logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EHH6240ISK - Działanie na 2 fazach - pytanie

krzysieq24 11 Paź 2017 17:22 9744 9
REKLAMA
  • #1 16751029
    krzysieq24
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, płyta podłączona jest przez elektryka prawidłowo 400V na 2 fazach wg tabliczki z instrukcją.

Podczas ustawienia garnków na 2 przednich polach wszystko jest ok, po dostawieniu kolejnych zaczyna grzać z przerwami tj. słychać dźwięk włączenia na 2s po czym przestaje na 2s i tak ciągle. Nie ma znaczenia na jaką moc ustawione są pola przednie, nawet po ustawieniu 2 garnków na tylko jednej stronie (przód i tył) dzieje sie tak samo. Rozumiem, że płyta ma ograniczoną moc (6,6kW), ale powinna sobie chyba automatycznie zmniejszyć poziom, a nie grzać impulsowo.

Po zgłoszeniu do serwisu wymienili moduł sterujący, ale dalej jest tak samo, kontaktowałem się z serwisem Elektroluxa i odpisali mi, że to normalne działanie i wszystkie tak działają. Zamieszczam film poglądowy, proszę ustawić głośno. Jest to moja pierwsza indukcja i wydaje mi się to dziwne. Proszę o pomoc w temacie, pozdrawiam

• REKLAMA
  • #2 16751228
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4479
    Jeśli płyta jest na gwarancji, proszę wezwać autoryzowany serwis, i zgłaszać problem do skutku.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 16751519
    krzysieq24
    Poziom 10  
    Płyta jest na gwarancji ale serwis Elektroluxa twierdzi że to normalne działanie, nie wiem może źle im to poisałem. Poniżej wymiana maili z nimi, dodam jeszcze że kontakt telefoniczny też nic nie dał dalej upierają sie przy swoim...

"Skonsultowała się z naszym specjalista, to co Pan opisał jest prawidłowym działaniem, niezależnie czy włączy Pan jedno, dwa czy trzy pola. Płyta działa impulsowo.

Pozdrawiam
    Ewa Królak

Specjalista ds. obsługi klienta
    Biuro Obsługi Klienta

Electrolux Poland Sp. z o.o.
    ul. Karolkowa 30, 01-207 Warszawa
    NIP 521-008-43-88
    XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego w Warszawie
    Numer KRS: 0000029692
    wysokość kapitału zakładowego: 272 731 500,00 zł

www.electrolux.pl www.aeg.pl www.czescizamienne.electrolux.pl

Od: krzysieq24(_at_)wp.pl
    Wysłano: Październik 07 2017 12:02:45
    Do:infolinia@electrolux.com
    Temat: Odp: Re: [ Zgłoszenie: 150644 ] problem z płytą ehh6240isk

Witam ponownie, mi nie chodzi o to ze płyta obniża poziom z maksimum grzania na poszczególnych polach bo to rozumiem i w niczym to nie przeszkadza. Problem polena ta tym że po postawieniu na niej trzeciego garnka nawet przy mniejszej mocy grzania (ok5-6) na 2 polach, trzecie i czwarte pole grzeje przerywając równomiernie (przypomina kierunkowskaz w aucie) a patrząc przykładowo na wode w garnku widać że grzeje z przerwami dźwięk przy tym jest taki jak załącza sie i po chwili wyłącza przekaźnik.

Dnia Piątek, 6 Października 2017 16:44 napisał(a)

[http://services.electrolux-medialibrary.com/s57bunwrk70lr0n2cke44c7tvmignz3t918km7r2cwfr5/view/JPEG/PSGBAP160G345003.jpg]

Dzień dobry,

trzeba zrozumieć jak działa zarządzanie energią w płycie.

Model płyty EHH6240ISK ma moc 6600W, która zostaje rozdzielona na dwie fazy, a każda z tych faz obsługuje dwa pola.

Pola maja swoją moc maksymalną czyli na ustawieniu 9 i w modelu EHH6240ISK dwa pola maja możliwość ustawienia funkcji Power.

Moc pól

prawe przednie 1200 W, power 1800 W

prawe tylne 1800 W

lewe przednie 2300 W, power 2800 W

lewe tylne 1200 W

Wygląda to tak: dzielimy moc urządzenia 6600 W na dwie fazy - mamy3300 W na każdej z faz, więc jeśli włączę power po prawej stronie czyli pobieram moc 1800 W to jak chcę uruchomić drugie pole po prawej stronie to zostaje mi maksymalnie 1500 W więc nie mogę użyć ustawienia maksymalnego, a cyfry na panelu sterowania migają. Takie zarządzanie mocą chroni płytę przed przegrzaniem.

