logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Milwaukee M12-18C, identyfikacja elementów

Micek64 11 Paź 2017 19:13 26829 7
REKLAMA
  • #1 16751231
    Micek64
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Witam ekspertów,
    Na stole ładowarka akumulatorów Li-ion z tytułu.
    1. Na pewno uszkodzony precyzyjny regulator napięcia AZ431 w obudowie TO-92 (pełne zwarcie pomiędzy REF a Anodą) - gdzie mogę się w taki zaopatrzyć?
    2. I drugi tranzystor opisany na płytce PCB jako Q3. Ledwo widać taki opis:
    RBA
    1AM
    (produkcji ON)
    Niby prosta identyfikacja bo wychodzi że to zwykły 1AM ale nie pasuje obudowa - w moim przypadku to SOT-89 a gdzie nie szukam to 1AM jest w mniejszej obudowie SOT-23.... Czy to oznacza że ON zakodowało ten element i nie jest to 1AM? Nie ma on pełnego zwarcia ale przejścia we wszystkich możliwych kierunkach i na wszystkich wyprowadzeniach - stąd wniosek że jest uszkodzony.
    Będzie ktoś w stanie coś podpowiedzieć?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16751408
    Micek64
    Poziom 18  
    Dzięki, masz rację. Więc temat TL431 załatwiony.

A co z tranzystorem 1AM?
  • #5 16758361
    Micek64
    Poziom 18  
    Szanowi Koledzy,
    Po kilku dniach usilnych prób, studiowania aplikacji układu TL431 nie mogę w dalszym ciągu dojść do ładu.
    Proszę o zerknięcie na zdjęcie - opisałem tam wyprowadzenia i fragment obwodu z tym nieszczęsnym brakującym tranzystorem którego nie sposób mi dobrać.
    Oryginalny AZ431 miał obrócone wyprowadzenia REF i katodę względem odpowiednika TL431. To oczywiście poprawiłem jednak nadal nie potrafię dobrać brakującego tranzystora.
    Nie oczekuję gotowego rozwiązania a jedynie podpowiedzi gdyż swoje typy (BC639 i dwa BC639 połączone w układ darlingtona) nie sprawdziły się.
    Liczę na dyskusję.

Dodano po 6 [godziny] 26 [minuty]:

Temat brakującego tranzystora rozwiązany:
    otóż producent w obudowie SOT-223 również produkuje tranzystory 1AM pod nazwą PZT3904. To już dużo. Z braku takiego podstawiłem 2SC945 (podstawowe parametry miał zbliżone do oryginału) - jednak do końca nie jestem przekonany czy to dobry wybór.
    Nie mniej ładowarka ruszyła ale objaw z jakim ją otrzymałem nadal pozostał: nawet bez obciążenia po chwili ginie napięcie po stronie wtórnej transformatora - to które zaznaczyłem na zdj. tj. 22V. Drugie z napięć jest obecne i wynosi 19V (co ciekawe normalnie wynosi ono również 22-23V, spada do 19V gdy brakuje tego pierwszego napięcia). Nie zastanawiając się długo podstawiłem przetwornice TOP255EN jednak nic to nie zmieniło. Sprawdziłem wszystkie pojemności, diody oraz wymieniłem nawet transoptory 817 i dalej nic.
    Ciężki przypadek.
  • REKLAMA
  • #6 16759333
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2485
    Micek64 napisał:
    Drugie z napięć jest obecne i wynosi 19V (co ciekawe normalnie wynosi ono również 22-23V, spada do 19V gdy brakuje tego pierwszego napięcia)
    Witam.
    Mógłbyś zaznaczyć to drugie napięcie?. Z załączonego zdjęcia można wnioskować że po stronie wtórnej transformatora jest jedno uzwojenie to 22V. Sprawdź rezystor R25 4.7kΩ (jakoś podejrzanie on wygląda na tym zdjęciu).
    Pozdrawiam.

P.S.
    Dobrze było by abyś zamieścił pełne zdjęcie PCB.
  • REKLAMA
  • #7 16759931
    Micek64
    Poziom 18  
    Cześć,
    Rezystor 4.7k jest sprawny.
    Późnym popołudniem zamieszczę pełne zdjęcie PCB z opisami.
    Wczoraj jeszcze na próbę podstawiłem widoczny na zdjęciu U3 - LM358 i dalej bez efektu.

Dodano po 4 [godziny] 27 [minuty]:

Kolejna rzecz to już wiem że wybór C945 zamiast 3904 to zły pomysł. C945 nie nadaje się do aplikacji szybkich przełączeń. Wymienię go na BC639.

Dodano po 7 [godziny] 20 [minuty]:

Dodaję zdjęcie całości.
    Naniosłem tam wartość drugiego napięcia (które spada do 19V gdy brak pierwszego).
    Podmieniłem również 2SC945 na BC639 (TO-92 w wersji SMD :D ) ale dalej nic.

Zauważyłem natomiast jedną rzecz. Po włączeniu urządzenia napięcie które ginie wynosi 22-23V. I po kilku minutach sukcesywnie spada (nic się przy tym nie grzeje, ładowarka nie jest obciążona baterią) i tak aż do 0.5V
    Może kupiłem podróbkę tego TOP256. Dość tani był na Farnell ale innego nie znalazłem nigdzie.

Dodano po 16 [godziny]:

Zero pomysłów? :|
  • #8 16768999
    Micek64
    Poziom 18  
    Po upartych wysiłkach ładowarka wystartowała.
    1. Winą za brak jednego z napięć był rezystor 51Ω wpięty w szereg z 4MΩ pomiędzy zasilaniem +340V a pinem V (Voltage Monitor) układu TOP. Rezystor przewodził kiedy chciał stąd ilekroć go mierzyłem był sprawny.
    2. po usunięciu w/w usterki zasilacz nadal nie wykazywał oznak życia. Wobec czego jeszcze raz (już n-ty) przyjrzałem się układowi TL431 i jego okolicom. I niestety już na początku popełniłem tu niewybaczalny błąd - pisałem że oryginalny AZ431 ma w stosunku do TL431 obrócone K z REF. Otóż kompletna bzdura. AZ431 miał opis pinów wykonany od góry (o czym lojalnie producent poinformował pod opisem a którego to opisu nie przeczytałem) a TL od dołu - stąd nieporozumienie.

3. Po usunięciu tego bubla ładowarka ruszyła.

Dziękuję serdecznie!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uszkodzonej ładowarki akumulatorów Li-ion Milwaukee M12-18C, w której zidentyfikowano uszkodzenie precyzyjnego regulatora napięcia AZ431 oraz tranzystora oznaczonego jako Q3. Użytkownik poszukiwał zamienników dla tych elementów. Zasugerowano, że TL431 może być odpowiednim zamiennikiem dla AZ431. W przypadku tranzystora 1AM, okazało się, że producent oferuje go w obudowie SOT-223 pod nazwą PZT3904, a użytkownik ostatecznie zdecydował się na zamianę 2SC945 na BC639. Po dalszych próbach i analizach, użytkownik zidentyfikował problem z rezystorem, co doprowadziło do uruchomienia ładowarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA