Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wiertarko Wkrętarka Kaltmann - opinie profesjonalistów..

Bodyvagen 07 Oct 2017 20:52 10989 5
    Bodyvagen
    Level 2  
    Witam Wszystkich Forumowiczów,

Od razu przepraszam, jeśli powtarzam temat lub piszę nie w tym dziale co trzeba.
    Ostatnio w Mrówce jest taka wiertarko wkrętarka w promocji 149zł sztuka.
    Parametry:
    -akumulator 1 sztuka 18 V Li-ion `1300mAh,
    -elektroniczna regulacja prędkości,
    -licz obr. biegu jałowego 0-700 min.,
    -zakres mom. obrotowego 19+1
    -max mom. obrotowy21 Nm,
    -obroty prawo / lewo,
    -zakres uchwytu wiertarskiego max 10 mm.

Pytania:
    -za tę cenę warto, czy szukać dalej?
    -czy akumulatory zużywają się szybko?
    -przebije się przez metal bez problemu?
    -beton w udarze?

W najbliższym czasie zadzwonię do producenta i zapytam, czy można dokupić akumulatory i po ile za sztukę. Próbowałem w sklepie nawet ma moc. Tylko ktoś tak pozacinał uchwyt wiertarski, że nie szło tego odkręcić.

Proszę o odpowiedzi. Szczególnie profesjonalistów/budowlańców, mechaników.
    Chciałbym używać do wiercenia na wiosce i w warsztacie samochodowym.
    Mam taką Prakside 3,6 V i... poprawiam ręcznie po wkrętarce (daje radę tylko w drewnie). Chciałbym coś lepszego, mocniejszego.

Liczę na Wasze odpowiedzi, z góry dziękuję za wszelką udzieloną mi pomoc.

Pozdrawiam serdecznie :)
    rafi84
    Level 24  
    Szału to ona nie zrobi,
    Baterię na pewno będziesz musiał szybko zregenerować bo w tych tanich szybko ogniwa padają.
    Obroty no i ten moment obrotowy nie powala,
    Do czego będziesz to używać ?? Jak często ??
    Bodyvagen
    Level 2  
    Używać zamierzam na garażu,samochód,metalowe drzwi i wioska-przeważnie drewno,beton.

Poradzi sobie?

Bo mam już taką Prakside 3,6 V,ale z przebiciem się przez blachę w drzwiach...to po prostu musiałem dziury robić gwoździem... i ta druga musiałaby być o wiele mocniejsza,po to ,by nie leżeć pod drzwiami z młotkiem i gwoździem.

Tak ode mnie.Kaltmann to nowa firma.Wychodzę z założenia,że pierwsze produkty robi nawet dobre i na początek nie każe sobie płacić zbyt wiele za produkty.

Tak zaczynały na naszym rynku Ryobi i Maktec od Makity,a teraz drożej.

Do wyboru mam jeszcze Einhell 12 V za 169zł dodatkowo zestaw bitów,też jeden akumulator.

A reszty parametrów nie pamiętam.Einhell też kiedyś nie był popularny.

Ten Kaltmann wystarczy,czy szybko powtórzy to co,wkrętarka z Lidla i lepiej zbierać na coś bardziej sprawdzonego?

Ile Volt musi mieć akumulator,żeby był dobry?
    Na co zwrócić uwagę podczas kupowania wkrętarki,na jakie parametry?
    rafi84
    Level 24  
    Nie liczba Woltów stanowi o tym czy akku będzie dobry czy nie a jakość ogniw i ich pojemność wyrażana w Ah, im więcej tym dłużej wytrzyma przy pracy.
    Ja osobiście kupiłbym coś z momentem większym niż 20Nm, o wierceniu w betonie to zapomnij do tego są młotowiertarki, chociaż w pracy korzystam z DeWalt DCD996P2 i ogarnia ładnie, no, ale to jest inna półka cenowa.
    Na bank nastaw się od razu że po pół roku siądzie akumulator bo nie wierzę że wytrzyma więcej. Sam mam jednego Parkside i biedronkową wkrętarkę i w obu padły akku, Parkside już się mi rozleciał natomiast biedronkowa jeszcze daje rade ;) ale do prac domowych i to głównie w drewnie, do wiercenia się nie nadaje.

Wkrętarka powinna mieć minimum przełącznik obrotów (do700 i do 1300) oraz moment większy niż 30Nm.
    Akku jak Tobie padnie to można niewielkim kosztem zregenerować na lepszych ogniwach (pod warunkiem że ładowarka będzie miała balanser).
    harvard1979
    Level 12  
    U mnie w firmie od 10 miesięcy funkcjonują 4 sztuki. Wiercimy w drewnie, rozkręcamy meble, sprzęt, wierty w tynku i żadna bateria nie zawiodła! Trzymają długo a sama wkrętarka upadła już tyle razy, że już myśleliśmy że więcej nie podniesiemy całej. I co? Ano nic. Działają wszystkie a o aku nawet nie myślimy a dajemy im w pi.dę i nikt ich nie żałuje. Za tą kasę myślę, że warto dać szansę. Jeżeli o beton chodzi nie próbowałem, nie wiem jak inni ale do betonu to bym jej żałował.
    olaf56
    Level 2  
    Lepiej szukaj czegoś lepszego. Jak się zepsuje to będziesz miał problem z naprawą. Brak na rynku części etc. Są bardzo awaryjne.