Ogólna informacja o zarządzaniu energia jest też umieszczona w instrukcji obsługi w punkcie 4.8.

Pola grzejne są pogrupowane
    zgodnie z umiejscowieniem i liczbą
    faz podłączonych do płyty grzejnej.

• Maksymalne obciążenie każdej fazy
    wynosi 3700 W.
    • Funkcja rozdziela moc między pola
    grzejne podłączone do tej samej fazy.
    • Funkcja włącza się, gdy łączna moc
    pól grzejnych podłączonych do jednej
    fazy przekracza 3700 W.
    • Funkcja zmniejsza moc pozostałych
    pól grzejnych podłączonych do tej
    samej fazy.
    • Wskazanie dla pól o zmniejszonej
    mocy grzania zmienia się w zakresie
    dwóch poziomów

Dźwięk strzelania też jest normalnym zjawiskiem przy ustawienia wysokiej mocy - naczynie, które zostało użyte jest wykonane z różnych materiałów (zrobione warstwowo), również taki dźwięk pojawia sie gdy stawiamy zimne naczynie.

Pozdrawiam
    Ewa Królak

Biuro Obsługi Klienta

NIP 521-008-43-88

[http://services.electrolux-medialibrary.com/s57bunwrk70lr0n2cke44c7tvmignz3t918km7r2cwfr5/view/JPEG/PSGBAP170GE00001.jpg]

Od: krzysieq24(_at_)wp.pl
    Wysłano: Październik 05 2017 22:46:08
    Temat: problem z płytą ehh6240isk

Witam, mam problem z płytą mianowicie podczas używania więcej niż 2 pól grzewczych płyta zaczyna się dziwnie zachowywać tj kolejne pola zaczynają działać jakby były na jakimś przerywaczu przypomina to trochę działanie kierunkowskazu w aucie grzeje/nie grzeje i głośno "strzela". Dodam że płyta jest podłączona na 2 fazy/400v i sprawdzona przez elektryka pod kątem prawidłowego podłączenia i napięcia. Problem zgłaszałem do serwisu w Przemyślu gdzie serwisant początkowo stwierdził wymianę całej
    płyty lecz po kilku dniach zadzwonił z informacją że producent nie zgadza się na wymianę całego urządzenia i wymienił jedynie jakąś elektronikę stwierdzając że ten model tak ma z czym się nie zgadzam bo płyta ma 4 pola które chciałbym używać w pełni, w przeciwnym wypadku wychodzi na to że towar jest niezgodny z opisem. Po zainteresowaniu się problemem na forach internetowych oraz zadaniu pytania odnośnie w/w problemów do innych użytkowników okazało się że były takie przypadki i zostali
    odsyłani do serwisu. Proszę o informację co mam dalej robić skoro serwis nie poradził sobie z usterką i płyta nie jest w pełni sprawna."
  • #4 16968145
    krzysieq24
    Poziom 10  
    Czy ktoś z Was posiada ten model płyty? Proszę o odzew na PW lub tutaj, muszę coś zweryfikować bo serwis dalej upiera się przy tym, że płyta działa normalnie, ale co dziwne tylko serwis Electrolux...
  • #5 16974910
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Serwisując toto odkąd pokazało się na rynku, potwierdzam co do joty:
    krzysieq24 napisał:
    Dzień dobry,

trzeba zrozumieć jak działa zarządzanie energią w płycie.

Model płyty EHH6240ISK ma moc 6600W, która zostaje rozdzielona na dwie fazy, a każda z tych faz obsługuje dwa pola.

Pola maja swoją moc maksymalną czyli na ustawieniu 9 i w modelu EHH6240ISK dwa pola maja możliwość ustawienia funkcji Power.

Moc pól

prawe przednie 1200 W, power 1800 W

prawe tylne 1800 W

lewe przednie 2300 W, power 2800 W

lewe tylne 1200 W

Wygląda to tak: dzielimy moc urządzenia 6600 W na dwie fazy - mamy3300 W na każdej z faz, więc jeśli włączę power po prawej stronie czyli pobieram moc 1800 W to jak chcę uruchomić drugie pole po prawej stronie to zostaje mi maksymalnie 1500 W więc nie mogę użyć ustawienia maksymalnego, a cyfry na panelu sterowania migają. Takie zarządzanie mocą chroni płytę przed przegrzaniem.

Ogólna informacja o zarządzaniu energia jest też umieszczona w instrukcji obsługi w punkcie 4.8.

Pola grzejne są pogrupowane
    zgodnie z umiejscowieniem i liczbą
    faz podłączonych do płyty grzejnej.

• Maksymalne obciążenie każdej fazy
    wynosi 3700 W.
    • Funkcja rozdziela moc między pola
    grzejne podłączone do tej samej fazy.
    • Funkcja włącza się, gdy łączna moc
    pól grzejnych podłączonych do jednej
    fazy przekracza 3700 W.
    • Funkcja zmniejsza moc pozostałych
    pól grzejnych podłączonych do tej
    samej fazy.
    • Wskazanie dla pól o zmniejszonej
    mocy grzania zmienia się w zakresie
    dwóch poziomów

Dźwięk strzelania też jest normalnym zjawiskiem przy ustawienia wysokiej mocy - naczynie, które zostało użyte jest wykonane z różnych materiałów (zrobione warstwowo), również taki dźwięk pojawia sie gdy stawiamy zimne naczynie.

Pozdrawiam
    Ewa Królak

Biuro Obsługi Klienta

NIP 521-008-43-88

[http://services.electrolux-medialibrary.com/s57bunwrk70lr0n2cke44c7tvmignz3t918km7r2cwfr5/view/JPEG/PSGBAP170GE00001.jpg]

Od: krzysieq24(malpa)wp.pl
    Wysłano: Październik 05 2017 22:46:08
    Temat: problem z płytą ehh6240isk

Miałeś prawo jak pies do budy, oddać do sklepu ten bubel w ciągu dwoch tygodni - teraz męcz się z nim.
    Serwis fabryczny nie służy do poprawiania biura konstrukcyjnego.
  • REKLAMA
  • #6 16978821
    krzysieq24
    Poziom 10  
    Wiem że miałem prawo do zwrotu ale sęk w tym że zacząłem używać po ok roku od zakupu, takie uroki domu do remontu...
  • #7 17620119
    Zalesia6
    Poziom 2  
    Witam, mam identyczny problem. Czy udało się Panu coś załatwić z tą płytą? Zastanawiam się czy jest sens zgłaszać reklamację. U mnie ten problem pojawił się po paru miesiącach od użytkowania a nie od razu. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • VID-20181211-WA0021.mp4 (2.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 17623005
    krzysieq24
    Poziom 10  
    Nie udało się nic bo serwis po konsultacjach z technikami Electroluxa twierdzi że tak ma być. Po prostu taka jest konstrukcja tej płyty. Sklep opiera się na opinii serwisu i koło się zamyka. Sprzedawca w sklepie poradził mi wniosek do sądu, podobno tego typu załatwienie sprawy działa zawsze bo sądy po odpowiednim opisaniu sprawy z reguły przyznają rację klientowi a sam wniosek jest bezpłatny. Odpuściłem, szkoda mi nerwów. Jak przestanie działać całkiem to kupie coś innego ale już nie od tego producenta.
  • #9 17623136
    Zalesia6
    Poziom 2  
    No to mega słabo :( Ja najpierw zacznę od fachowców, żeby sprawdzili fazy. Po wykluczeniu problemów z nimi przejdę do akcji "reklamacja". Mam pytanie, czy Ty ten problem miałeś od początku?
  • #10 17623380
    danyx
    Poziom 20  
    Ocena: 147
    Witam.
    Płyty są jak najbardziej sprawne, posiadają dwa generatory, po jednym na każdą stronę prawy lewy, czyli jeżeli postawimy garnek na prawym polu i na lewym, nie słychać przerwania bo płyta działa pełną mocą.

Ale jeżeli postawimy naczynia na jednej stronie prawej lub lewej to będzie słyszalna praca przekaźnika, który załącza raz jedno pole raz drugie i tyle i tak działają wszystkie płyty, i to niezależnie od producenta.

PS.
    Płyt nie podłącza się pod 400V, wiec elektrycy opowiadają jakieś bzdury, płyta zasilana jest napięciem 2x 230V.

Możliwość zwrotu w ciągu 2 tygodni dotyczy tylko i wyłącznie zakupu internetowego, sprzedawca w sklepie stacjonarnym nie ma obowiązku niczego przyjmować, oczywiście można reklamować z tzw. ustawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą indukcyjną Electrolux EHH6240ISK, która działa na dwóch fazach 400V. Po ustawieniu garnków na dwóch przednich polach płyta grzeje, ale przy dodaniu kolejnych garnków zaczyna działać impulsowo, co objawia się przerwami w grzaniu. Serwis Electroluxa wymienił moduł sterujący, ale problem nie ustąpił. Użytkownik otrzymał informację, że takie działanie jest normalne, co budzi jego wątpliwości. Inni użytkownicy potwierdzają podobne doświadczenia, sugerując, że płyta działa w trybie impulsowym, gdy naczynia są ustawione na jednej stronie. Pojawiają się również sugestie dotyczące reklamacji oraz sprawdzenia podłączenia elektrycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA