logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PDC-585 - Podłączenie silnika pralki na wolne obroty (310 obr/min)

Arkare 09 Paź 2017 22:00 5181 2
REKLAMA
  • #1 16747837
    Arkare
    Poziom 1  
    Witam.
    Posiadam silnik z pralki Polar PDC-585 i potrzebuję pomocy przy jego podłączeniu na wolne obroty (tj. 310 obr/min. wg naklejki na urządzeniu). Silnik posiada 5 kabelków: brązowy, niebieski, zielony, czerwony oraz żółty.
    Polar PDC-585 - Podłączenie silnika pralki na wolne obroty (310 obr/min) Polar PDC-585 - Podłączenie silnika pralki na wolne obroty (310 obr/min)
    Przeczytałem kilka tematów na forum odnośnie silników do pralek i ich podłączania, lecz mam wątpliwości czy dobrze rozumuję. Kierunek obrotów nie ma dla mnie znaczenia. Dodam, że silnik nie będzie bardzo obciążony.

Zielony kabelek z kondensatorem. (16µF/450VAC)
    Żółty do sieci i do kondensatora.
    Biały do sieci.
    Czerwony i niebieski zostawiam w spokoju. Proszę o pomoc i ewentualne poprawienie moich błędów.
    Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 20700845
    jump$
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    Witam.
    Pod które piny podłączyć zasilanie tak żeby silnik kręcił się na 310 obrotów?
    Czy jest to silnik indukcyjny?
  • #3 20700923
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    To silnik klatkowy i konieczny do jego rozruchu jest kondensator. Tam we wtyczce gdzie masz 3 piny do ostatniego wpinasz przewód zasilający czyli na przykład fazę i ten przewód zostaje już tam na stałe a z przewodu neutralnego robisz mostek i wpinasz jeden koniec przewodu do kondensatora rozruchowego a z kondensatora wychodzisz 2 przewodem i wpinasz przewód we wtyczkę silnika a następnie do przeciwległego pina drugi koniec przewodu neutralnego. Masz 2 uzwojenia od obrotów rewersyjnych i wirówki. Może to Ci lepiej zobrazuje o czym piszę: https://youtu.be/zJmeiQIKPo0
REKLAMA