logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Antena - Sygnał pod warunkiem trzymania anteny ręką

Mroovek 05 Paź 2017 13:44 13563 6
REKLAMA
  • #1 16739382
    Mroovek
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witajcie.

Mam bardzo nietypowy problem.

Pewnie będziecie się turlać ze śmiechu, ale to fakt jest...

Kupiłem antenę pokojową "One for All" SV9386.
    Zainstalowałem wysoko na szafie w miejsce starej którą oddałem babci.
    (Stara dipolowska kierunkowa pokojowa antena w tym samym miejscu antena odbierała wszystko choć z MUX8 czasem były problemy i trzeba było ją lekko obracać to w prawo to w lewo - czasem 1-2 stopnie obrotu robiły różnicę)

Przy nowej antenie znalazłem chyba optymalne ustawienie bo najlepsza jakość i siła sygnału.

I teraz mam tak ( MUXy odbierane z nadajnika Chorągwica, odległość od nadajnika w linii prostej 23 km) :

MUX-1 siła sygnału powyżej 90% jakość powyżej 90% stabilnie
    MUX-2 siła sygnału powyżej 90% jakość powyżej 90% stabilnie
    MUX-3 siła sygnału powyżej 90% jakość powyżej 90% stabilnie

Natomiast z MUX-8 są jaja:
    - jak dotykam palcem antenę siła ok 85%-90% jakość ok 90% i stabilnie
    - jak odsunę rękę od anteny - siła nadal 85-90% jakość spada prawie do 0%

(dotykanie palcem anteny nie wpływa na MUXy 1,2 i 3 )

Antena ma regulację siły wzmocnienia ale zmniejszenie wzmocnienia wpływa negatywnie na wszystkie MUXy.

Czy ktoś miałby jakiś pomysł co może być przyczyną i jak można byłoby ewentualnie lekko zmodyfikować antenę ( może coś przykleić, przysłonić, przytłumić sygnał od jednej strony - jeśli tak to czym?) ?
    Oczywiście palca odcinał sobie nie będę żeby go na antenie przykleić ;) ale może ktoś coś wymyśli?

Jakiś magnes? Folia aluminiowa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16739466
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    To nie są jaja, lecz fizyka. Dotykając anteny, stajesz się jej częścią, czyli zmieniasz charakterystykę elementu. Na zakresie VHF (MUX8) daje to efekt w odbiorniku, a na UHF - jest to niezauważalne. Podobnie mam z kuchennym radiem na UKF - dotykam anteny i załącza się odbiór stereofoniczny. Nie chcę się wymądrzać, więc poczytaj coś o nadawaniu sygnałów RTV. Może specjaliści od radiotechniki okażą się lepszymi belframi od mnie. Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16739514
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 16739522
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    Mroovek napisał:
    Kupiłem antenę pokojową "One for All" SV9386

Kupiłeś sobie bardzo drogi gadżet, a nie antenę. Jeżeli tylko możesz, to ją zwróć.
    Mroovek napisał:
    "One for All"

Znasz powiedzenie - jeżeli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego!
    antena wewnętrzna One For All SV 9386 napisał:
    DAB, DAB+, DVB-T, DVB-T2, FM, UHF, VHF

Szkoda że napisali jeszcze DVB-S/S2/HD/4K. :wink:
    Czym podyktowany jest wybór anteny pokojowej? Nie masz możliwości zamontowania małej anteny zewnętrznej?
    Mroovek napisał:
    Zielonki

Jeżeli to Zielonki k. Krakowa, to odbierasz mux-8 z Chorągwicy, nadawany w polaryzacji pionowej. Jeżeli chcesz odbierać stabilnie wszystkie mux-y musisz użyć tzw. anteny combo V/H lub dwóch oddzielnych anten VHF i UHF.
  • REKLAMA
  • #5 16740606
    Mroovek
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedzi.

Kupiłem antenę szczerze mówiąc trochę na szybko bo kupując babci TV i dobrałem antenę, ale że u babci nie odbierała to dałem jej moją. Nie miałem za bardzo czasu tego sprawdzić bo to było na szybko, a gość w sklepie polecał. W takim razie dziś ją zwrócę, bo mam możliwość zwrotu do 14 dni i może jeszcze gdzieś poszukam takiej starej dipolowskiej jak miałem albo jakiejś combo V/H jak poleca _kli.

Anteny zewnętrznej niestety nie bardzo mam jak zamontować. Do tej pory pokojowa się sprawdzała, ale dałem ją babci bo leży chora i bardziej potrzebowała TV niż ja ( ja oglądam TV tylko może chwilę wieczorem przed snem, ew. w weekend ) więc i bez tego chwilę wytrzymam.
  • #6 16742091
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    Mroovek napisał:

(Stara dipolowska kierunkowa pokojowa antena w tym samym miejscu antena odbierała wszystko choć z MUX8 czasem były problemy i trzeba było ją lekko obracać to w prawo to w lewo - czasem 1-2 stopnie obrotu robiły różnicę)

Kup antenę ASP-4 i jak masz MUX-8 nadawany w pionie to antenę ustaw pod kątem ok. 45°. Można dać bez siatki. Antena - Sygnał pod warunkiem trzymania anteny ręką
  • REKLAMA
  • #7 20096800
    Mroovek
    Poziom 9  
    Zmiana anteny na inną

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z anteną pokojową "One for All" SV9386, która działa poprawnie na MUX-1, MUX-2 i MUX-3, ale sygnał MUX-8 jest niestabilny, co poprawia jedynie dotykanie anteny. Odpowiedzi wskazują, że dotykając anteny, zmienia się jej charakterystyka, co wpływa na odbiór sygnału. Użytkownicy sugerują, że antena może być niewłaściwa do odbioru MUX-8, zalecając zwrot anteny i poszukiwanie modelu combo V/H lub innej anteny, która lepiej sprawdzi się w danej lokalizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA