan LEDów na fotce zasadniczo poprawny.
  • REKLAMA
  • #3 16739464
    szymek22
    Poziom 15  
    krańcówka działa- tak jak widać - kółko w jedną stronę - obroty w prawo , a w drugą w lewo, a rozłączają ją dwie blaszki no obu końcach bramy, co do mrugania radia - to mruga dioda - jedno naciśnięcie przycisku na pilocie- jedno mrugnięcie diody w radiu - tak zawsze było- mam jeszcze jedno radio i jest tak samo
  • REKLAMA
  • #4 16854359
    Herman85
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Problem rozwiązany? Mam podobne objawy i nie wiem co dalej z tym fantem. Świecą 4 diody: FSW O, FSW CL, STOP i EDGE -> status 02 i nie działa ani zamykanie ani otwieranie. Jak świeci też którakolwiek z krańcówek i status jest 00 lub 03 to na sekundę załączy się silnik i nie idzie dalej. Fotokomórki zablokowane na stałe, STOP i EDGE też. Zmiana kierunku nic nie daje. Czy ten sterownik potrzebuje obciążenia w postaci silnika? Bo podłączam sam sterownik na stole i sprawdzam wyjście miernikiem. Enkodera nie mam i jest zablokowany w sterowniku. Problem jest niezależnie od źródła - na pilocie i po podaniu minusa na "1" jest to samo. Ktoś rozwiązał ten problem?
    Pozdrawiam
  • #5 16877129
    szymek22
    Poziom 15  
    tak problem rozwiązany - dałem płytke do elektronika- sprawdził i coś naprawił - koszt 100zł i po problemie
REKLAMA