logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik z pralki Polar - Jak podłączyć na wolne obroty

IRQ[0] 26 Sie 2020 15:07 4047 6
REKLAMA
  • #1 18889970
    IRQ[0]
    Poziom 3  
    Ocena: 19
    Witam.

Mam silnik z pralki Polar.
    Chodzi on na szybkie obroty (2800 na min) ale ja chciałem go podłączyć tak żeby chodził na wolne obroty.

Wie ktoś jak to zrobić?
    Nie wiem jaki był to model pralki.
    Na silniku niestety nie ma tabliczki znamionowej :(
    Poniżej zdjęcia kostki przyłączeniowej.
    Silnik z pralki Polar - Jak podłączyć na wolne obroty Silnik z pralki Polar - Jak podłączyć na wolne obroty
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18898731
    IRQ[0]
    Poziom 3  
    Ocena: 19
    Próbowałem i nie działa :(
  • #6 18898818
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Proszę zwrocić uwagę na wygląd silnika z podanego linku w poście#2 i podać dane swojego silnika. W pralkach Polar były stosowane różne silniki ( choć ze zdjęcia można wywnioskować że to jest typ OKC niemniej potrzebne są albo wyraźne zdjęcia silnika z każdej strony lub przepisane jego dane.).
  • #7 18898996
    wesmar
    Poziom 22  
    Ocena: 199
    Na moje oko, on jest tak podrdzewiały, że nie wiele widać. Zostaje Ci pomiar rezystancji i można ładnie dojść do schematu i kierunku obrotów. Tym bardziej, że uzwojenie pomocnicze będzie miało wspólne wyrowadzenie z głównym i te o najniższym będą do wirowania. Napisz zatem nam tutaj to Ci to odszyfruję, albo skorzystaj z tej pomocy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2099490.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada silnik z pralki Polar, który działa na wysokich obrotach (2800 na minutę) i poszukuje sposobu na jego podłączenie do pracy na wolnych obrotach. W odpowiedziach zasugerowano, aby użytkownik dostarczył więcej informacji o silniku, w tym zdjęcia i dane techniczne, ponieważ w pralkach Polar stosowano różne modele silników. Wskazano również na możliwość pomiaru rezystancji uzwojeń, co może pomóc w ustaleniu schematu podłączenia. Użytkownik próbował już podłączenia, ale nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA