Płyta jest na gwarancji ale serwis Elektroluxa twierdzi że to normalne działanie, nie wiem może źle im to poisałem. Poniżej wymiana maili z nimi, dodam jeszcze że kontakt telefoniczny też nic nie dał dalej upierają sie przy swoim...
"Skonsultowała się z naszym specjalista, to co Pan opisał jest prawidłowym działaniem, niezależnie czy włączy Pan jedno, dwa czy trzy pola. Płyta działa impulsowo.
Pozdrawiam
Ewa Królak
Specjalista ds. obsługi klienta
Biuro Obsługi Klienta
Electrolux Poland Sp. z o.o.
ul. Karolkowa 30, 01-207 Warszawa
NIP 521-008-43-88
XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego w Warszawie
Numer KRS: 0000029692
wysokość kapitału zakładowego: 272 731 500,00 zł
www.electrolux.pl www.aeg.pl www.czescizamienne.electrolux.pl
Od: krzysieq24(_at_)wp.pl
Wysłano: Październik 07 2017 12:02:45
Do:infolinia@electrolux.com
Temat: Odp: Re: [ Zgłoszenie: 150644 ] problem z płytą ehh6240isk
Witam ponownie, mi nie chodzi o to ze płyta obniża poziom z maksimum grzania na poszczególnych polach bo to rozumiem i w niczym to nie przeszkadza. Problem polena ta tym że po postawieniu na niej trzeciego garnka nawet przy mniejszej mocy grzania (ok5-6) na 2 polach, trzecie i czwarte pole grzeje przerywając równomiernie (przypomina kierunkowskaz w aucie) a patrząc przykładowo na wode w garnku widać że grzeje z przerwami dźwięk przy tym jest taki jak załącza sie i po chwili wyłącza przekaźnik.
Dnia Piątek, 6 Października 2017 16:44 napisał(a)
[http://services.electrolux-medialibrary.com/s57bunwrk70lr0n2cke44c7tvmignz3t918km7r2cwfr5/view/JPEG/PSGBAP160G345003.jpg]
Dzień dobry,
trzeba zrozumieć jak działa zarządzanie energią w płycie.
Model płyty EHH6240ISK ma moc 6600W, która zostaje rozdzielona na dwie fazy, a każda z tych faz obsługuje dwa pola.
Pola maja swoją moc maksymalną czyli na ustawieniu 9 i w modelu EHH6240ISK dwa pola maja możliwość ustawienia funkcji Power.
Moc pól
prawe przednie 1200 W, power 1800 W
prawe tylne 1800 W
lewe przednie 2300 W, power 2800 W
lewe tylne 1200 W
Wygląda to tak: dzielimy moc urządzenia 6600 W na dwie fazy - mamy3300 W na każdej z faz, więc jeśli włączę power po prawej stronie czyli pobieram moc 1800 W to jak chcę uruchomić drugie pole po prawej stronie to zostaje mi maksymalnie 1500 W więc nie mogę użyć ustawienia maksymalnego, a cyfry na panelu sterowania migają. Takie zarządzanie mocą chroni płytę przed przegrzaniem.
Ogólna informacja o zarządzaniu energia jest też umieszczona w instrukcji obsługi w punkcie 4.8.
Pola grzejne są pogrupowane
zgodnie z umiejscowieniem i liczbą
faz podłączonych do płyty grzejnej.
• Maksymalne obciążenie każdej fazy
wynosi 3700 W.
• Funkcja rozdziela moc między pola
grzejne podłączone do tej samej fazy.
• Funkcja włącza się, gdy łączna moc
pól grzejnych podłączonych do jednej
fazy przekracza 3700 W.
• Funkcja zmniejsza moc pozostałych
pól grzejnych podłączonych do tej
samej fazy.
• Wskazanie dla pól o zmniejszonej
mocy grzania zmienia się w zakresie
dwóch poziomów
Dźwięk strzelania też jest normalnym zjawiskiem przy ustawienia wysokiej mocy - naczynie, które zostało użyte jest wykonane z różnych materiałów (zrobione warstwowo), również taki dźwięk pojawia sie gdy stawiamy zimne naczynie.
Pozdrawiam
Ewa Królak
Specjalista ds. obsługi klienta
Biuro Obsługi Klienta
Electrolux Poland Sp. z o.o.
ul. Karolkowa 30, 01-207 Warszawa
NIP 521-008-43-88
XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego w Warszawie
Numer KRS: 0000029692
wysokość kapitału zakładowego: 272 731 500,00 zł
www.electrolux.pl www.aeg.pl www.czescizamienne.electrolux.pl
[http://services.electrolux-medialibrary.com/s57bunwrk70lr0n2cke44c7tvmignz3t918km7r2cwfr5/view/JPEG/PSGBAP170GE00001.jpg]
Od: krzysieq24(_at_)wp.pl
Wysłano: Październik 05 2017 22:46:08
Do:infolinia@electrolux.com
Temat: problem z płytą ehh6240isk
Witam, mam problem z płytą mianowicie podczas używania więcej niż 2 pól grzewczych płyta zaczyna się dziwnie zachowywać tj kolejne pola zaczynają działać jakby były na jakimś przerywaczu przypomina to trochę działanie kierunkowskazu w aucie grzeje/nie grzeje i głośno "strzela". Dodam że płyta jest podłączona na 2 fazy/400v i sprawdzona przez elektryka pod kątem prawidłowego podłączenia i napięcia. Problem zgłaszałem do serwisu w Przemyślu gdzie serwisant początkowo stwierdził wymianę całej
płyty lecz po kilku dniach zadzwonił z informacją że producent nie zgadza się na wymianę całego urządzenia i wymienił jedynie jakąś elektronikę stwierdzając że ten model tak ma z czym się nie zgadzam bo płyta ma 4 pola które chciałbym używać w pełni, w przeciwnym wypadku wychodzi na to że towar jest niezgodny z opisem. Po zainteresowaniu się problemem na forach internetowych oraz zadaniu pytania odnośnie w/w problemów do innych użytkowników okazało się że były takie przypadki i zostali
odsyłani do serwisu. Proszę o informację co mam dalej robić skoro serwis nie poradził sobie z usterką i płyta nie jest w pełni sprawna."