logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora Calypso 6282 - Jak poprawnie zestroić radio, aby uniknąć odstrajania?

Kaziu1991 05 Paź 2017 13:55 2808 4
REKLAMA
  • #1 16739404
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 524
    witam,
    Od dawna posiadam Diorowskie Calypso 6286, jakiś czas temu podjąłem próby naprawy radia, na szczęście skuteczne. Radio gra... jakoś tam. I o to właśnie chodzi, że gra byle jak. Na falach długich znajdę PR1, UKF też działa, zakres posiada do 100MHz. Problem polega na tym, że radio odstraja się i dostraja (pływa), po za tym raz gra głośno i wyraźnie a za moment ścisza się do tego stopnia, że ledwo coś słychać. Radio jako, że elektrycznie jest raczej sprawne odłożyłem je na półkę, w oczekiwaniu na lepsze dni. Lepsze dni nadeszły, udało mi się odkupić od agencji mienia wojskowego Zopanowskiego PGS-21. Po małym przeglądzie i sprawdzeniu poprawności działania generatora oraz miernika podjąłem decyzje o zdmuchnięciu kurzu z calypso i dokończenia pracy. Niestety nie wiem jak się do tego zabrać, na co zwracać szczególną uwagę, gdzie fizycznie się podpinać do układu, czy lutować bezpośrednio końcówki przewodu generatora do elementów radia, czy stosować sztuczną antene, czy kondensator? Nigdy po prostu nie stroiłem i nie wiem jak ugryźć temat. Prosiłbym też o zaznaczenie na schemacie gdzie co odłączyć, gdzie podłączyć generator. Będę wdzięczny za cierpliwość i pomoc

poniżej link do schematu
    http://www.fonar.com.pl/audio/schematics/radio/tube/calypso_ramona_rumba.htm
  • REKLAMA
  • #2 16739741
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Radio jedno z lepszych z półki tańszych aparatów masowych.
    Bolączką ich były styki suwaków w przełączników zakresu,styki w podstawkach lampowych oraz kodesatory mikowe.
    Radio,żeby miało wartość powinno być na oryginalnych częściach. Atu po latach może się okazać konieczność wymiany kondesatorów.
    Moja podpowiedź to sprawdzenie na upływność kondesatorów i wymiana na nowe gdyby miały upływność.druga rada to odkręcić przełącznik i po kolei wyciągnąć suwaki -oczyścić sprawdzić czy blaszki w suwakach nie są wyłamane i trzymają się dobrze.styki w podstawkach oczyścić specjalnym płynem do styków.
    Jak to nie pomorze to bym wymienił kondesatory /200p/w p.cz,dalej wymienił rdzenie czarne na nowsze i dokładnie zestroił pośrednią a dalej ustawił
    oscylatory i zestroił wejścia. Stroimy tylko na przyrządzie.Stare zakłady jeszcze takie
    przyrządy mają. Co do odbioru fal długich i średnich to trzeba zapomnieć.Na moim terenie grają tylko 3-5 stacji.Gra UKF ale potrzebna jest antena na dachu.
    Pozdrawiam Miro.Nasz
  • REKLAMA
  • #3 16739850
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 524
    a więc tak, przełącznik był już czyszczony, był wymontowany i wyczyszczony mechanicznie, następnie złożony i zamontowany. Kondensatory tj. kartoflaki wszystkie wymienione na współczesne. Elektrolity zostały uformowane i zamontowane ponownie. Podstawki lampowe również zostały wyczyszczone, a podstawka od ECH81 została wymieniona na nową. Same nóżki lamp też zostały przetarte wełną stalową, stąd jestem pewien, że nie ma na nich żadnych tlenków, siarczków itp. Kubków p.cz nie ruszałem ze względu właśnie na ponowne strojenie, a nie mam o tym zielonego pojęcia. Dlatego też zwróciłem się z prośbą do szanownych miłośników starej poczciwej elektroniki.
  • REKLAMA
  • #4 16740705
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Zrobiłeś wszystko co trzeba było zrobić.
    Zanim zaczniesz stroić to sprawdź na dobrym grającym radiu jak odbierają stacji.Sam zadecydujesz słuchając czy tak samo gra i ile gorzej Twoje.Gdyby grało tak samo lub nieco gorzej to bym tak zostawił.Niska będzie grała ładnie i w miejsce adaptera podłączył bym mp z nagraniami wsłuchując się w piękny głos tej epoki.
    Gdyby Ci ten pomysł nie podobał się to szukał bym kogoś mającego generator by dokładnie zestroić./Przy dokładnym zestrojeniu uzyskasz większą czułość i lepiej grające pary stacji ,które zostały./ Pozdrawiam Miro Nasz
  • #5 16753894
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Zaczynając swoją pierwszą pracę w Diorze dostałem się na montaż na produkcję Sonaty to to samo tylko a adapterem. Pośrednią AM(465 KHz) stroiło się jak dobrze pamiętam przy wciśniętym klawiszu Śr w radiu na wobulatorze, zbierało się sygnał po diodzie detekcyjnej, a sygnał podawało się na S1 EF89 i stroiło się filtr na max 2K7A. Potem zmniejszało się sygnał z gen i podawało się na S1 ECH81 i stroiło się na max filtr 2K7A ten pomiędzy lampami ECH a EBF. Po zestrojeniu tych filtrów, sygnał z gen. podawało się na wejście antenowe i stroiło się (eliminator) na minimum sygnału. Eliminator to jest cewka na osobnej płytce gdzie jest gniazdo antenowe. Następnie stroiło się zakres fal Śr.Dl i Kr.Pokazany schemat zawiera według mnie błąd. Popatrz na styki przełącznika A 4,5,6. 6 jest cały czas na masie i zwiera diodę detekcyjną, tak samo zwiera C 45 w dyskryminatorze. Strojenie FM. Sondy wobuloskopu które zbierały sygnał podłączało się na wyj dyskryminatora na R 11 (krzywa PI), a drugą na - C45 (krzywa S). Podawało się 10,7 MHz na S1 EBF 89 i stroiło się filtr FP2 na max , zmniejszało się poziom syg. i podawało się na S1 ECH81 i stroiło się filtr FP1 na max. Tutaj(schemat) znowu nie jest tak bo cewka (wtórna) zaznaczona że jest w głowicy była na osobnej płytce (dopasowanie wyj.p.cz. z głowicy do wej. wzmacniacza p.cz.FM) i ją też stroiło się na max. sygnału. Potem przełączało się wobuloskop na drugą sondę i stroiło się cewkę miedzy diodami na prostoliniowy odcinek ( minimalizacja zniekształceń). Po zestrojeniu p.cz.FM stroiło się zakres, wtedy 66 - 73 MHz. Tak wyglądało strojenie radia w praktyce w zakładzie.
REKLAMA