logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zsynchronizować pracę pieca gazowego Saunier Duval z piecem węglowym Galmet?

Alberto27 05 Paź 2017 15:16 2943 7
REKLAMA
  • #1 16739587
    Alberto27
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam
    Piec gazowy dwufunkcyjny saunier duval isotwin h-mod spięty przez wymiennik ciepła z piecem na węgiel galmet hydraulicznie jest wszystko ok.
    Użytkuje piece osobno okresami raz gazowy raz węglowy nigdy nie są załączone razem. Gdy piece byłyby załączone razem mogłoby się zdarzyć że pompy w układzie zamkniętym mogłyby pracować razem gazowego i przy wymienniku ciepła. Piec gazowy jest sterowany sterownikiem exacontrol e7. Jak zasterować żeby jak załączy się pompa pieca węglowego po stronie układu zamkniętego a pieca gazowego się wyłączyła.
    Może jakieś pomysły.
  • REKLAMA
  • #2 16739705
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1618
    Może uruchamiaj pompy przez wspólny przekaźnik. Jak jedną załączy to druga się wyłączy.
  • REKLAMA
  • #3 16740854
    Alberto27
    Poziom 10  
    Przekaźnik ok tyle też wiem podłączam go na wyjscie ze sterownika pieca wegiel na jedną pompę, a jak w piecu gazowym (na przyłącza w piecu gazowym czy sterownik exa control e7) nie wiem gdzie sie wpiąć postaram się dołaczyć schematy pieca i sterownik exacontrol

Dodano po 28 [minuty]:

Jak zsynchronizować pracę pieca gazowego Saunier Duval z piecem węglowym Galmet?
    Schemat pieca gazowego

Dodano po 14 [minuty]:

Dodano po 19 [minuty]:

o ile na schemacie pieca gazowego widać wszystko to na schemacie exa control e 7 już nie jest tam 5 styków 1 i 2 wykorzystywany jest na podłączenie do pieca reszty opisu nie widać i nie moge znaleźć co to za styki.Jak zsynchronizować pracę pieca gazowego Saunier Duval z piecem węglowym Galmet?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16742428
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1618
    Potrzebujesz przekaźnika z podwójnymi stykami. Przez styk NZ (normalnie zamknięty) łączysz pompkę z pieca gazowego. Przez styk NO łączysz pompę pieca węglowego i cewkę przekaźnika zamiast pompki pieca węglowego.
    Bez podawania napięcia na cewkę przekaźnika działa normalnie pompa gazowego. Po podaniu napięcia na cewkę, ma się włączyć pompa węglowego, włączy się i odetnie pompę gazowego.
  • REKLAMA
  • #5 16744683
    Alberto27
    Poziom 10  
    Ok dzieki. Utwierdziles mnie w przekonaniu, ze to najlepsze rozwiazanie.
  • #6 16756287
    Alberto27
    Poziom 10  
    Jednak podlaczenie takie powoduje ze piec gazowy wywala błąd.
    Zastanawia mnie zacisk oznaczony jako 3 na schemacie zlacze termostatu pokojowego 24 V. Tam jest mostek co sie stanie jak sie go zdejmie?

Dodano po 54 [sekundy]:

I jakby tam zapial przekaznik
  • #7 16764721
    herbus82
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Pompa na wymienniku włącza się razem z pompa pieca węglowego a pompa w kotle gazowym jest na układzie zamkniętym i pcha bezpośrednio w grzejniki. Podlaczasz sterownik do kotla gazowego i palisz w piecu węglem. Jak spadaniespadanie temp. sterownik zalaczy kociol gazowy.
  • #8 16778441
    Alberto27
    Poziom 10  
    Temat rozwiązany zacisk 3 w gazowym ma zworę w to miejsce podłączyłem przekaźnik a cewkę przekaźnika na sterownik pieca na węgiel wyjście na pompkę działa wszystko jak należy.

Dodano po 1 [minuty]:

oczywiście zworę wyrzuciłem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na synchronizację pracy pieca gazowego Saunier Duval Isotwin H-Mod z piecem węglowym Galmet, aby uniknąć jednoczesnego działania obu urządzeń. Proponowano zastosowanie przekaźnika, który umożliwiłby automatyczne wyłączanie pompy pieca gazowego w momencie uruchomienia pompy pieca węglowego. Użytkownik podłączył przekaźnik do sterownika pieca węglowego, co pozwoliło na prawidłowe działanie systemu. Ostatecznie, po usunięciu zwory z zacisku 3 w piecu gazowym, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA